Babacan'dan, hükümete sert eleştiri…

Van’da partisinin olağan kongresinde konuşan Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, hükümeti sert dille eleştirerek, “İktidarın kayyum politikası, seçimlerde kazanamadığı yönetimleri başka yollarla ele geçirme arayışına döndü. Arkadaşlar; seçimlere ve seçim sonuçlarına saygı gösterilmesi, demokrasinin temelidir. Bizim sözünü verdiğimiz Türkiye’de, bağımsız ve tarafsız yargıdan başka hiç kimse, seçilmiş bir insanı görevden alamayacak” dedi.

Babacan'dan, hükümete sert eleştiri…
Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Van İl Başkanlığı 1. Olağan Kongresi’ne katıldı.
Olağan Kongreye Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın yanı sıra eşi Zeynep Babacan, genel başkan yardımcıları, parti kurucuları, bölge il başkanları, ilçe başkanları ve çok sayıda partili katıldı.
Kongrede Semra Odabaşı’nın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Deva Partisi’nin seçimlere hazır olduğunu söyledi.
  “İKTİDAR, MAĞDURLARIN DESTEĞİYLE BAŞA GELDİ”
Mevcut iktidarın 28 Şubat zulmünün mağdurlarının desteğiyle iş başına geldiğini söyleyen Babacan, “Arkadaşlar, bu iktidar 28 Şubat zulmünün mağdurlarının desteğiyle iş başına geldi. Zulme uğrayanların zulme karşı isyanıyla iktidara geldiler. Ama 18 yıl sonra gitti-geldi 90’lı yılların ceberut devletinin ruhuna büründü. Hakla, adaletle yolları tamamen ayrıldı. Siz gariban köylüden ne istiyorsunuz? Ekmek parasını çıkarmaya çalışan köylüden ne istiyorsunuz? Masum insanların ahını alıyorsunuz. Mazlumların ahını almak kötüdür. Bunun hesabı olacaktır. Bunun hesabını nasıl vereceksiniz? Türkiye insan haklarının sistematik olarak ihlal edildiği bir ülke haline geldi” iddiasında bulundu.
  KAYYUM POLİTİKASINA ELEŞTİRİ…
Ak Parti iktidarının kayyum politikasını eleştiren Babacan, “İktidarın kayyum politikası, seçimlerde kazanamadığı yönetimleri başka yollarla ele geçirme arayışına döndü. Arkadaşlar; seçimlere ve seçim sonuçlarına saygı gösterilmesi, demokrasinin temelidir. Bizim sözünü verdiğimiz Türkiye’de, bağımsız ve tarafsız yargıdan başka hiç kimse, seçilmiş bir insanı görevden alamayacak. Çünkü seçilmişlerin güvencesi, seçmen iradesinin güvencesidir. Biz, seçmen iradesinin her türlü iradeden üstün olduğuna inanıyoruz. Seçmen iradesi gasp edilemez” ifadelerini kullandı.
Anadil haklarına yönelik iyileştirmelerin geriye götürüldüğünü söyleyen Babacan, “Bugün geldiğimiz noktada anadil haklarına yönelik iyileştirmelerin birer birer geriye götürüldüğünü görüyoruz. Filmi geri sarıyorlar. Bütün vatandaşlarımızın dilinin analarının ak sütü kadar helal olduğunu biliyoruz. İnsanımızın anadilini, öz dilini bir çatışma konusu haline getiremezsiniz. Bu tarih öncesinden kalmış, eskimiş, köhne zihniyeti biz kabul etmiyoruz. Demokratik devletler, vatandaşlarının anadili ihtiyaçlarına yönelik çözüm üretmekle mükelleftir. DEVA Partisi iktidarında, vatandaşlarımızın anadilinin korunması, kullanılması ve geliştirilmesi amacıyla, gerekli adımları atacağız. Vatandaşlarımızın anadile ilişkin taleplerini temel bir insan hakkı olarak görüyoruz. Vatandaşlarımızın tüm haklarını derhal, pazarlıksız, talebe bağlı olmadan tanıyacağız” diye konuştu.
  “MAĞDUR ESNAFA ÇARE OLUNMADI”
Özalp ilçesinde Rus Çarşısı olarak bilinen halk pazarında çıkan yangında esnafların mağdur olduğunu, ancak iktidarın hiçbir gayret göstermediğini dile getiren Babacan, “Orada bulunan 95 işyerinin tamamı kül oldu. Öncelikle ekmek kapısı yanan esnafımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Peki bu esnafımız için ne yapıldı? Afet kapsamına alınması gereken bu yangın sonrasında esnafımıza yardım edilmesi gerekiyor arkadaşlar. Biliyorsunuz Van'ın trafik sorunu var. 2009 yılında projelendirilerek çalışmalarına başlanan Van çevre yolu halen ortada yok. Laf var, icraat yok. Olimpiyatlarda laf üretme yarışmaları olursa, bütün altın madalyaları toplar bunlar. 11 yıl geçmiş ya, 11. gün doğan çocuklar okula başladı. Ortaokula geçtiler ya… Neyse ki o çocukların üniversiteye gideceği yılları, evlenip çoluk çocuğa karışacağı yılları bunlar göremeyecek. İnşallah hepsinin yarınlarını biz birlikte güzelleştireceğiz” dedi.
  BABACAN, VAN DEPREMİNE DEĞİNDİ
2011 yılında Van’da meydana gelen iki büyük depreme değinen Ali Babacan, “23 Ekim 2011 ve 9 Kasım 2011’de art arda meydana gelen iki deprem, bu güzel şehrimize ağır hasar verdi. Van’ın yapısal sorunları daha da derinleşti. 644 yurttaşımızı kaybetmiştik, onlardan birisi olan küçük Yunus’un enkazdan bize bakan gözlerini kim unutabilir? Biz unutmuyoruz. Dostlarım, on binlerce konutun ağır hasar gördüğü bu iki depremin üzerinden tam 9 yıl geçti. Ama Van depreminin yaraları hala sarılabilmiş değil. Depremzedeler hala mağdur. Yaşanan ekonomik kriz ve pandemi ile birlikte depremzedelerin mağduriyeti katlanarak devam ediyor. Vanlı kardeşlerimin huzurunda tüm Türkiye’ye ilan ediyorum: Biz Yunus’un gözlerini unutmuyoruz. o yüzden de deprem her zaman DEVA Partisi’nin birinci derece gündemidir. Kaynakları rant projelerine değil, milletin sorunlarını çözmeye harcayacağız. Sevgili arkadaşlar, Van’ın gerçekten çok özel bir doğası var. Sadece Van’da yetişen 25’i aşkın endemik bitki türü, sadece Van Gölünde yaşayan inci kefali, gölleri yaşam alanı edinen kuşları, doğal güzellikleri ile Van, tıpkı nadide bir inciye benziyor. Bu muazzam şehrin, elbette tarım ve hayvancılık açısından da çok yüksek bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. Peki bu potansiyel kullanılabiliyor mu sevgili arkadaşlarım? Döviz kurundaki artışın ilaç fiyatı olarak, mazot fiyatı olarak, gübre fiyatı olarak tarıma yansıması Vanlı çiftçimizin belini bükmüş durumda. Ürün fiyatları artmıyor, ama maliyetler hızla artıyor” diye konuştu.  
 “VAN’IN KOMŞU ÜLKELERLE GIDA İHRACATINI GÜÇLENDİRECEĞİZ”
Van’daki üniversiteyi ve liselerini doğrultuda cesaretlendirecek ve destekleyeceklerini belirten Babacan,  “Van, jeotermal sera için oldukça elverişli bir şehrimiz. Bu ısıtmalı seraların ilimizin sebze ve meyve üretimine katkı sağlayacağını biliyoruz. Teknolojik seralar yapacağız. Gıda üretiminde kendi kendine yetmekle kalmayacağız. Van’ın komşu ülkelerle gıda ihracatını güçlendireceğiz. Rasyonel, bilime dayanan ekonomi yönetimiyle ve sizlerin desteğiyle Van’ı ve Van’ın ürünlerini sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya tanıtacağız. Değerli arkadaşlar, Van Denizi kirleniyor! Her gün binlerce metreküp kanalizasyon atığı göle akıtılıyor. Bu atıklar mutlaka engellenmelidir. Mutlaka arıtma çalışmaları yapılmalıdır. Vanlılar deniz sahillerinden yararlanamıyor. Sudaki yaşam olumsuz yönde etkileniyor, balıklar ölüyor. Balıkların neslinin tükenmesi, biyoçeşitliliği azalttığı gibi geçim kaynaklarına da ciddi ölçüde darbe vuruyor. Van’ın inci kefalinin korunması gerekiyor. Değerli arkadaşlar, Van, Doğu Anadolu’muzun en güzide turizm merkezlerinden birisi. Bütün Türkiye’nin turizm potansiyeli taşıyan özellikleri tek başına Van’da bulunuyor. Camileri kiliseleriyle, köprüleri kaleleriyle, adaları şelaleleriyle, deniziyle, Akdamarıyla, plajları travertenleriyle muazzam bir potansiyele sahip” dedi.
Babacan Van’ı ve ülkenin ‘DEVA’ya ihtiyacı olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.
Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2020, 19:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER