Başkan Özgökçe ve ziraat mühendisleri selin vurduğu bölgelerde…

Merkez İpekyolu ile Tuşba ilçesinde, özellikle Alabayır, Gövelek, Ortanca ve Köşebaşı mahallelerinde etkili olan yağmur ve dolu yağışı olumsuz etkiledi. Dolu, bazı tarım alanlarıyla sebze bahçelerinde zarara yol açtı. Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe ile tarım danışmanları tarımsal zayiatın meydana geldiği mahallelerde incelemelerde bulundu.

Başkan Özgökçe ve ziraat mühendisleri selin vurduğu bölgelerde…

   Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, yaşanan ani dolu yağışı ve yağmurun belli yerlerde sele sebep olduğunu belirtti.

 

    BAŞKAN ÖZGÖKÇE: ÇİFTÇİLERİMİZ MAALESEF MAĞDUR DURUMDADIR

    Çiftçilerin mağduriyetine değinen Özgökçe, “Son iki gün içerisinde ilimizdeki yağışlardan dolayı Tuşba ve İpekyolu ilçelerinde tarım alanlarıyla, sebze ve meyve bahçelerinde zarar meydana geldi. Tuşba ilçemizin Alabayır mahallesi’nde kısa süreli dolu yağışı sebze ve meyve bahçeleri ile buğday, arpa tarlalarında büyük hasara sebep olmuş. Yine İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca, Karakoç mahallelerinde sel suları nedeniyle ürün kayıpları yaşanmış. Yalınağaç da ise iki bin bağ ot sel suları nedeniyle zayi olmuş. Çiftçilerimiz maalesef mağdur durumdadırlar. Bu mahallelerimizde ürün kaybı yaklaşık yüzde 50’nin üzerindedir” dedi.

 

   “BAŞKAN ÖZGÖKÇE’DEN ÇİFTÇİLERE TARSİM ÇAĞRISI”

   Başkan Özgökçe, çiftçilerin ürünlerine mutlak surette sigorta yapmaları gerektiğini hatırlatarak, “Çiftçilerimiz bu doğal afetlere karşı hayvanlarını, bağ, bahçelerini ve tarlalarını TARSİM de sigortalayarak güvence altına alabilirler. Sigorta yaptırıldığı zaman bu şekilde oluşacak doğal afetlerde zararlar sigorta tarafından karşılanır. Ayrıca tarım ürünleri sigorta primlerinin yarısı devlet tarafından karşılanıyor. Bu da çiftçilerimiz için avantajladır. Ama buna rağmen maalesef tarım sigortası yapan çiftçi sayımız çok azdır. Çiftçilerimiz ürünlerini sigortalamayı bir alışkanlık haline getirmelidir.” Diye konuştu.

 

    “ÇİFTÇİLER YETKİLİLERDEN DESTEK İSTEDİ”

   Çiftçiler, şiddetli yağışların 40 dakika içerisinde sebze bahçelerine, buğday ve arpa tarlalarına büyük zarar verdiğini söyledi. Özellikle bankalara kredi borçlarının olduğunu ifade eden çiftçiler yetkililerden bir an önce zarar tespiti yapıp, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

 

 

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2020, 08:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29