Van'da bazı 'kolan' yazılı tabelalar duruyor

Van'da 2015 yılında Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) yönettiği Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin birçok cadde ve sokak isimleri değiştirilmiş ve sokak tabelalarında numarataj sistemi uygulanmıştı. Sonraki süreçte mahkeme tarafından eski sokak tabelalarının yeniden takılması istenmesine rağmen, kentin bazı cadde ve sokak tabelaları henüz değiştirilmedi.

Van'da bazı 'kolan' yazılı tabelalar duruyor

   Gazetemizde yaklaşık dört ay önce haber yapmamıza rağmen DBP'li belediye tarafından cadde ve sokaklara asılan bazı tabelalar sökülmüş değil.

      Kentin tarihini anlatan isimlerin kaldırılıp Kürtçe 'Sokak' anlamı taşıyan ve yanında numara bulunan tabelaların, mahkeme tarafından kaldırılması istenmişti. Birçok tabela sökülmüş, yerine yine eski isimlerin bulunduğu tabelalar takılmıştı. Ama bazı sokaklarda iki buçuk yıl geçmesine rağmen DBP'li belediyenin astığı tabelaların bir kısmı hala yerinde duruyor.
2014 yılındaki seçimlerde Van Büyükşehir statüsüne geçmiş ve seçimlerden DBP (HDP) galip çıkmıştı.

     Görevi devralan yönetim kentin birçok sorunu çözülmüş gibi, şehre mal olan şahısların isimlerinin bulunduğu sokak ve caddelerde değişikliğe gitmişti.

    Tabelalara Kürtçe Sokak anlamına gelen Kolan ifadeleri bırakılmış, kentin en bilinen sokaklarının ismi, kaldırılmıştı.

    

     MAHKEME, O UYGULAMAYI İPTAL ETMİŞTİ
      Fakat söz konusu uygulama mahkeme tarafından iptal edilmişti.
Dönemin Van Büyükşehir Belediyesi yönetimi, İpekyolu ve Tuşba ilçeleriyle 48 mahallede adres güncelleme ve alan taraması kapsamında numarataj sistemiyle sokakların eski isimlerinin değiştirilmesine yönelik uygulama yapmış, ama mahkeme tarafından bu karar durdurulmuştu.

       Sokakların isimlerinin değiştirilmesi ile ilgili vatandaşlardan tepki gören Meclis kararının Valilikçe onaylanmaması, eksik bulunması ve mahkeme kararı üzerine başlatılan çalışmaların ardından, eski isimlerin bulunduğu tabelaların yeniden sokaklara asılmasına karar verilmişti.
     

     Karar sonrası kentteki tüm tabelaların eski isimleri sokaklara asılırken, aradan geçen yaklaşık iki buçuk yıllık süre zarfında hala değişmesi gereken bazı tabelaların yerinde durduğu görülüyor.

       Yaklaşık dört ay önce gazetemizde yine gündeme taşıdığımız bu sorun sürüyor. Bazı sokak tabelaları hala değiştirilmiş değil. Vatandaşlar ise bu tabelaların kaldırılıp yerine eski isimli tabelaların asılmasını istiyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2018, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER