Akdamar'da tedbirli ayin...

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van’ın Gevaş İlçesi sınırlarında bulunan Akdamar Anıt Müzesi, bu yıl sekizinci ayine ev sahipliği yaptı. Bu yılki ayin koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda ziyaretçiyle gerçekleştirildi.

Akdamar'da tedbirli ayin...

  Akdamar Anıt Müzesi’nde gerçekleştirilen ayine katılmak üzere yurt içi ve dışından gelen sınırlı sayıdaki katılımcı, Gevaş ilçesindeki Akdamar İskelesi'nde koronavirüs tedbirleri kapsamında ateş ölçümleri ve diğer işlemler yapıldıktan sonra adaya alındı.

  Yoğun güvenlik önlemleri altında Akdamar Adası’nda gerçekleştirilen ayine 85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan, Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, Peder Şirvan Mürzyan, Kıdemli Peder Kırikor Damatyan ve 30 kişilik bir grup katılırken, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Gevaş Kaymakamı Hamit Genç, Muradiye Kaymakamı Erkan Savar, Emniyet Müdürü Ali Karabağ,  Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Sönmez, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer de söz konusu ayini izledi.

  85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan, mum yaktı, dua etti.

  Maşalyan, Türkiye’de ibadetlerini rahatlıkla yaptıklarını ifade ederek, Bu anlamda mutluyuz, çünkü her insan için inanç dünyası hayatın en önemli değerlerinden birisidir. İnsanlar inançları için yaşarlar, inançları onların hayatlarına anlam verir ve gerektiğinde inançları için canlarını feda ederler” dedi.

“SALGININ DURMASI İÇİN DUA ETTİK”

  Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin bir an önce bitmesi için de dua ettiklerini söyleyen Patrik Sahak Maşalyan, “Bizler de sizler gibi umutluyuz. Bu pandemi belasından insanlar ne kadar çabuk kurtulabilirse, günlük normal hayatımıza nasıl geri dönebilirsek, elbette hepimiz bunu arzuluyoruz. Bugün onun için de özel ayrı dua ettik. Aslında bu pandemi döneminde buraya gelmemiz, pandemiye bütünüyle teslim olmamalıyız. Önlemimizi alalım, hayatımızı sürdürelim ve insanlıkta yeteri kadar bilgi ve beceriye sahiptir bu hastalığın üstesinden gelmek için” şeklinde konuştu.

 

VALİ BİLMEZ: “ANADOLU MEDENİYETLERİ HER ZAMAN İNANÇLARA EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞTIR”

  Basın mensuplarına açıklama yapan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Ermeni Patrikanesi arasında imzalanan protokol gereği her yıl Eylül ayının ikinci pazarı Van’da Akdamar Kilisesi’nde ayin gerçekleştirilmektedir. Bu yıl da 8’ncisi düzenlendi. Ayinin güven ve huzur içinde yapılabilmesi için bize de düşen görevler neticesinde önlemlerimizi aldık. Bugün Ermeni cemaatinin küçük bir kısmı ayini gerçekleştirdi. Çünkü pandemiden dolayı cemaati seyretmek zorundalardı. Canlı olarak tüm dünyaya bu ayin aktarıldı. Tarih boyunca Anadolu medeniyeti tüm inançlara saygı duymuş, bin yüz yıllık kilise Van’da hala dimdik ayakta duruyor. İbadetlerini özgürce icra edebilmektedir. Anadolu medeniyeti her zaman inançlara ev sahipliği yapmış ve eserleri kendi eserleriymiş gibi saklayıp bugüne kadar getirmiştir. Onun için ben bu ayinde görev yapan tüm güvenlik personellerimize ve belediye personellerimize teşekkür ediyorum. İnşallah bir sonraki yıl tekrar 9’ncu ayinimizde bir araya gelebiliriz” ifadelerini kullandı.

Bölge: Emre An

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2020, 12:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER