Deprem şehitleri anıldı

Van'da, 2011 yılında, 23 Ekim günü Richter ölçeğine göre meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin 8'inci yıldönümü nedeniyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla anma programı düzenlendi.

Deprem şehitleri anıldı

           Van, 2011 yılında, 23 Ekim günü Richter ölçeğine göre 7.2, 9 Kasım'da ise 5.6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Depremlerde toplam 644 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 3 bin kişi de yaralandı. Van depreminin 8'inci yıldönümü nedeniyle Van Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Kızılayı Van Şubesinin organizasyonuyla anma programı düzenlendi. Programa, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, YYÜ Rektörü Prof Dr. Hamdullah Şevli, öğretim üyeleri, Büyükşehir Belediyesi Dairesi Başkanları, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

 

            Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan anma programında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan    Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van'da 8 yıl önce meydana gelen iki depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi.

 


         Van depreminin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en iyi yönetilmiş deprem olduğunu belirten Vali Bilmez, “Kocaeli depreminde birçok konuda sınıfta kaldık. Ama Van depreminde gerçekten devlet kurumları, Sivil Toplum örgütlerimiz ve tüm vatandaşlarımız Van'ın yaralarını sarmada bir seferberlik ilan ettiler ve çok kısa sürede 35 bine yakın konut inşa edildi, 7 bine yakın orta ve ağır hasarlı konut yıkıldı. Van ve Erciş adeta yeniden inşa edildi” dedi.  

 


       “DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”
Konutları altyapımızı yarın deprem olacak gibi hazırlamamız gerektiğini söyleyen Vali Bilmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İnsanlarımıza deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası nasıl davranması gerektiği konusunda eğitmemiz gerekiyor, bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bu konuda herkese görev düşüyor. Beşikten mezara kadar deprem bilincini aşılamak gerekir. Toplumu hazır tutmak yetmiyor. Şehir planlamamızı, yollarımızı, altyapımızı da buna göre düşünmemiz gerekiyor. Bunun için de bütün kurumların el ele verip şehirlerimizi bu gerçeğe karşı hazırlamak gerekir. Kentin imarında kesinlikle duyarlı olmamız gerekir. Bir kriz anında yönetilemeyen bir kent, maalesef hayatımızı kolaylaştırmak yerine, hayatımızı cehenneme çevirir. Bu konuda da Büyükşehir Belediyesi olarak da imar ve yapım konusunda tavizsiz olacağız. İlmin, bilimin gerektirdiği neyse ona uyacağız ve bu konudaki bireysel baskılara da boyun eğmeyeceğiz” dedi.

 


          Anma programının ardından Vali Bilmez ve beraberindekiler AFAD'ın deprem tatbikatını izledikten sonra kampüs alanında Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından kurulan, 'Afetle Yaşamayı Öğreniyorum' standını gezdi.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2019, 17:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER