Berge: Esnaf açık olsa bile kira alınmamalı!

Koronavirüs nedeniyle açık olan işyerlerinin de kapalı olan esnaf gibi iş yapamadığına dikkat çeken Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge, resmi kurumların kiracısı olan esnaftan açık kapalı ayırımı yapmadan virüs tehdidi geçene kadar kira almaması gerektiğini söyledi.

 Berge: Esnaf açık olsa bile kira alınmamalı!

    Esnafın yanında olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Başkan Berge, resmi kurumların, işyeri açık veya kapalı ayırımı yapmadan kira almamasını istedi.  

 

  “Sayın cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz”

   Berge, koronavirüsün tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de olumsuz etkilediğini belirterek, “Van’da da hayat neredeyse durma noktasına geldi. Virüs nedeniyle esnafımız iş yapamıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile belediyelerin kiracısı olan esnafımızın kirası 3 ay boyunca ertelendi. İçişleri Bakanlığı’mız ise yayınladığı genelge ile yine belediyelerin kiracısı olan ve geçici olarak kapatılan esnaftan kapalı olduğu sürece kira alınmayacağı açıklanmıştır. Sayın cumhurbaşkanımıza ve Sayın içişleri bakanımıza teşekkür ediyoruz, bir nebze de olsa esnafımız rahatlayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan milyonlarca esnafı sevindirecek sicil affını uygulamasını rica ediyoruz. Ancak bu şekilde esnafımız rahatlayacaktır ve kara listede olan tüm esnaf ve sanatkarımız krediye ulaşabilecektir. Sayın cumhurbaşkanımızın bu zor zamanda yanımızda olmasını istiyoruz.” Dedi.

 

   “Sayın valimiz Bilmez’e teşekkür ediyoruz”

   Berge, Vali Bilmez’e de teşekkür ederek, “Her zaman esnaf ve sanatkarımızın yanında olan Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez’e gösterdiği duyarlılık nedeniyle teşekkür ediyoruz. Sadece belediyeler değil diğer resmi kurumların da kiracısı olan esnafımız var. Örneğin Hz. Ömer Camisi, Tarihi Peynirciler Çarşısı ve eski Özalp durağında bulunan esnafımız da Van Büyükşehir Belediyesinin kiracısı olan esnafımız buna örnektir. Dolayısıyla tüm resmi kurumların açık veya kapalı işyeri ayırımı yapmadan virüs tehdidi geçene kadar kira tahsilatı yapmamalıdır. Devletin yanı sıra özel işyeri sahiplerinin de virüs tehdidi geçene kadar esnafımızdan kira almamasını rica ediyoruz. İşyeri kirası ile geçinen işyeri sahiplerine ise devlet desteği verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

   “Esnafın borcu dağ gibi yığıldı”

   Esnafın borcunun katlandığını anlatan Başkan Berge, “Esnafımız, SGK, BAĞKUR primleri, kira, vergi, stopaj, muhasebe, elektrik, su, internet, banka kredileri ve devlete olan tüm resmi borçlarını ödeyemez durumdadır. KOSGEB aracılığıyla 20-50 Bin TL arasında bir yıl sonra geri ödemeli ve uygun taksitlerle can suyu kredi desteği sunulmalıdır. Esnaf ve sanatkarımıza personel maaşı desteği de verilmelidir. Ziraat Bankası, Vakıf Bank ve Halkbank ve Türkiye İş Bankası, kredi ödemelerinde ertelemelere gitmesi olumlu bir gelişmedir. Özel bankalar da benzer uygulamaya gitmelidir. Sayın cumhurbaşkanımızın öncülüğünde devletimiz ve hükümetimiz halkımızın sağlığını koruyor. Bu anlamda devletimize ve hükümetimize teşekkür ediyoruz. Milletimizin de alınan tedbirlere uymasını rica ediyoruz. Bu badireyi hep birlikte atlatacağız” diyerek sözlerini noktaladı.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2020, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29