Amatör’ün Dünyası

     2016-2017 Futbol sezonu, Van 1. Amatör küme karşılaşmaları başladı. Bu sezon 2 grupta oynanacak karşılaşmalarda 13 takım il şampiyonu olmak için mücadele edecek. A ve B grupların da oynanacak karşılaşmalar sonunda, gruplarında şampiyon olan takımlar, sezon sonu karşılaşacak ve başarılı olan takım il şampiyonu olacak.


      Her sezon olduğu gibi bu sezonda, Amatör takımlar da kendini gösteren ilk sorun maddi olarak görüldü. Kurum haricindeki takımlarda görünen maddi sıkıntılar, şimdiden kendini göstermeye başladı. Yeni sezonun ilk karşılaşmalarında, A grubun da Yolspor, geçen sezonun güçlü takımı 1974 Vanspor’u 10-0 mağlup etmesi, maddi sıkıntının en büyük göstergesi oldu. Van futbolunda yıllardır bitmeyen maddi ve tesis sorunları, ilin futbolunun gelişmesinin önünde en büyük engel olarak görünüyor. İlimizde Amatörün dünyası hep karanlık. Aydınlık olması için, maddi ve tesis sorunlarının hal olması lazım.
Nufusü bir milyonu geçen kentimizin futboluna baktığımızda, hep gerilediğimizi açıkça görmekteyiz. Nüfus bir milyonu geçmiş, Van 1. Amatör kümede mücadele eden takım sayısı sade 13 olarak görünüyor. Bu 13 takım idmanlarını maçlarını sanayide bulunan semt sahasında yapıyor. Hal böyle olunca futbol nasıl gelişsin. Bir yandan maddi sıkıntılar, bir yandan tesis sorunu.
Bu sezon, A grubunda, Edremitspor, Gürpınarspor, 1974 Vanspor, Telekomspor, Erciş Örenespor, Yolspor ve Erciş Belediyespor takımları yer alırken, B grubunda ise, Çaldıranspor, Erciş 1 Nisan,Birlik Gençlikspor, Teiaş, Dsispor, İpekyoluspor, takımları yer aldı. Van Büyükşehir Belediyespor amatör takımı ise ligden çekildi. Bu tabloya baktığımızda 6 ilçe takımı, 6 kurum takımı yer alırken, kendi çabalarıyla da mücadeleye çıkan bir takımı görmekteyiz. İldeki kurum ve ilçe sayılarına baktığımızda bu sayının yetersiz olduğunu görmekteyiz. Nufüsu bir milyon olan bu kentin, Van 1.Amatör de en azından 30 takımının olması gerekliydi.
Geçen sezon, Edremitspor ve 1974 Vanspor lige katılarak, Van Amatör futboluna yeni bir renk katmışlardı. Bu 2 takım bu sezon yine mücadele etmeye devam edecek. Bunun yanında bu sezon, Birlik Gençlikspor’da 1. Amatör kümeye merhaba dedi. Birlik Gençlikspor, yeni kurulmasına rağmen belirlemiş olduğu hedefe ulaşmanın mücadelesini verecek. Bu mücadele Amatör futbol maçlarına ayrı bir heyecan ve renk getirecektir.


     2016-2017 Futbol sezonun da, Van 1. Amatör Kümede mücadele edecek olan tüm takımlarımıza şimdiden başarılar diliyorum.Beklentimiz bir an önce takımlardaki maddi ve tesis sorunlarının çözülmesidir. Bu 2 sorun çözüldüğünde, ilin futbolun da gelişmenin önün açılmış olacaktır.

YORUM EKLE