van haber, van haberleri, son dakika van haberleri, van bölge gazetesi

Van YYÜ’de kitap dağıtım töreni…

Van Haber

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirilen Kitap Van Projesi kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde kitap dağıtım töreni düzenlendi.

Kitap Van Projesi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kitap Dağıtım Töreni’ne katılan Van Valisi Ozan Balcı, bu projeyle birlikte Van’ın kurumlarına 2 milyon kitap dağıtımını hedeflediklerini ve Van’ı kitabın yeni başkenti yapmak istediklerini dile getirdi.

Vali Balcı kitap dağıtım töreninde yaptığı konuşmada “Böyle bir etkinlikte sizlerle bir araya geldiğimiz için çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Etkinliğe ev sahipliğinden dolayı Rektör Hocamıza ve şahsında Van Yüzüncü Yıl Üniversitemizin kıymetli hocalarına ve öğrencilerine çok teşekkür ediyorum. Bizim amacımız daha doğrusu felsefemiz nitelikli kültüre sahip olmak için nitelikli bilgi sahibi olmaktır. Nitelikli bilgi de kitaptan edinilir. Kitap okumadan nitelikli bilgiye sahip olmak mümkün değil. Dünyanın, ülkemizin tarihsel seyir içerisindeki yazınsal türlerindeki büyük insanlarını öğrencilerle ve gençlerle buluşturmak müthiş bir duygu” dedi.

Vali Balcı, beynin ve kalbin beslenmesi için kitap okunması gerektiğini söyleyerek, “Kitap demek bilgi demek, genç demek ve onların hayallerini gerçekleştirmesine katkı demektir. Eğitime, okumaya ve kitaba dost bir Vali olarak kitap okuma işini çok önemsiyorum. Biz 2 milyon kitap kazandırma hedefi koyduk. Kitap okuma işi boş zamanlarda yapılacak bir aktiviteden ziyade yemek yemek gibi, su içmek gibi özel zaman ayrılması gereken bir faaliyettir. Beynin ve kalbin beslenmesi için kitap okunması gerekiyor. 2 milyon kitap hedefimizden 1 milyon kitabı aldık. Buradaki hedefimiz Van’ı Türkiye’nin kitap açısından en zengin şehri yapacağız. Kısa bir zaman sonra okul kitaplıkları açısından Türkiye’de Van’ı geçecek bir şehir olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

Çocuk okuyucusu olmayan toplumların yetişkin okuyucusu olamayacağının altını çizen Vali Balcı, “Kitap okuma alışkanlığının çocukken kazanılması gerekiyor. Biz bunun için 13 ilçemizde Türkiye’de bir ilk olan 0-3 yaş grubu için bebek kütüphanesi inşa ediyoruz. Bebeklikten başlamak üzere, kreşlere ve tüm seviyedeki okullara kütüphane kazandırmak ve mevcut kütüphaneleri de zenginleştirmek istiyoruz. Van’ın ilçe halk kütüphanelerindeki toplam kitap sayısı 232.000’e ulaştı. 100.000 kitap daha kazandırdık ve bir o kadar daha kitap alımı gerçekleştirerek kitap sayısını iki kata çıkarmayı hedefliyoruz. Sadece kitap almakla, kütüphane yapmakla kalmıyoruz aynı zamanda kitap okuma zevkini yaygınlaştırmak, kitap okumaya teşvik etmek için etkinlikler ve faaliyetler de düzenliyoruz. Yılda beş kez en çok okuma yapan öğrencilerin ödüllendirilmesi için tören düzenleyeceğiz. Van’da bir saat kitap okuma saati ilan ettik. Beynin ve kalbin gelişiminin yanında çocukların akademik gelişimleri için de kitap okumaları lazım” ifadelerini kullandı.

Van’a yeni bir İl Halk Kütüphanesi’nin kazandırılacağı müjdesini veren Vali Dr. Ozan Balcı, Kitap Van online hesabından da kitap dağıtılacağını, Van’ın eğitimine katkı sağlamak için 36.000 öğrencinin hafta sonu 5 bin öğretmenle birlikte üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanmaları için etüt merkezi kurulduğunu belirterek, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Eğitim Fakültesi ile de birçok güzel projelere imza attık. Cumhuriyetin 100. Kuruluş yıl dönümünde kampüsümüze 100.000 ağaç dikimi gerçekleştireceğiz. Yine evrenin dili olan matematiği sevdirme projesi olan Mat-Bil Projesi ile de matematik yeteneği olan Vanlı öğrencilerimize üst düzey bir matematik eğitimi vereceğiz. Bugünkü etkinliğimiz de çok güzel oldu. Üniversitemizdeki gençlerimize hayırlı uğurlu olsun diyor, iyi okumalar diliyorum” dedi.

