Kandaşoğlu: 'Bu kenti düşünmemiş olsaydım, belki şimdi bakan olurdum!'

Vanlı İşadamı ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Zahir Kandaşoğlu, kentteki birçok işadamı ile birlikte Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği’ni (VATSO) kurduklarını açıkladı. Bugüne dek yaptığı çalışmalardan söz eden Kandaşoğlu, “Bu kenti, bu şehri düşünmemiş olsaydım, bazı konularda sesimi yükseltmeseydim, itirazlarım olmasaydı belki şimdi bakan olmuştum” ifadelerini kullandı.

Kandaşoğlu: 'Bu kenti düşünmemiş olsaydım, belki şimdi bakan olurdum!'

    Van’daki yerel ve yaygın basın mensupları ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, özellikle Van Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı görevinde yaptığı çalışmaları hatırlattı.

   Başkan olduğu dönemde kent adına önemli hizmetlere imza attığını söyleyen Kandaşoğlu, bundan sonra da güzel çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.

DÜNYADA MARKA OLMUŞ ‘VATSO’ İSMİNİN YAŞATILMASINI İSTEDİK

   VATSO isminin dünyada marka bir isim olduğunu dile getiren Kandaşoğlu, “Bildiğiniz gibi ben 1979 yılından bu yana Van’da çeşitli sektörlerde görev aldım. Daha önce de bilindiği üzere Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda başkanlık yaptım. O dönmelerde çok çabaladık, çok çalıştık Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı dünyaya tanıttık. O dönemlerde VATSO denildiği zaman, herkes tanıyordu, biliyordu. Bizden sonra şimdi ki yönetimdeki arkadaşlar bizde memurken geldiler aday oldular ve kazandılar. Ama başkan olur olmaz 3. Toplantıda, yönetim kurulu kararıyla VATSO’nun ismini değiştirdiler. Ben bu isim için 6 ay üzerinde çalıştım, üniversiteler arası yarışmalar yaptım, komisyonlar kurduk. Bu bir kurumsal kimliktir kimsenin bu kurumsal kimlikle oynamasının bir gereği yoktur. Bugün Van Valiliği veya Büyükşehir Belediyesi’nin ismini değiştirebilir misiniz? Gerçekten uluslararası marka olan bu ismin değişmesi bize biraz dokundu. Sadece beni değil bütün Van halkı olarak 7’den 70’e, tüccarı, esnafı ve bu odaya üye olan tüm herkesi ciddi bir şekilde rahatsız etti. Onun için bizde bu derneği kurarken 264 tüccar ve esnafımız ile görüştük. Bize dediler ki; VATSO isminin hayata geçirilmesi ve yaşatılması lazım. Bu 264 tüccarımız, esnafımız Van’da 1950’den bu yana ticaret yapan, hiçbir çeki yazılmayan, ticarette hiçbir eğriliği olmayan, dürüst ve namuslu bir şekilde ticaret yapan kişilerdir” diye konuştu.

“BU KENTİ DÜŞÜNMESEM BAKAN OLURDUM”

   Van için yaptığı hizmetlerden bahseden Kandaşoğlu, “Bu ili düşünmeseydim belki de şimdi bakan olurdum” dedi.

   Kandaşoğlu sözlerine devamla; “Bu memlekette bilerek hiçbir yanlışımız olmayacak. Eğer olursa bu memleketin üzerinde kesinlikle yüce rabbim hiçbir ticareti, hiçbir siyaseti bana nasip etmesin. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda görev yaptığım süreçte eğer bu ili düşünmeseydim, bu coğrafyayı düşünmeseydim, Van Gölü’nü düşünmeseydim, Van Kedisini düşünmeseydim, Van Cacığını sırtıma alıp Amerika’ya gitmeseydim, yüce rabbim şahittir ben 5 dönemdir bu ilde milletvekiliydim. Belki de Sanayi Bakanı olurdum. Bakmayın ben lise mezunuyum, dünyada iddialıyım ve herkese meydan okuyacak, herkesten en iyi işi yapacak kişiyim. Benim dönemimde birçok etkinlik vardı. Her gün farklı farklı etkinlikler düzenlenirdi. Benim dönemimde basım mensupları sürekli sahadaydı. Ama şimdi ki çalışma ve etkinliklere bakıldığında arada %500 net bir fark var. Van’ın şuanda en büyük sıkıntısı, Van’ın bir lobisinin olmamasıdır. Kimse Van’ın lobisini yapmıyor. Sabah herkes evinden, yazlığından çıkıyor Van’a gelecek 2 saate gelemiyor. Peki neden gelemiyoruz? Türkiye’de Iğdır, Hakkari ve Van hariç, çevre yolu olmayan başka bir il varsa gelin bana tokadı yapıştırın, Stadyumu olmayan bir il varsa yine gelin tokadı yapıştırın. Lobisi eğer güçlü olursa, ilimizdeki eksiklikleri ve sorunlarını daha rahat çözeriz. Diklenmeyecek ama dik duracağız” ifadelerini kullandı.

