Aman hastalanmayın doktorlar grevde

14 Mart tıp bayramı. Ama maalesef hastaların mağdur edildiği grev gününe dönüştü. Ülke olarak büyük bir ekonomik krizden geçiyoruz. Bu ülkede gelir dengesizliği de çok fazladır. Bazı kesimler yüksek gelir elde ederken bazıları da maalesef mağdur edilmektedir. 

Sosyal hukuk devletlerinde olması gereken de çalışanlar arasında adalet ölçüleri içerisinde dengeyi sağlamaktır. Birisine dokuz verirken, dokuzunu da bir vermemektir.

Çalışanların, emekçilerin de emeklerinin karşılığını alması temel haklarıdır. Bazen çalışanlar hükümetlerden haklarını alabilmek için iş bırakma eyleminde buluna bilirler. Ancak grev yapma, iş bırakma eylemleri sadece ekonomik ve sosyal hakların iyileştirmeye yönelik olmalıdır. Grev hakkı siyasi bir silaha dönüştürülmemelidir. Hele vatandaşın sağlığına yönelik konularda grev olmamalıdır.

10-15 gün öncesinden hastaneden sıkıntılı bir şekilde ancak randevu aldıktan sonra, hastasını alıp hastaneye giden vatandaş grevle karşılaşmamalıdır. Vatandaşın sağlığı üzerinden pazarlık olmamalıdır.

Türkiye'de kamu çalışanları arasında özlük hakları konusunda en iyi durumda olanlar zaten doktorlardır. Tabi ki doktorların da sıkıntıları vardır. Bu sıkıntılar meşru zeminde dile getirilir ve çözüm yolu bulunmaya çalışılmalıdır. 

10 gün önce YYÜ Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Hastanesinden randevu almıştık. Sabah hastaneye gittiğimizde grevle karşılaştık. Grevin üç gün süreceğini de beyan ettiler. Hastanede Hakkari'den gelen hastalarla karşılaştık. Zaten il dışından gelen hasta sayısı da çok fazladır. Şimdi bu hastaların mağduriyetlerini kim giderecek? Bir daha randevuyu nasıl alacaklar? Bu mağduriyete sebebiyet verenler vicdanen rahat edecekler midir? Vatandaşın sağlığı, vatandaşın mağduriyeti pazarlık konusu veya siyasi bir silah olarak kullanılmaya devam edilecek mi?

Bu memleket, bu devlet hepimizin. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemi su alırsa veya batarsa hepimiz batarız. Vatandaş olmazsa, hastane olmazsa doktorlar kime bakacak?

Elbette doktorlar da haklarını savunacaklardır. Ancak vatandaş mağdur edilmeden, hastalar hastane kapısında geri çevrilmeden bu iş yapılmalıdır. 

Her şeye rağmen doktorların 14 Mart tıp bayramlarını kutlarım. 

YORUM EKLE