Kitap Van Projesi kapsamında gerçekleştirilen törende konuşma yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Öncelikle göreve geldiği günden bu yana Van iline, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine, eğitime, öğrencilere, Vanlı çocuklara ve gençlere, onların eğitimine verdiği daimi destekten dolayı Van Valisi Sayın Dr. Ozan Balcı’ya ve tüm çalışma arkadaşlarına bu anlamlı proje için üniversitem ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Kitap Van projesi kapsamında dağıtılan kitapların öğrencilerimizin ufkunu açmasına vesile olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Eğitime ve öğrenciye yapılan yatırımların kısa vadede görünür olmasa da zamanla nitelikli eğitim, kültür ve sanat açısından ilimizin ciddi bir sıçrama yaşayacağına tanıklık edileceğine dikkat çeken Rektör Şevli, “Bugün burada dağıtılan 10.000 kitabın çok anlamlı olduğu kanaatindeyim. Öğrencilerimizin bilişsel ve akademik gelişimine büyük bir katkı sağlayacak olan bu kitaplarla var olan kütüphanemiz daha da zenginleşecektir. Merhum Cemil Meriç “Denize atılan bir şişedir her kitap, Asırlar kumsalda oynayan birer çocuk, İçine gönlünü boşalttığın şişeyi belki açarlar belki açmazlar” der. Ben de üniversitemize verilen kitapların raflarda tozlanmadan, hak ettiği değeri görmesi ve istifade edilmesi temennilerinde bulunuyorum. Biz öğrencilerimizin birer Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi mensubu olarak akademik başarılarının yanında genel kültür seviyelerinin, sanat ve spor yeteneklerinin gelişimini de çok önemsiyoruz. Üniversite olarak tüm imkânlarımızı öğrencilerimizin, belki de insan hayatının en verimli dönemi olan üniversite yıllarını dolu dolu geçirmelerini ve buradan her anlamda donanımlı bir birey olarak mezun olmaları için sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Rektör Şevli konuşmasının devamında, “Sayın Valimizin de dile getirdiği üzere ilimizde örnek teşkil edecek çok güzel projelere imza atılıyor. Van Mat-Bil projesi kapsamında ilimizdeki 3 fen lisesi, 1 anadolu lisesi ve 1 imam hatip lisesindeki 144 öğrenci 10 haftalık eğitimlerini tamamladılar. Amacımız bu öğrencilerin başarıya ulaşan TÜBİTAK projesi üretmeleri ve matematik bilgilerinin en üst seviyeye ulaşmasını sağlamaktır. Ayrıca her okulda birer tane matematik, bilgisayar ve proje takımı kuracağız. Alınan kitaplarla birlikte bu projemizin Van ilinin eğitim sıralamasını çok iyi bir noktaya getireceğinden kuşkum yoktur. Kitap Van projesi, Bilişim Van ve Yazılım Van projeleri yanında “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Çocuklarımızın Yüzü Gülsün” sloganıyla yola çıkan Güzel Sanatlar Fakültemiz; farklı ana sanat dallarında olmak üzere ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencilere yönelik 25 projeyi hayata geçiriyor. Tüm bu projelerde emeği geçenlerin; Van’a ve ülkemize büyük bir hizmette bulunarak kutsal bir görev ifa ettiklerini belirterek huzurlarınızda tekrar teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Törende, konuşmaların ardından Kitap Van projesi kapsamında getirilen kitaplardan salondaki öğrencilere ve misafirlere kitaplar dağıtıldı.

Van YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen kitap dağıtım etkinliğine Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin yanı sıra Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş, Prof. Dr. Sedat Yayla ve Prof. Dr. Murat Kayri, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri M. Fatih Çelikel ile Kitap ve Dökümantasyon Daire Başkanı Şahabettin İpekten ile birçok personel ve öğrenci katıldı.

Van Bölge Gazetesi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.