 

“BİR ARAYA GELEMİYORUZ”

   Van’ın lobisinin güçlenmesi için bir araya gelinmesi gerektiğini vurgulayan Kandaşoğlu, “Benim dönemimde bakanlarımız gelip bize diyorlardı bizden isteyin, ne istiyorsanız yaparız ve birçok şeyi de yaptılar zaten. Biz istemesini bilmiyoruz, biz bir araya gelemiyoruz, biz lobimizi güçlendiremiyoruz, il dışındaki ciddi anlamda STK ve derneklerimiz var bunlar birleşemiyorlar, bende dahil olmak üzere herkesin içinde bir hesap var. Ben burada bu etkinliği yaparım ama bana ne faydası olacak, ben nereye gelebilirim hastalığı var. Bu hastalıktan dolayı da bir hedefe ulaşamıyoruz. VATSO işte bunu yapacak. Uluslararası anlamda bir çok işe imza atacak. VATSO’nun kuruluş beyannamesi bellidir. Tarım, hayvancılık, sanayi, kadın girişimciler, genç girişimciler gibi bir çok alanda yepyeni bir ekiple, Allah’ın izniyle Van’ın lobisini çok güçlü bir şekilde güçlendirecek, Van’ın sesini çok uzaklara gönderecek, samimi bir şekilde Van’a yakışır bir dernek olacak VATSO. Van’ın kuruluş beyannamesi diye bir kitapçık hazırladık, Van’ın madde madde ne eksiklikleri olduğunu belirttik. Allah’ın izniyle bu eksiklikleri yetkili mercilerle paylaşacağız, herkesi bir araya getireceğiz varsa bir eksikliğimiz, yanlışımız onu da düzelteceğiz. Bizim amacımız budur, bizim amacımız bu kentin kimliğine sahip çıkmaktır. Doğu Anadolu’da cazibe merkezi olan böyle bir ile yön verecek, gençlerimize önderlik edecek, cesaret ve moral verecek kimseyi sahada bulamıyoruz. Biz sahaya çıkmak istiyoruz. Biz Van’da uzun yıllardan beri ticaret yapan 264 üyemizle birlikte yürüyeceğiz. Bu derneğin üye sayısı en kısa sürede 5 bin, 6 bin olacaktır. Şuan 264 kişiyle yola çıktık. Amacımız Van’a sahip çıkmaktır. Bundan sonra Van’da yapılan yanlışları kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Bundan sonra hiçbir kurum kendi şahsı için çalışmayacaktır. Bu ilde en büyük avantajımız 16-17 tane bölge müdürlüğünün olmasıdır. Bu bölge müdürlükleri bu halk için çalışacak. Kimse gelip o koltuklarda kendi çıkarları için çalışmayacaktır. STK’lar ve sendikalar da dahil bundan sonra kim yanlış yaparsa bu dernek onları ciddi bir şekilde, çok sert eleştirecektir bundan da herkesin haberi olsun” şeklinde konuştu.

 

“VAN’A YENİ BİR TV KANALI AÇIYORUZ”

   Yeniden bir televizyon kurma düşüncemiz var ve gerekli evrakları aldık. Van TV’yi de küserek sattım. Bana o zaman televizyonu siyasiler sattırdı. Bitlis ve Erzurum TV aylık 8 bin dolar, biz 72 bin dolar ödüyorduk. Defalarca bu konuyu bakanlarla görüştük. Bize bu TV’yi çok abartıyorsunuz dediler. Kapanırsa kapansın Türkiye’de 750 tane TV var dediler. Bu cümlenin üzerine televizyonu sattım. Televizyonu sattığım zaman RTÜK’e yazı yazdım. Bu kişilere TV’yi satıyorum, beni nasıl 10 yıl elekten geçirdikten sonra lisans verdiyseniz, bu kişileri de öyle araştırın diye yazı yazdım. RTÜK’ten 2 günde lisans aldılar. Ben 10 yıl bekledim, bunlar 2 günde aldılar. RTÜK, Türksat bu kişilere 2 günde yayın hakkı veriyorsa, şirketinin bir sorunu yoksa benim buna itiraz etmeye bir gücüm olmaz. Yeni TV’mizin adı Kanal Doğu olabilir. Şuanda 3 isim üzerinde duruyoruz. Koronavirüsten dolayı bazı aksamalarda oldu. Bundan dolayı kanalımız henüz yayına başlamadı. Kadro çalışmalarımızda sürüyor. TV’yi satmamızda en çok kadro bizi zorladı. Satışı en fazla etkileyen kadro oldu” diye konuştu.

