YERALTI ÇARŞISI ESNAFI DERTLİ

Aydın Talay Yeraltı Çarşısı’nda bulunan esnaflar kepenk kapatma noktasına geldi. Yaşanan ekonomik kriz ve koronavirüsünden dolayı işlerinin tamamen durduğunu belirten Aydın Talay Yeraltı Çarşısı esnafları yetkililerden destek beklediklerini söylediler.

YERALTI ÇARŞISI ESNAFI DERTLİ

   Bayrama kısa bir süre kalmasına rağmen bazı günler dükkânlarını siftahsız kapattıklarını belirten Aydın Talay Yeraltı Çarşısı esnafları, dükkânlarını kapatma noktasına geldiklerini söylediler. Pandemi döneminde de hiç iş yapamadıklarını belirten esnaflar, kiralarını dahi çıkaramadıklarını ifade ettiler.
Kira konusunda Van Büyükşehir Belediyesi’nden destek isteyen Yeraltı Çarşısı esnafı, zor bir süreçten geçtiklerini söylediler. Esnaflar eski bayramları aradıklarını ifade ettiler.

“SIKINTILARIMIZ HAD SAFHADA”
Aydın Talay Yeraltı Çarşısı esnaflarından ve Çarşı Sorumlusu Hayrettin Kaplan 19 yıldır yeraltı çarşısında esnaflık yaptığını ifade ederek, “Biz pandemiden dolayı zaten 70 gün kapalı kaldık. İş yapamıyoruz. Ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyoruz. Borçlarımızı ödeyemiyoruz. Vergilerimizi ödeyemiyoruz. Biz şuanda Van Büyükşehir Belediyesi’nin kiracıları olarak belediyeden destek bekliyoruz. Sıkıntılarımız had safhada. Esnafların batmaması için belediyeden yardım istiyoruz. Kiralarımızın biraz daha uygun bir fiyata çekilmesini istiyoruz. Şuanda bayram hareketliliği de yok. Düğün yapanların haricinde bireysel olarak iş yok. İş yok denecek kadar az. Geçtiğimiz yıl bu aylarda burası çok hareketliydi. Hem pandemiden dolayı hem de sınır kapısının kapalı olmasından dolayı İranlılar da gelmiyor. İranlıların Van piyasasına girmesi piyasayı canlandırıyordu. Buda bize yansıyordu. Genel olarak Van’ın tüm esnaflarına yarıyordu” dedi.

“ESKİ BAYRAMLARI ARAR OLDUK”
Aydın Talay Yeraltı Çarşısı esnaflarından Aydın Baykal, 16 yıldır Yeraltı Çarşısında hizmet verdiğini belirterek “Gerçekten eski bayramları arar olduk. Bayrama 15 günlük kısa bir süre kalmasına rağmen herhangi bir hareketlilik yok. 1 haftadır 2 gün siftah yapmışız. Diğer kalan günler dükkânlarımızı siftahsız kapattık. Pandemi süreci ve geçim sıkıntısı yüzünden millet artık alışveriş yapmıyor. Vatandaş artık sadece mutfağına masraf yapabiliyor. Artık giyim ve ayakkabı sektörü zincir mağazalara, markalara kaymış durumda. İşlerimiz çok durgun. Buranın mülkiyeti belediyeye ait. Biz belediyenin kiracılarıyız. Bu dükkânları 10 yıllığına 2 kez belediyeden kiraladık. 2 ay sonra belediye ile olan sözleşmemiz sona eriyor. Belediyenin bize bu yıl yardımcı olmasını bekliyoruz. Belediyenin bu yıl kiraları çok yükselteceği ifade ediliyor. Birçok esnaf ekonomik krizden dolayı dükkânlarını kapattı. Belediyenin kira konusunda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Dükkânları tekrar makul fiyata bize kiralanmasını bekliyoruz. 1976’dan bu yana esnaflık yapıyoruz. Durum böyle devam ederse birçok esnaf teker teker kapanma noktasına gelir. Çünkü artık ödemelerimizi yapamıyoruz” ifadelerini kullandı.

“PİYASADA CİDDİ BİR KRİZ VAR”
Naci Erörs isimli esnaf ise Aydın Talay Yeraltı Çarşısı’nda 11 yıldır esnaflık yaptığını söyleyerek, “Kurban Bayramına kısa bir süre kalmasına rağmen işlerimizde bir kıpırdanma yok. Olacağını da tahmin etmiyorum. Pandemi süreci devam ediyor ve piyasada da ciddi bir kriz var. Dolayısıyla bir hareketlilik söz konusu değil. Kurban Bayramı’nın maliyeti de çok olur. Bundan dolayı vatandaşlar bazı şeylerden ister istemez kısıyor. Ciddi bir iş beklemiyoruz. Çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının açıklarını hala kapatamadık. Yılbaşına kadar sıkıntıların devam edeceğini tahmin ediyorum. Sıkıntılar böyle devam ederse esnaflar dökülmeye başlayacak. Bu iş çözülmeyen bir düğüm haline gelecek. İşlerin açılacağına kanaat getirmiyorum. Eski bayramları arıyoruz. Eski bayramlarda bu vakitlerde burada insan kalabalığından geçilmiyordu. Şimdi 3-4 gün siftah bile yapamıyoruz. Her yıl bu vakitler en sıcak sezonu yaşadığımız dönem. Maalesef bu dönemde de iş yapamadık. Bayram hareketliğini geçmiş yıllarda 10-15 gün kala hissediyorduk. Şuanda oda yok. Bayram kimsenin aklına bile gelmiyor” diye konuştu.

“BAYRAM HEYECANLARINI ÖZLEDİK”
Kutsi Ağırbaş isimli esnafta, herhangi bir hareketliliğin olmadığını belirterek, “Pandemiyle birlikte işlerimiz durdu. Bütün esnaflar zor durumda. Kiralarımızı dahi çıkaramıyoruz. Herhangi bir hareketlenme, canlılık yok. Eski bayramlarımızı, bayram heyecanlarını özledik. Maalesef hiçbiri yok. Eskiden bayrama 20 gün kala bayramı yaşıyorduk. Şuanda pasaj esnafında hiçbir iş yok. Herkes halinden şikâyetçi. Şuanda cebimizden yiyoruz. Nereye kadar götürürüz bilemiyorum. Önümüzü göremiyoruz. Belki yarın daha güzel bir hayat olur, belki bugünlerimizi de arattırır bize” dedi.
            Bölge:Emre An

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2020, 12:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29