Gazetecinin ihbarı!... Yetkilileri göreve çağırıyorum…

Ülkemizin her ilinde önemli sorunlar var..

Van’ı bekleyen büyük tehlikeyi anlatmak istiyorum…!

Van deprem yaşadığı için en fazla sorunlu il olduğumuzu hatırlatmak isterim…

Endişelenmemin en büyük nedeni Van depreminden sonra hasarlı bina sayısının çok fazla olmasıdır.

Öyle ki deprem zamanında darmadağın olan ve yıkım kararı verilen binalara az, orta hasarlı ya da güçlendirme raporları alındı.

Hem de yangından mal kaçırır gibi. Yani şimdi Van’daki binaların çoğunun böyle süslü göründüğüne bakmayın, hatta aldanmayın. Hepsi makyajla çürüklükleri kapanmış durumda. O dönemde de yazmıştım; yapmayın, etmeyin diye! Sıkça uyarılarda bulunmuştum. Şimdi de tekrar uyarıyorum. Kısa yoldan köşeyi ahlaksızca dönme hırsı topluma çok zararlar veriyor.

Ben bütün ilgili ve yetkili herkesi uyarıyorum ve ısrar ediyorum, rica ediyorum lütfen ama lütfen bu konuya duyarlı olun ve ilk gündeminize alın. Olası bir depremde yani çok değil 5-6 şiddetinde üstelik 20 saniye ile sallanırsa, Van büyük bir facia yaşayacak.

O dönemi bilenler geriye dönüp iyi bir hatırlasın. Paramparça olmuş binalara, yıkım kararı verilmişken hangi akıl karı ile ya da hangi kirli ilişkilerin sonucunda az, orta hasarlı ya da güçlendirme kararları alındı?

Van’da deprem görmüş binaların tekrar deprem testi yapılırsa bu dediğim gerçeğin tüm çıplaklığı ile ortaya çıkacağını ve hangi gerekçe ile yıkım kararlarının az, orta hasara ve güçlendirmeye dönüştüğünü bütün oyunları ile birlikte öğrenmiş olacağız.

İlimizde kaçak yapılaşmanın ulaştığı korkunç durumu göz önünde bulundurduğumuzda ve deprem sigortasının yok denecek kadar az oranda olması nedeniyle hem vatandaşa hem de devlete ne kadar zararı olduğunun anlatılması lazım.

Ayrıca Van’ın ne kadarının hasar tespiti yapılıp yapılmadığı da ortaya çıkması lazım.

Şu an yapılan binalar ne kadar denetleniyor görüyorum. Korkunç binalar yapılıyor. Temelleri, kolonları, kullanılan malzeme geleceğe hezimet hazırlayan işlere gebe.

 Denetleme mekanizmaları sağlıklı işlemiyor herkesin bilgisine bu konuyu arz ediyorum.

Bakınız sizlere aldığım resmi veriyi hemen aktarayım.

“Kent merkezini oluşturan Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçelerinin verilerinden hareketle Van kent merkezini incelediğimizde  %93,3 oranındaki kaçak yapı oranı başta olmak üzere, neredeyse her beş konut veya işyerinden birisinin orta veya ağır düzeyde hasar görmüş olması, buna mukabil orta hasarlı yapılardan yalnızca %1,1’inin güçlendirildiğine dair tespitler, kent merkezindeki yapı stokunun yüksek düzeyde zarar görebilir olduğunu göstermektedir.”

Yıkım kararlarına az ve orta hasar alarak aslında gelecekte olası depremde, toplu cinayetlere imza atan ahlak sorunu yaşayan insanlar aslında kendi çocuklarının geleceklerini imha ettiklerini bilmelidirler.

Bu anlamda başta afet politikacıları ve yöneticileri olmak üzere, üniversite, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve kentin selametini düşünen tüm paydaşlar, Van kent merkezini gelecekteki depremlere hazırlamak için mutlaka bir çalışma içine girmelidir.

Eğer olası depremde çocuklarınızın ve torunlarınızın katili olmak istemiyorsanız bu dediklerime kulaklarınızı tıkamayınız lütfen.

Duymadık, görmedik, bilmiyorum, demediler demeyin Van’ı bu korkunç durumdan kurtarın…!!!

Üstelik bu günlerde Van’da deprem olacak haberleri ortadayken…

Sayın devlet yetkilileri bu yazıyı dikkate almayanlar, harekete geçmeyenler tarih önünde suçlu durumuna düşerler…

Bu yazı aynı zamanda bir ihbar yazısıdır!...

Önlem almayanlar doğabilecek yıkımların ve ölümlerin müsebbibidir.

Önlem alınmamışsa katilidir…

Cinayete yol açandır…

YORUM EKLE