VANSPOR BU KENTİN KİMLİĞİDİR

      Kandaşoğlu sözlerine devamla; “Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve özellikle ilimizin hemen hemen %70’i, 80’i genç nüfustan oluşuyor. Bu genç nüfusu harekete geçirecek, birleştirecek, bütünleştirecek, bir araya getirecek, onlara moral verecek hiçbir alanımız yok. Herkesin Vanspor için harekete geçmesi gerekiyor. Vanspor için ne gerekiyorsa, maddi ve manevi desteğin verilmesi gerekiyor. Bu kentin Vanspor’a sahip çıkması gerekiyor. Gereken ne varsa yapmalıyız. Vanspor’un değeri, taraftarın değeri maddiyatla, fabrikayla, lüks arabayla kıyaslanamaz. Vanspor’un bu duruma düşmesi yine bizim hatamızdır. Vanlıların hatasıdır. Basın mensuplarının hatasıdır. Bu ile yanlış yapan varsa, bu ile bu kente, bu ilin gölüne, yoluna, elini, dilini uzatıyorsa onun elini de kırmalısınız, dilini de kesmelisiniz. Eğer biri siyasi bu ile zarar veriyorsa, derhal o siyasiyi bu ilden uzaklaştırmamız lazım. Bir işadamı yanlış yapıyorsa o iş adamını çökertmemiz gerekiyor. Vanspor’un ne suçu, ne günahı var 5-6 yılda bir bu faciayı yaşasın. Bu sorunu yaşasın.

   Türkiye’deki hiçbir kulübün Vanspor’daki gibi sıkıntılar yaşamadığını dile getiren Kandaşoğul, “81 ilde bin 976 tane takım var. Niye hiç kimse bu kadar sıkıntı, sorun yaşamıyor, niye bizim takım yaşıyor. Geçmişte te bu takım çok ciddi sıkıntılar yaşadı. Takım birilerine satılarak kulübün kapısına kilit vuruldu. Vanspor o zaman 50 bin TL’ye satıldı. Takımı satın alanlar Van’ın üzerinde helikopterle gezerek evlerin üzerine şeker attılar. O zaman birçok vaat verildi. 6 ay sonra takım ligden düştü. Büyük sermayesiyle Vanspor yok olup gitti” dedi.

      Vanspor’un 1-2 kişiyle yönetilmesinin zor olduğunu belirten Kandaşoğlu, “2 yıl önce yine toplandık ve dedik ki; eski yöntemi yapalım. Vergi Dairesi’nde ilk 5 ile 10’a girenleri toplayalım bir araya getirelim ve yeni yönetim oluşturalım dedik. Kabul etmediler. Bizi o zaman arayan, soran olmadı ve yeni yönetim seçildi. Yönetim 2-3 kez istifa etti. Yok, istifa ediyor, varım diye bir türlü çözemediler. Şimdiki yönetim kongre öncesi kalkıp borç açıklıyor. Madem bırakacaksınız kongrede her şeyi açıklayın. 1 ay önceden çıkıp bu takımın bu kadar borcu var, bu kadar icrası var, kimse talip olmasın yine millet bana gelsin desin ki yok sen devam et. Bütün amaç bu, Vanspor’a sahip çıkmamız lazım. Gereği neyse onu yapmamız lazım. Yine diyorum; gelin Vergi Dairesi’nde ilk 250’ye girenlerin listesini alalım ve kendi aramızda bir yönetim oluşturalım. Siyasilerde gelsin. Hava atmak için geliyorlar. İstanbul’daki derneklerimizi çağıralım, zenginlerimizi çağıralım. Bakalım bu yönetim 6 ay içinde Vanspor’u nereye getiriyor. O ona atıyor, bu ona atıyor. Mevcut yönetim zaten orada bekliyor. Kimse talip olmaz bu takım yine benimdir diyor. Bu sorun nasıl çözülecek” ifadelerine yer verdi.

      Kandaşoğlu, mevcut şartlarda aday olmayacağını belirterek, “Vanspor Van’ın hayatıdır, bizim kimliğimizdir, her şeyimizdir. Vanspor’a şuanda talip değilim. Eğer Van halkı, tüccarı, esnafı, kurumu, siyasileri, tanınan aileler, STK’lar bir araya gelmeden, Vanspor’un hak ve hukuklarını savunmadan, karar vermeden aday olmam. Ben bir sefer tuzağa düştüm. Her seferinde düşmem. Memleketin Valisi, siyasisi, önde gelenleri bir araya gelmeli. Onlar Vanspor için 5 verse ben 15 vereceğim. Onlar 15 verse ben 150 vereceğim. Gelsinler beraber bu takımı kurtaralım. Vanspor’la ilgili gelişmeleri takip edip, onlara katkı sunacağız. İyi bir kadro, iyi bir yönetim oluşturulursa onları destekleyeceğiz. Vanspor gerçekten olmazsa olmazımızdır. Vanspor meselesi hepimiz için çok önemli bir meseledir. Vanspor, can çekişiyor. Liglerin başlamasına az bir süre kaldı ama ortada ne bir takım var ne bir yönetim var. Bu memleketi sahiplenmek lazım, 1-2 kişi sahiplendi mi ortada kalıyor. Gelin er birliği ile bir yönetim oluşturalım. Devlet bu yönetimin içinde olmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: EMRE AN

VAN BÖLGE GAZETESİ: EMRE AN

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2020, 12:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER