Keskin: Peygamberimizi anmaktan ziyade anlayalım

Van İl Müftüsü Ömer Keskin, Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Hz. Peygamberi (SAV) bu haftalarla anmaktan ziyade anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Keskin: Peygamberimizi anmaktan ziyade anlayalım

    Van İl Müftüsü Ömer Keskin, bu yıl Mevlid-i Nebi Haftası'nın temasının "Peygamberimiz ve Çocuk" olduğunu söyledi.

    Hayatın her safhasında Peygamber efendimizin Müslümanlar için bir örnek olduğunu söyleyen Müftü Keskin, Peygamber Efendimizin yaşayan canlı bir Kur’an olduğunu ifade etti.

   Mevlid-i Nebi’nin, Peygamberimizin (SAV) doğumu olduğunu belirten Müftü Keskin, “Hz. Peygamberi (SAV) biz bu haftalarla anmaktan ziyade anlamaya çalışıyoruz. Cenabı Hak Peygamberimizi Kur’an’da bize çok iyi tanıtmış, ayrıca Hz. Peygamber Efendimizde Hadis-i Şeriflerinde dinin her boyutuyla, daha doğrusu insan hayatının her yönüyle bize hayatı nasıl yaşayacağını Allah Resulü bize beyan buyurmuştur. Bunu iman boyutuyla, itikat, ibadet muamelat boyutuyla hep görüyoruz” dedi.

 

    “PEYGAMBER EFENDİMİZ, MÜSLÜMANLAR İÇİN BİR ÖRNEKTİR”

   Hayatımızın her safhasında Peygamber efendimizin Müslümanlar için bir örnek olduğunu söyleyen Müftü Keskin, “Ahlak konusunda, adap konusunda, savaş hukukunda bile Peygamber efendimizin uygulamalarını görebiliyoruz. Hayatın her safhasında Peygamber efendimiz biz Müslümanlar için bir örnektir. Peygamberler kavimlerine gönderilen rahmet elçileridir. Peygamber efendimizde aynı şekilde gerçekten biz Ümmeti Muhammed’e bir rahmettir. Peygamber Efendimiz hayatını nasıl yaşayacağını, dinin hangi konularda ve nasıl yapılacağını bize öğretmeseydi biz bugün Kur’an’ı anlayamazdık. Çünkü Peygamber Efendimiz yaşayan canlı bir Kur’an’dır. Biz namazın nasıl kılınışını peygamberimizden öğreniyoruz. Zekat hangi maldan ne kadar verilir peygamberimizden öğreniyoruz. Hac nasıl yapılır, nasıl dua edilir, nerelere gidilir peygamberimizden öğreniyoruz. Çocuklarımızı nasıl yetiştireceğimizi, nasıl terbiye edeceğimizi peygamberimizden öğreniyoruz. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığımız Mevlid-i Nebide bir tema, bir konu seçiyor. 2020 yılının teması ise Hz. Peygamber ve Çocuk konusudur. Dolayısıyla Peygamber efendimizin çocuklarla iletişiminde onlara karşı sevgiyi, saygı, şefkat ve merhameti nasıl yapmış, hayatında nasıl uygulamış ve bizlere nasıl tavsiyede bulunmuş bu konuda bizler bir dizi etkinlikler yapıyoruz” diye konuştu.

 

    MÜFTÜ KESKİN, ETKİNLİKLERLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

    Van’daki Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri hakkında bilgi veren Müftü Keskin, “Van İl Müftülüğü olarak programımızı ilçe müftülükleriyle istişare ettik. İlçelere programları yazdık. İl Müftülüğü olarak konferanslar verdik. Malum pandemi nedeniyle programlarımızın bir kısmını online olarak yapıyoruz. Bir kısmını ise yüz yüze yapıyoruz. Yine tekrar ediyoruz; salgından bize düşen 3 vazife var. Hijyen, Maske ve Mesafe kuralına riayet edeceğiz. Kul hakkına da girmeyelim. 27 Ekim’de online bir konferans verdik. Konumuz ise Hz. Peygamber’in çocuklara karşı sevgi, şefkat ve merhamet konusuydu. Bu manada yine ilimizdeki F Tipi, Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevleri, M Tipi Kapalı Cezaevi, Açık Ceza Evi, T Tipi Kapalı Cezaevlerine din görevlilerimiz vasıtası ile onları ziyaret ettik. Özellikle oradaki küçük çocuklara ve diğer kardeşlerimizi küçük hediye ikramı ile beraber ziyaret ettik. Yine o cezaevlerinde konferans yapmayı planladık fakat pandemi nedeniyle buna müsaade edilmiyor. Küçük bir sohbetle kardeşlerimizle bir araya geldik. Ayrıca bütün ilçelerimizle beraber Kur’an Kursu Hocalarımız, Vaizlerimiz, İmam Hatiplerimiz ve Müezzinlerimiz bütün personel başta Peygamber Efendimiz, diğer peygamberler ve bütün geçmişlerin ruhuna ithafen her din görevlisine bir Hatmi Şerif. Şuanda Hatmi Şeriflerde okundu ve inşallah onlarında dualarını da bütün camilerde yapacağız ve yapılmaya da devam ediliyor” ifadelerini kullandı.

 

     “TÜRKİYE GENELİNDE 4-6 YAŞ KURAN KURSLARIMIZ 200 BİNİ BULMUŞTUR”

    Peygamberimiz ve Çocuk teması kapsamında çocukları ziyaret ettiklerini söyleyen Müftü Keskin, “Yine Peygamber Efendimizin anısına hürmeten de Mevlid-i Şerif, çünkü vatandaşlarımızın da teveccühü vardır. Camilerimizde bir bölüm, Mevlid-i Şerif okunması, dua edilmesi, Hatmi Şeriflerle beraber bunu gerçekleştirdik ve devam ediyoruz. Bunun dışında yine özellikle ÇODEM, Çocuk Evleri ve 4-6 Yaş Kur’an Kursları’nda da çocuklarımızla bire bir ders yapma şeklini ve orada nasıl davranış konusunda eğitimler verdik. İnanın davranış şekillerinin bile değiştiğine şahit olduk. 4-6 yaşındaki çocuklara İslam’ın ilk tevhit aşısı buralarda veriliyor. Bugün Türkiye genelinde 4-6 yaş Kuran Kurslarımız 200 bini bulmuştur. Van’ınımızda da bu sayıyı arttırmaya çalışıyoruz. Biz burada çocuklarımıza hem Kur’an’ı Kerim öğretiyoruz,  hem dini bilgiler öğretiyoruz, hem vatan sevgisi, bayrak sevgisi, din sevgisi ve çevre temizliği konusunda yavrularımıza öğretiyoruz. Buralarda büyük gayret sarf eden hocalarımıza da teşekkür ediyorum. Çocuklarımız burada bütün dini bilgileri alıyorlar. Yine Kur’an kursları arası Hz. Peygamber ve Çocuk konulu merhameti, sevgisi, şefkati Kur’an kursları öğrencileri arasında şiir ve kompozisyon yarışmaları yaptık. Okullar arası şiir ve kompozisyon yarışmaları yaptık. Bir dizi etkinlik planladık ve bunları gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2020, 09:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER