Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, zirve öncesi önemli açıklamalar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere ziyaret edeceği İngiltere'nin başkenti Londra'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi ve önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, zirve öncesi önemli açıklamalar...

    NATO'nun kuruluşunun 70. yıl dönümü vesilesiyle 3-4  Aralık'ta düzenlenecek NATO Liderler Toplantısı'na katılmak üzere Londra'ya hareket edeceğini belirten Erdoğan, liderler toplantısının küresel çapta belirsizlikten ve tehditlerin özellikle çeşitlendiği uluslararası güvenliğin kırgın hale geldiği bir dönemde icra edileceğini dile getirdi.

 

    "Çin ile karşılıklı anlayışa dayalı yapıcı angajmanı destekliyoruz"

   Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra'da müttefiklerin, özellikle NATO'nun birlik, bütünlük ve insicamına vurgu yapmasının temel öncelikleri olduğunu aktararak, "Toplantıda, Çin ve Rusya Federasyonları ile ilişkilerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Yükselen bir güç olarak değerlendirdiğimiz Çin ile karşılıklı anlayışa dayalı yapıcı angajmanı destekliyoruz. Rusya ile bölgemizde ve uluslararası alanda önde gelen aktörlerden biridir. Türkiye, coğrafi konumunun gereği olarak kendi öncelikleri çerçevesinde NATO ile iş birliği halinde çok yönlü bir dış politika yürütmektedir. Rusya ile ve diğer ülkelerle olan iyi ilişkilerimiz müttefiklerimizle olan münasebetlerimizin alternatifi değil, tam aksine tamamlayıcısıdır." diye konuştu.

 

      "NATO'nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır"

   Londra'da ayrıca ittifakın yapay zeka gibi yeni teknolojiler karşısında adaptasyon çalışmaları üzerinde de duracaklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

    "Ülkemizin güvenlik ve savunma planlamalarının merkezinde yer alan bir uluslararası örgüt olarak NATO'nun sağladığı bir güvenlik şemsiyesi bizim için önemlidir. Ancak ittifakın bir yenilenme içinde olduğu da açıktır. 1950-1960'ların veya 1990'ların hatta ve hatta 2000'lerin bakış açısıyla bugünü kavrayamayız. NATO'nun bilhassa terör örgütlerinden kaynaklanan asimetrik tehditler karşısında çok daha kararlı, etkin, proaktif davranması gerekir."

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2019, 15:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER