Van'da ışıklı kavşaklarda geçiş önceliğinde kafa karışıklığı…

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Van’da da başlatılan ‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulaması ile birlikte yayalarda ve sürücülerde kafa karışıklığı yaşanmaya başladı.

Van'da ışıklı kavşaklarda geçiş önceliğinde kafa karışıklığı…

              Geçtiğimiz günlerde Van’da da yapılan yaya geçitlerinde ‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulaması ile yaya ve sürücü duyarlılığı oluşturulmaya çalışıldı. Yapılan trafik denetimlerinde önceliği yaya vermeyen sürücülere cezai işlem uygulanıyor. Yayaların da kendilerine tahsis edilen kaldırımları, yaya geçitlerini ve üst geçitleri kullanmaması sürücülere zor anlar yaşatıyor.

 


           ‘ÖNCELİK YAYANIN, ÖNCELİK HAYATIN’ UYGULAMASI YETERLİ VE DOĞRU ANLATILMALI
‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulaması hangi yaya geçitlerinde uygulandığı konusunda yayalar ve sürücüler yeterli bilgiye sahip değil. Bu konuda televizyon, radyo, gazete, internet siteleri ve sosyal medyada yeterince bilgilendirilme yapılmadığı için, uygulamada her şey bir birine karışmış durumda.

 


         DOĞRU YAYA UYGULAMASI:
Trafik mevzuatına göre, yayalar ve sürücüler trafik polisinin olduğu noktalarda, trafik polisinin işaretlerine uymalı, trafik polisinin olmadığı, ancak trafik ışıklarının olduğu noktalarda ise trafik ışıklarına uymalı, trafik polisi ve trafik ışıklarının olmadığı yaya geçitlerinde ise sürücülerin yayalara öncelik vermesi gerekiyor.

 


        YANLIŞ YAYA UYGULAMASI:
Trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda, araçlara yeşil ışık yanarken yayaya kırmızı ışık yanmasına ve sesli uyarı sistemi ile “yayalar lütfen bekleyin” uyarısı yapılmasına rağmen, yayanın geçmesi yanlış uygulamadır. ‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulamasını yanlış anlayıp, kavşaklarda yaya kırmızı yanmasına rağmen, geçmek isteyen yayalar kazalara davetiye çıkarıyor.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2019, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER