Sezer: Gevaş'ta, borç yüküne rağmen güzel işler yapıyoruz

Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, özellikle son dört dönemde biriken yaklaşık 23 milyonluk borç yüzünden her ay kendilerine gönderilen paranın 500 bin TL’sinin kesildiğini belirterek, “Bu kesintilere rağmen ilçede güzel projeler hayata geçirdik” diye konuştu. Sezer, Gevaş’ın doğal güzelliklerinin turizme kazandırılması için de önemli projeler hayata geçirmeyi planladıklarını vurguladı.

Sezer: Gevaş'ta, borç yüküne rağmen güzel işler yapıyoruz

   Gevaş’ta görevde bulundukları yaklaşık bir yıllık süre zarfında, borçlardan dolayı İller Bankası’ndan kendilerine gelen 1 milyon 150 bin TL paranın, her ay 500 bin TL’sinin kesildiğini söyleyen Belediye Başkanı Murat Sezer, “Bu borç yükü bizleri zorluyor. Ancak her şeye rağmen güzel çalışmalar yapma gayretindeyiz” ifadelerini kullandı.

 

  “BELEDİYEYİ, ÇALIŞANLARLA BİRLİKTE KURUMSALLAŞTIRMAK İSTİYORUZ”

   Gevaş Belediyesi’ni kurumsallaştırma çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Başkan Sezer, “Biz ‘bu kurumu kurumsallaştıralım’ derken, bu kurumu çalışanları ile birlikte kurumsallaştırmak istiyoruz. Siyaseten düşünüldüğünde Gevaş ilçesinin Van’da bir ilki söz konusu. Çünkü dört dönemdir Ak Parti’nin Van’da üst üste seçim kazandığı tek ilçe Gevaş’tır. Benim seçim döneminde bir tespitim vardı, HDP Van teşkilatı iki günde bir Gevaş’a çıkarma yapıyorlardı. Gevaş’ı almak için çok çaba sarf ettiler. ‘Van’da kazanmadığımız yer kalmamalı’ diye Gevaş’a çok önem gösteriyorlardı. Gevaş’taki adayları da geçmiş dönemdeki adaylara nazaran iyiydi. Çünkü ilk onlar adaylarını belirlediler. Adaylar belirlendikten sonra birçok kişi, ‘Gevaş’ı HDP alır’ dedi. Fakat biz sahayı boş bırakmadık. Sahada çok ciddi, muazzam bir çaba sarf ettik. Bilhassa köylerde girmediğimiz bir ev kalmadı ve bu seçimi aldık. Geçmiş dönemlerdeki belediye başkanlarının aşırı derecede personel alımı neticesinde, sosyal güvenlik kurumuna, vergi dairesine çok ciddi bir borç birikmiş. Yaklaşık 23 milyon bir borç söz konusu. Ondan sonraki süreçte son belediye başkanı da bu borçların ödenmesi konusunda bir tasarruf sergilememiş. Dolayısıyla bu borç, kartopuna benzer bir etkiyle büyümüş ve bu güne kadar gelmiş” şeklinde konuştu.

 

    “BİZE GELEN PARADAN HER AY KESİNTİLER YAPILIYOR”

   Kurumlarına gelen paradan aylık kesintiler yapıldığını anlatan Başkan Sezer, “Bakın Gevaş Belediyesi’ne aylık gelmesi gereken rakam 1 milyon 150 bin lira dolaylarında. Fakat iller bankası, bu vergi dairesine ve sosyal güvenlik kurumuna olan 23 milyonluk borçtan ötürü her ay 500 bin lirayı kesinti yapıyor. Yani gelecek rakamın yarısı gidiyor. Yarısı gittiği için diğer yarısı da ancak ve ancak personel giderlerine yetebiliyor. Bundan ötürü biz hizmetlerimizi sunmada ekonomik anlamda iktisadi koşullar konusunda çok ciddi problemler yaşıyoruz. Bu problemleri izale edebilmek için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Belediyenin bu borç yükünden kurtulabilmesi için sosyal güvenlik kurumu başkanıyla ve vergi dairesiyle iletişim halindeyiz. İnşallah bu borçları biran önce bitirmeye çalışacağız. Çünkü bu borçlar bitmediği sürece bu memlekete güzel hizmetler yapamıyoruz. Bu borç yığınına rağmen yaklaşık 12 ay içerisinde yaptıklarımız gerçekten çok mükemmel hizmetler. Açık ve net ifade ediyorum bu borca rağmen yaptıklarımız bir devrimdir. Bakın biz çöp deryası vardı, onu bitirdik. Çirkin görüntüsü ve kokusuyla bir deremiz vardı, orayı ıslah ettik. Ördek attık, balık attık çok güzel bir görsel şölen oluştu. Gevaş’ta gece vakitlerinde gezmek isteseydiniz, zifiri karanlıkta gezemiyordunuz. Ters aydınlatmalı ışıklar yaptık. Üstelik başka belediyeler bu ışıklandırmaların tanesini bin 500-2 bin TL civarında yaparken, biz bu ışıklandırmaları 126 TL’den kendi belediyemizin iş gücüyle yaptık” dedi.

