Özdek'ten fırsatçılara tepki...

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını birinci elde yüzde 0,64, ikinci elde ise yüzde 0,74'e düşürmesi üzerine konut fiyatlarında %30, %40 civarında artışa giden bazı fırsatçı mal sahibi, inşaatçı ve müteahhitlere tepki gösterdi.

Özdek'ten fırsatçılara tepki...

   Konuyla ilgili özel açıklamalarda bulunan ve fırsatçılara tepki gösteren Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, "İç piyasaya baktığımız zaman gerek müteahhitler gerekse satıcı vatandaşlar faiz indirimini fırsata çevirerek piyasa değeri 300 bin lira olan daireleri 380 bin liraya çıkarmışlardır. Buda kabul edilemez bir durumdur" dedi.

"VATANDAŞLAR BU FIRSATTAN FAYDALANAMIYOR"
   Fırsatçıların ev sahibi olmak isteyen vatandaşların krediyi çekmelerine ve ev sahibi olmalarına engel olduğunu belirten Başkan Özdek, "Türkiye genelinde devlet ev sahibi olmak isteyenlere kamu bankaları aracılığıyla bir yol açtı. Dolayısıyla şuanda krediler makul seviyeye çekilmiş durumdadır. Birinci ellerde yüzde 0,64, ikinci ellerde ise yüzde 0,74 olarak belirlenmiş olan bir kredi limiti var. Bu faiz indirimi ev sahibi olmak isteyen vatandaşın yüzünü güldürmüştür. Fakat iç piyasaya baktığımız zaman gerek müteahhitler gerekse satıcı vatandaşlar faiz indirimini fırsata çevirerek piyasa değeri 300 bin lira olan daireleri 380 bin liraya çıkarmışlardır. Buda kabul edilemez bir durumdur. Bu fırsatçılar ev sahibi olmak isteyen vatandaşların krediyi çekmelerine ve ev sahibi olmalarına engel olmuşlardır. Devlet bir eylem içine girmişse burada vatandaşın alım gücü fazlalaşsın diye yapmıştır. Fakat burada satıcı olan müteahhitler ve satıcı vatandaşlar bu fiyatları tamamen yükseltmişlerdir. Dolayısıyla kredilerin burada düşürülmesinin hiçbir esprisi kalmamıştır. Kredi faizlerinin bu seviyelere düşürülmesi vatandaşı sevindirse de fırsatçılardan dolayı faydalandıramamıştır. Van Emlakçılar Derneği olarak bu konuda çok sıkıntı ve acılar çekiyoruz. Vatandaşlarımıza yardımcı olamıyoruz. Emlakçılarımıza her gün onlarca konut talebi vardır fakat piyasaya bakıldığı zaman fiyatların yüksekliğinden dolayı maalesef vatandaşlar bu fırsattan faydalanamıyorlar" ifadelerini kullandı.

"FIRSATÇILAR PİYASAYI ZOR DURUMDA BIRAKMIŞ"
   Yüksek olan konut fiyatlarına ivedilikle kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, "Fırsatçılar piyasayı zor durumda bırakmışlardır. Gerek satıcı vatandaşlara gerekse satıcı müteahhitlere şunu söylemek istiyorum; kesinlikle ellerini vicdanlarına koysunlar, yaptıkları bu eylemin doğru olmadığını ve bunu kabul etmediğimizi ve kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Vatandaşların mağduriyetlerini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Pandemiden önce daire fiyatları neyse yine aynı şekilde satılmasını istiyoruz. Van'da pandemiden sonra konut fiyatlarında 4'te 1 oranında bir artış söz konusudur. Buda kabul edilemez bir durumdur. Daire sahibi olmak isteyen vatandaşlar maalesef geri çekilmek zorunda kaldı. Çünkü fiyatlar çok yüksek. Bu aynı zamanda bir fırsatçılıktır" diye konuştu.

"KONUT ALMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIN HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALMIŞ"
   Ülke olarak ekonomik dar boğazdan geçtiğimizi belirten Başkan Özdek, "İnsanlar şuan zor durumdadır. Devletimizde zor durumda olan vatandaşlara el uzatarak faiz oranlarını ciddi anlamda düşürdü. Bilindiği gibi ülkemizde ve ilimizde fazlalaşmış bir konut sayısı vardır. Bu konut sayısının tükenmesi için yapılan bir eylem var. Fakat fırsatçı insanlarımız ve müteahhitler buna izin vermemektedir. Bu yanlış bir olaydır. Yetkililerin bu konuya el atması gerekmektedir. Bu haksızlığa dur denilmelidir. Konut almak isteyen vatandaşların hevesleri kursaklarında kalmıştır. Birçok vatandaşta konut almaktan vazgeçmiş durumdadır" şeklinde konuştu.

Bölge:Emre An

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2020, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER