Milletvekili Karaduman, Van Gölü'ndeki kirliliği sordu

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Van Gölü’ndeki kirliliğin sebeplerini, alınan önlemleri ve planlanan çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığına sordu.

Milletvekili Karaduman, Van Gölü'ndeki kirliliği sordu

        Konuyla ilgili Saadet Partisi Van İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, SP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Van Gölü kirliliğini ilgili bakanlığa iletti.

    Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün, aynı zamanda dünyanın en büyük sodalı gölü olduğunu belirten Milletvekili Karaduman, “Son dönemlerde gölde artan kirlilik canlı yaşamını tehdit ederken bölge halkı tarafından da kaygı ile takip edilmektedir. Geçtiğimiz aylarda Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Van Gölü’nden alınan su örneklerinde e.coli ve coliform değerlerinin hem çevre hem de insan sağlığı açısından tehdit oluşturan oranlarda olduğunu tespit etmiştir. Van Gölü’nde artan kirliliğin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması, mevcut kirliliğin giderilmesi için temizlik çalışmalarının yapılması önem arz etmektedir” diyerek, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları iletti:

    “Kapalı havza olma özelliğine bağlı olarak kirlenme riski yüksek olan Van Gölü’nde tespit edilen mevcut kirliliği gidermek amacıyla Bakanlığınızca yürütülen temizlik çalışmaları nelerdir?

Van Gölü’nde kirliliğe yol açan ana sebeplerden evsel atıklar ve fabrika atıklarını süzmek amacıyla faaliyet gösteren toplam kaç adet arıtma tesisi bulunmaktadır?

Atıkların doğrudan göle dökülmesinin önlenmesi için Bakanlığınızca denetimler yapılmakta mıdır? Denetim ve incelemeler hangi sıklıklarla yapılmaktadır?

Van Gölü’nün kirlenmesine yol açan ihlaller doğrultusunda hangi yaptırımlar uygulanmaktadır?

Önümüzdeki süreçte Van Gölü’nün kirlenmesini önlemek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde ya da sadece Bakanlığınız uhdesinde yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?

Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2020, 15:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29