 

    “HER AY 20 BİN EKMEK BEDAVA DAĞITIYORUZ”

    Her ay ihtiyaç sahiplerine 20 bin ekmeği parasız dağıttıklarını anlatan Başkan Sezer, “Böyle bir borç yığınına rağmen, her ay 20 bin ekmeği bedava dağıtıyoruz. Emin olun ki bu çok önemli bir konudur. Çünkü Güneydoğu Anadolu’da bedava ekmek dağıtan ikinci bir belediye yoktur. Peki, bizim 20 bin ekmeği bedava dağıtacak paramız mı var? Yok. İstanbul’da işadamlarını organize ettik, bir kumbara oluşturduk. Her ay 20 bin ekmek bu şekilde fakir fukaraya dağıtıyoruz” dedi.

    Eski hizmet binalarının ayakkabı fabrikasına dönüştürüldüğünü ve 256 kişinin çalıştığını söyleyen Sezer, “Burada bir ek hizmet binamız vardı. Eski bir hizmet binasıydı. Belediye için yapılmıştı, belediye personelleri gidip orada çalışacaktı. Fakat yıkık dökük bir binaydı. Biz o binaya bir kat attık, bütün çalışmalarını yaptık bitirdik ve İstanbul menşeili sağlam kurumsal bir ayakkabı fabrikasını buraya getirdik. Şuan o ayakkabı fabrikasında 256 insan çalışıyor. Bu 256 insanın aldığı maaş ve bu fabrikanın yapmış olduğu ek harcamalarla beraber her ay Gevaş merkeze 700 bin TL sıcak para giriyor. Biz buradaki esnafla görüşüyoruz. Taksicisinden tutun gıdacısına kadar bize diyorlar ki Allah razı olsun, eskiden kazanmış olduğumuz paranın bir katı daha fazla para kazanıyoruz. Hem 256 aile ekmek sahibi oldu hem de dolaylı yoldan esnafı etkiledi” diye konuştu.

 

    “GEÇMİŞ DÖNEM BORÇLARINA FAİZLER EKLENMİŞ”

    Sıkıntılı bütçelerine rağmen önemli işler yaptıklarını anlatan Sezer, “İlçemizde 6 buçuk kilometre sıcak asfalt yaptık. Gevaş Belediyesi’nin cebinden 5 kuruş para çıkmamış. Karayollarından, Büyükşehir Belediyesi’nden çektik ve bu şekilde bunu hallettik.  6 buçuk kilometre basit gelebilir, ama şunu söyleyeyim; benden bir önceki dönemde 7 kilometre asfalt için 1,7 milyon çekilmiş, bu rakam faiziyle beraber 2,8 milyon olmuş ve halen biz bunu ödüyoruz. Yine 26 bin metre kare kilit taşı çalışması yaptık” dedi.

    İlçede sahil bandı çalışmalarının yapılacağına işaret eden Başkan Sezer, “Bunun dışında inşallah bu sene kısıtlı olanaklara rağmen, güzel projelerimizi hayata geçireceğiz. Örneğin Gevaş’ımızda sahil bandı projesi başlatacağız. Toplam 3,5 kilometre uzunluğundadır, ama peyderpey  gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz. Keşke her ay 500 bin lira bizden kesilmemiş olsaydı. Emin olun biz çok muazzam projeler gerçekleştirirdik. Çünkü Gevaş, bulunduğu konum itibariyle Van’ın turistik açısından en gözde ilçesidir. Edremit’e verilen paranın çeyreği Gevaş’a verilseydi, bugün Gevaş, çok daha iyi noktada olacaktı. Neden biliyor musunuz? Çünkü Gevaş’ın kendisine has bir albenisi var. Devasa bir tabiatı var. Bugüne kadar hiç kimse bu bölgelere el atmamış. El atılırsa emin olun bu bölge şahlanır” dedi.

 

    “GEVAŞ’IN TANITIMI NOKTASINDA ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ”

    Yakın bir zaman diliminde kurumsal acentelerle Gevaş’ın tanıtımına yönelik bir toplantı yapmayı düşündüklerini söyleyen Başkan Sezer, “Şehrimize gelen turistleri nasıl gezdirebiliriz, buna yönelik bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Bakın Van mevzu olduğu zaman kullanılan kartpostal kartlar vardır. Bunların 10’undan 7’si Gevaş’ta çekilen fotoğraflardır. Bizler Gevaş’ta tarihsel, kültürel dokuya zarar vermeden, yeşilini tahrip etmeden, burada konaklamaya yönelik adımlar atıyoruz. Yine ilçede bir vatandaşla görüştük, çöp ıslah alanında yaklaşık 55 oba hobbit ev yapılması konusunda proje söz konuus. Bunun bir örneği Ardahan Çıldır’da yapılmış, geceliği 500 TL bir kuruş aşağı inmiyorlar ve ful çekiyorlar. Bizim burada da bir hobbit evi projemiz var” şeklinde konuştu.

Sezer, ilçede geçmiş dönemlere oranla çok yoğun bir kar yağışı olmasına rağmen, geceli-gündüzlü çalışmalar sonucu karla mücadelede güzel bir çalışma sergilediklerini ifade etti.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2020, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29