Koca: Van'da 65 yaş üstü nüfusun 4 katı vaka var!

Son dönemlerde vakaların pik yaptığı Van’a bir dizi incelemelerde bulunmak ve değerlendirme toplantısına katılmak için gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van’daki son durumu açıklayarak, Van’da son dönemlerde vakaların ciddi anlamda arttığını açıkladı.

Koca: Van'da 65 yaş üstü nüfusun 4 katı vaka var!

  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Covid-19 salgınını değerlendirme toplantısı gerçekleştirmek üzere bugün sabah saatlerinde Van’a geldi. İlk olarak Van Valiliği’ni ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van’da 65 yaş üstü nüfusunun 4 katı vaka olduğunu söyleyerek acı reçeteyi açıkladı.

   Bakan Koca Van'da hasta sayısının son aya göre iki katına çıktığını vurgulayarak, "Van bakanlık olarak mercek altına aldığımız merkezlerden biri oldu. Son dönemde yüksek hasta artışı gördüğümüz illerden biri haline geldi.  Van’daki hasta sayısı artışı son aya göre neredeyse iki katına çıktı. Son haftaya baktığımızda yüzde 17 düzeylerinde. Geçtiğimiz haftalarda bölge hastanelerindeki yoğunluk sizlerin de malumu. Yalnızca Van’da değil, genel olarak Doğu Anadolu Bölge illerimizde sıkıntılarımız yer yer oldu. Valilerimizle, il müdürlerimizle, başhekimlerimizle, sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Van’da 3 hafta öncesinden başlayan ciddi bir yoğunluk yaşamaktayız. Bu dönemde yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle bugün, durumu kontrol etme çabası içindeyiz. Sağlık kuruluşlarımızda bu anlamda ciddi bir sorun olmadığını söyleyebiliriz. Van’da 80 olan filyasyon ekibimizi bu dönemde 128’e çıkardık. Yani her ekip 3 kişiden oluşmakta, toplam şuan 128 ekip sahada filyasyon teması taraması yapmakta. Bu dönemde filyasyon süresini 27 saatten, 16 saate düşürdük. Bunu daha da aşağı düşürmek ve günü birlik filyasyon yapmak istiyoruz. Her zaman altını çiziyorum emaslıları ne kadar erken tecrit edebilirsek salgın kontrolünde o kadar başarılı oluruz. Türkiye, dünyada filyasyonu; yani temaslı takibini en iyi ve yaygın yapan ülkelerden biridir. Bu gücümüzü Van’da da yoğun bir şekilde sahaya sürdük. Önümüzdeki günlerde bunun etkisini görmeyi umuyoruz. Bir diğer hususu daha vurgulamak istiyorum. Hastaların ortalama yaşındaki yükseliş, maalesef ağır hastaların ve vefatların da artışına sebep oluyor" ifadelerini kullandı.

"65 YAŞ ÜSTÜ NÜFUSUNUN 4 KATI VAKA VAR"

   Van'da konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilde 65 yaş üstü nüfus oranının 4 katı vaka sayısı olduğunu ifade etti.

   Bakan Koca Sözlerine devamla; "Van ilimizde 65 yaş üstü nüfusumuz yüzde 4,2. Oysa ne yazık ki 65 yaş üstü hasta oranımız yüzde 15,6. Yani nüfusa göre 65 yaş üstü, nüfusa göre 4 katına yakın oranda vaka olduğunu görüyoruz. İlde yoğun bakım hastalarımızın çoğunu da 65 yaş üstü vatandaşlarımız oluşturuyor. Bununla özellikle şunu ifade etmek istiyorum;  yaşlılarımızın, büyüklerimizin özellikle korunabilir olması son derece önemli. 4 katına varan nüfusa göre vaka artışının 65 yaş üzerinde görülmesi bu anlamda ciddi risk oluşturmakta, gençlerimizin büyüklerle teması belirtisiz geçirdiği için önlemek son derece önemli, pozitif ve temaslı olan kişilerin izolasyonunu da hassasiyetle yapmamız gerektiği anlaşılıyor. Unutulan tedbirler hepimize acılar yaşatıyor. Temizlik maske ve mesafeden taviz veren her ilimizde bu tabloları görüyoruz. Bu anlamda Van başta olmak üzere, bölgedeki tüm hemşerilerimizi bir kez daha tedbirlere sıkı sıkı sarılmaya davet ediyorum. Bugün bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek için buradayız. Az sonra il sağlık müdürümüzün, saha koordinatörümüzün ve başhekimlerimizin katılımıyla il değerlendirme toplantımızı gerçekleştireceğiz. Bu anlamda alınabilecek yeni tedbirleri de istişare edeceğiz. Daha sonra ise Hakkari, Bitlis ve Muş il sağlık müdürlerimizin yine başhekimlerimizin ve saha koordinatörlerimizin katılımıyla bölge değerlendirmesi yapacağız. Böylece bu 4 ilimizdeki güncel durumu, ihtiyaçları ve sağlık alt yapılarını detaylıca değerlendirmiş olacağız" dedi.

 

Bakan Koca yaptığı konuşmanın ardından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne incelemelerde bulunmak üzere yola çıktı.

VAN BÖLGE GAZETESİ

 

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2020, 12:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER