DEVLET BABA'DAN VANLI AMCAM'A DÖNÜŞMEK

Resme bakınca; sakalına aklar düşmüş, buruşuk yüzlü, sırtında çuvalıyla yere çömelmiş, ayağında cızlavet, yaşlı bir adam…
Tek bir derdi var halka hizmet!
Sanırsınız, Noel Baba'nın biraz hüzün katılmış ve fakirleştirilmiş bir Müslüman versiyonu…
Van'la biraz alakası olan ve sosyal medyayı (özellikle twitter) biraz takip edenler, çizdiğim resmi az çok tanımışlardır. Hatta bırakın tanımayı günde bir kezde olsun twitterla hemhal olanlar, mutlaka bu profili görmüş; beğenmiş veya bir paylaşımını  retwittlemişlerdir.
Kimden bahsettiğimi az çok anlamışsınızdır. Başlık tada açıkça yazılmış!
Evet, bugünkü konuğumuz sosyal medya namıyla meşhur VANLIAMCAM…
Niye "Vanlı Amcam" diye merak edenler varsa; herkese yardım götürdüğü için olsa gerek ona AMCA da değil AMCAM demek zorunluluğundan…  Yani demek istiyor ki Van'da fakire, yoksula, muhtaca, hastaya, bilumum muhtaca yardım götüren büyük biri olduğumdan dolayı AMCANIZIM…. O nedenle bana VANLI AMCA değil, VANLI AMCAM deyin!
Velhasıl bu zat biraz büyüklük taslayarak başlamış işe ama bu husus o kadar da önemli değil! Fakat bilinçaltının irdelenmesi adına da ilginç bir detay olduğu için paylaşmak istedim…
Tabii gerçek adı ortalarda olmadığı için de gizemli bir amcaya dönüşüyor VANLI AMCAM…
Herkeste merak ediyor, normal olarak!...
Merak ediyor merak etmesine de VANLI AMCAM öyle bir dalış yapıyor ki sosyal medyaya, bir müddet sonra adını öğrenmek bile ilgisini çekmiyor vatandaşın! Van'da hatırı sayılır herkes takılı veriyor AMCAM'ın peşine…
Tâki o meşhur SOSYAL MEDYA yemeğine kadar!..
Bu tabirle de bizi ilk o tanıştırıyor yeni bir tabirle: SOSYAL MEDYA YEMEĞİ!...
Vallahi ilk anda anladım desem yalan olur. Sonra paylaşımları, resimleri takip ettim. İlgimi daha da cezbetti. Sonra biraz üzerine gidildi. Gördüm ki sonuç ÖZELLİKLE TÜM GAZETECİLERİ İLGİLENDİRİYOR: biz gazeteciler, siyasilerle birbirimize girip tehditlerle uğraşırken, gazetecilerle birbirimizden uzaklaşırken yeni bir gazetecilik anlayışı doğmuş medyada! Ve atı alan Üsküdar'ı geçmiş!
Evet, bu yeni gazetecilik: SOSYAL MEDYA GAZETECİLİĞİ!...
Kurulumu basit, etki alanı geniş, masrafı sıfır!..
Hemen bir sosyal medya hesabı açtırıyorsun. Bir anda (farklı metodlarla) takipçi sayını arttırıyorsun. Sonra gelip ilin (VAN) merkezine oturuyorsun! Başlıyorsun üst perdeden amirleri etiketlemeye! Üst düzey kurum amirlerinden sivil toplum örgütlerine kadar herkesi bağlıyorsun mekanizmaya! Bir paylaşımın anında 400 RT alınca herkeste burada neler var diye üşüşüyor.
Sonra?...
Arkana birilerini aldın ya; yoksula yardım amacıyla yola çıktığı görülen VANLI AMCAM bu kez kurum ve kuruluşlara dil uzatmaya başlıyor. Sağlıktan eğitime herkesi eleştirebiliyor. Kurum amiri dirayetliyse başlıyor cevabını vermeye! Yoksa anlaşıveriyor AMCAM'la: haklısın deyip geçiştiriliyor her şey!
Sorun neresinde bunun?
Sorun büyük elbette! Gören görmüştür! Görmeyenle de hasbıhale devam edelim.
VANLI AMCAM'ın ortaya çıktığı zaman dilimi nedense KAYYUM'lara denk geliyor. Diğer illerde bu tür yapılanmalar var mıdır, bilmem! Bunu da devlet araştırılmalı! Varsa eğer durum daha da vahim demektir!
Neden önemli derseniz. Bir adam aniden ortaya çıkıyor. Başlıyor etrafındakilere yardıma. Öyle ufak tefek yardımlar da değil! Milyarlara ulaşmıştır belki bu yardımlar… Hatta kendisine dükkân bile açılıyor. Yani yardımların depolandığı bir yeri bile var!
Peki, bunun neresi kötü?!...
Hangisini söyleyeyim?
Zamanla bilinçaltından devlet zaafiyeti çıkmaz mı?. Devlet, yoksula trilyonlarca yardım yapıyor ama Van'da herkes VANLIAMCAM'ın yaptığı yardımları paylaşıyor. Herhangi bir kişi, yoksula yardım konusunda devletten daha etkili imajı yaratılıyor! Bir müddet sonra VANLIAMCAM sosyal devlet anlayışının yerini alıyor.
Dikkat edin DEVLETBABA yerine VANLIAMCAM!!!!
Adına VANLIBABA dememesi bile bu açıdan bakıldığında çok garip değil mi?
Paralar, eşyalar nerden geliyor, kimde toplanıyor, kimlere gidiyor, devletin tekelinde olması ve araştırılması gereken konulara hiç girmiyorum bile. Sorular o kadar çoğaltılabilir ki?
Gelelim gazetecileri, yani bizi ilgilendiren yönüne…
SOSYAL MEDYA YEMEĞİ ne demek Allah aşkına!!!
Ve yemekte kimler yok ki!... Bazısının sosyal medyayla uzaktan yakından ilgisi bile yok!
Allah aşkına Van'da 30 yıllık gazeteciyim. Basın derneğinde yönetici olarak da görev aldım. Vallahi tüm gazetecileri bir araya getirip GAZETECİLİK YEMEĞİ veremedim! Param yok ki arkadaş! Adam, bir anda yoksula milyarları dağıtıyor diğer taraftan üst perdeye yemek veriyor ya!
VANLIAMCAM kimin parasıyla bu yemeği verebiliyor?
VANLIAMCAM'ın vasfı ne ki bu kadar kurum amiri, sivil toplum örgütleri, dekanları, öğretim üyelerini bir araya getirebiliyor?
Kamuoyu buna nasıl tepkisiz kalabildi?
Sonra bir gazeteci bunu eleştirince başlıyor sosyal medya gücüyle linç kampanyası!
VANLIAMCAM ilin sahibi ya!..
Vanlı gazeteci arkadaşlarım, biz Van'ın geleceği adına siyasilerin peşine düşüp siyasi haberlerin içinde boğulurken birileri Van'da SOSYAL MEDYA GAZETECİLİĞİ (!!!) diye bir meslek uydurup inanılmaz bir rant elde edebiliyor. Kamuoyunu yanlış yönlendirebiliyor.
Bir an önce bir araya gelmeli ve bu hususta bir çalıştay düzenlemeliyiz.
Bu kentte ömrünü gazeteciliğe vermiş ve ömrünü Van'ın bekası için feda etmiş emektarlar varken ne olduğu belirsiz sosyal medya uyanıklarına bu kenti yedirtmeyiz!
Çok acil, bir araya gelmeliyiz!
Yoksa hiç gelemeyiz!

YORUM EKLE

banner29