Van Büyükşehir, 50 yıllık susuzluğa son verdi

Van’da eski adı ‘Susuz köy’ olarak bilinen Kuşdağı Mahallesi, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sonucu 50 yıl sonra arazi suyuna kavuştu.

Van Büyükşehir, 50 yıllık susuzluğa son verdi

    Van Büyükşehir Belediyesi sezon başında başlattığı tarımsal kalkınma atağının sonuçlarını almaya başladı. 1979 yılından bu yana bölgede arazi sulamasında büyük sorunlar yaşayan ve üretim yapamayan Gürpınar ilçesine bağlı Kuşdağı Mahallesinde yaşayan çiftçiler, Büyükşehir Belediyesinin başlattığı devrim niteliğindeki çalışmalar sonucu yarım asrın ardından suya kavuştu.

   Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından bu yıl yatırım programına alınan 15 kilometre uzunluğundaki sulama kanalı ile birlikte, 1963’lü yıllarda o dönemin imkânları doğrultusunda yapılan ve atıl durumdaki gölette yaklaşık 3 aylık bir süre ile yenilenerek hizmete sunuldu.

Bölgede Kürtçe adı Demgosni, yani ‘susuz köy’ olarak da bilinen 86 hane ve 520 nüfusa sahip Kuşdağı Mahallesini ziyaret eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Ali Özvan ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Altun incelemelerde bulundu.

   Yarım asrın ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanan sulama kanalları ile arazilerin suya kavuştuğunu ifade eden Genel Sekreter Yardımcısı Özvan, çiftçilere hayırlı olsun temennisinde bulundu.

   Susuzluk çilesinden kendilerini kurtaran tüm Büyükşehir Belediyesi ekiplerine teşekkür eden Kuşdağı Mahalle sakinlerinden İdris Erdoğan, 50 yıldır su sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti.

   Erdoğan, ‘‘Suyumuz 18 kilometreden geliyordu. Kanal olmadığı için dereye düşüyor, köye ulaşamıyordu. Ben başta Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Mehmet Emin Bilmez olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bir dönem pancar ektim. Hepsi susuzluktan kurudu, zarar ettik. Bu sene bazı komşularımız pancar ekmişler. Elhamdülillah Pancar da olmuş, yonca da oluyor. Bundan sonra inşallah daha güzel bir verim alacağız’’ dedi.

   Köyün kuruluşundan bu yana susuz olduğunu ifade eden Mahalle Muhtarı Şahabettin Irtak, ‘‘Şuan bu mevsimde kanalımızdan su geliyor. Daha önce böyle bir şeyi görmek mümkün değildi. Biz her hangi bir tarım ürünü alamıyorduk. Mahalle halkımızdan çoğu susuzluk nedeniyle göç ediyordu. Şimdi suya kavuşmamız ile birlikte mahallemize geri dönüşler başladı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor’’ ifadelerini kullandı.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2020, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29