Van'da İnsansız hava aracı pilot eğitimleri başladı

Hızla yaygınlaşan Drone /İnsansız hava araçlarını kullanımları İHA Pilot olma talebini de beraberinde getiriyor. İlde, İHA Pilotu olmak isteyenlerin artık farklı illere gitmek zorunda kalmayacağı belirtildi.

Van'da İnsansız hava aracı pilot eğitimleri başladı

       İnsansız hava araçları pilot eğitmeni olan İbrahim Yertürk yaptığı açıklamada, “Ülkemizde hızla gelişen drone / İHA kullanımlarını halkımızın hizmetine sunmaktan gurur duyuyorum dedi.

 

   Drone/ İHA pilot eğitimleri hakkında görüşlerini ifade eden  Yertürk  “ Özellikle yeni nesillerimizin, başdöndürücü bir hızla değişen ve gelişen teknolojik gelişmeler kayıtsız kalmadığını, bunun hem ülkemiz hem de bireyler açısından sevindirici bir durum olduğunu belirtti. İnsansız Hava Aracı Pilotluğunun yakın geleceğin meslekleri arasında hızla yerini aldığını ve gençlerimizin ilgi ve talebinden oldukça memnun olduklarını iade etti.

 

 

    Yertürk, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) verilerine göre, hem İHA sayısı hem de pilot sayısı son dönemde hızlı artış gösterdiğini 2016'da 11 bin 839 olan İHA pilotu sayısı, 2017 sonunda 22 bin 195'e, 2018 sonunda 35 bin 660'a geçen yıl sonunda da 50 bine ulaştı. Hızla artan sayı, bu yılın ekim ayı itibarıyla 215 bin 858 olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

   Bu süreçte, İHA sayısındaki artış da dikkati çeken Yertürk. 2016'da 8 bin 349 olan İHA sayısı, 2017'de 20 bin 813'e, 2018'de 27 bin 560'a çıkarken, 2019'da 33 bine yükseldi. Bu yılın ekim ayı itibarıyla İHA sayısı 44 bin 933'ü bulduğunu belirtti.

 

    EhliyetsizDrone/İHA uçuranlara ceza…

   Ehliyetsiz  Drone/İHA kullananların ciddi cezalar ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Yertürk ; Askerlik, güvenlik, istihbarat, gümrük ve orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinde kullanılan ve Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet müdürlükleri, Orman Genel Müdürlüğü, istihbarat birimleri, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü gibi kurumların sahip olduğu devlet İHA'ları hariç, azami kalkış ağırlığı 500 gram ve üzeri tüm İHA sahiplerinin bunları kaydettirmeleri gerektiğini söyledi.

    Ayrıca azami kalkış ağırlığı 500 gram ve üzeri İHA uçurmak isteyen pilotların da SHGM sistemine kaydolmaları ve İHA uçuşları öncesi izin almaları şartı olduğunu ifade etti.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2020, 16:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29