2023 yılı yaşlılık maaşı ne kadar oldu?

Kanunen Sosyal güvencesi olmayan bakıma muhtaç kişilere devlet tarafından verilen yaşlılık maaşı 65 yaş aylığı olarak da bilinmektedir Daha önce Üç aylık periyotlarla ödenen yaşlılık maaşı Temmuz ayında yapılan zamla artış gösterdi ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başvuru şartlarını taşıyan kişilere ödenen 65 yaş aylığı miktarı merak konusu oldu. 2023 65 yaş aylığı ne kadar oldu (suallere de cevaben) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sosyal güvencesi olmayan bakıma muhtaç kişilere yaşlılık maaşı 2023'te asgari ücrete yapılan zam ile yeniden artış sağlandı:

PEKİ 65 YAŞ MAAŞI OCAK AYI SONRASI NE KADAR OLDU?

Asgari ücrete 2023 yılı için zam geldi. Bu zam sonrası 65 yaş aylığı da zamlanmış oldu. Buna göre; 1.684 lira olan 65 yaş aylığı 2.610,20 TL'ye yükselmiş oldu.

TAKSİ ŞOFÖRLERİNİN SİGORTALILIĞI DURUMU?

Şehir içinde ticari taksi, dolmuş ve benzer nitelikteki diğer toplu taşıma araçlarının sahibi olanlar ile bu araçları sahibinden kiralayarak kendi adlarına işletenler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılıyorlar.

Söz konusu araçlarda ücretli ve tam süreli olarak çalışan şoförler ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılıyorlar ve sigorta primleri çalıştıkları taksi veya dolmuşun sahibi olan işverenleri tarafından ödeniyor.

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLAR DURUMU?

Şehir içinde ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki toplu taşıma araçlarında ücretli olarak ay içinde 10 günden az süreyle (kısmi süreli) çalışanların sigortalılıkları farklılık arz ediyor.

Bunlar da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek 6. maddesi kapsamında 4/a (SSK) sigortalısı sayılmakla birlikte, primlerini kendileri ödüyorlar.

SİGORTALILIĞIN BAŞLANGICI NEDİR?

Ay içinde 10 günden az süreyle çalışan şoförlerin sigorta hak ve yükümlülükleri, bildirimin Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapıldığı tarihten itibaren başlıyor. Kısmi süreli çalışıp da sigortalı olmak isteyenlerin, araç sahibinin bağlı olduğu oda (şoförler odası, minibüsçüler odası, vb.) ya da meslek kooperatiflerine onaylatılmış 'Şehir İçi Toplu Taşıma Araçlarında Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi' ve araç sahibi ile aralarında imzaladıkları 'kısmi süreli iş sözleşmesi' ile mesleklerini yaptıkları ilin sosyal güvenlik il müdürlüğüne/merkez müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.

Kısmi süreli olarak birden fazla taksi veya dolmuş sahibinin yanında çalışma veya yeni bir araç sahibi yanında çalışmaya başlama halinde, her bir araç sahibiyle yapılmış olan kısmi süreli iş sözleşmelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilmesi gerekiyor.

ÇEYİZ DESTEĞİ ŞARTLARI NELERDİR?

Evlenirken gelinlikten damatlığa, yemek takımından toplu iğneye kadar birçok masraf yapacaksın. "Çeyiz hesabı uygulaması" ile bu masrafların için 36 bin TL'ye kadar devlet desteğinden yararlanabilirsin.

Peki devlet destekli çeyiz hesabı nedir: Çeyiz hesabı açma şartları neler :Devlet Çeyiz Hesabı Nedir?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen çeyiz hesabı uygulaması, evlenecek çiftlere maddi destek sağlamak amacıyla 2016 yılında başladı.

PEKİ ÇEYİZ HESABI NASIL OLUR?

Bunun için belirlenen bankalardan birinde çeyiz hesabı açtırmak gerekiyor.

Bu hesaba da en az 3 sene düzenli ödeme yapmak şart. Bu koşullara uyanlar evlendikten sonra hesaptaki birikimin yüzde 20'si ila 25'i oranında devlet desteği alabiliyor. Bu uygulamaya çeyiz hesabı ve devlet katkısı deniliyor.

Çeyiz hesabı genellikle çeyiz parası uygulamasıyla karıştırılıyor Ancak çeyiz parası yetim aylığı alan gelin adaylarına, evlenirken maaşlarının 24 katına kadar devlet tarafından verilen tek seferlik bir ödemeye deniliyor. Çeyiz parasına ilişkin tüm detayları şurada anlattık:

ÇEYİZ HESABI DEVLET DESTEĞİ NE KADAR?

Çeyiz hesabı hesaplaması yapılırken ödemelerin süresi dikkate alınıyor. 36, 48 ile 60 ay ve üzeri süreyle yapılan ödemelerde çeyiz hesabı faiz oranı yüzde 20 ile 25 arasında değişiklik gösteriyor.

Tabii bu orana göre devlet katkısı da artıyor. 2022 yılında geçerli çeyiz hesabı için en fazla devlet desteği rakamları ise şöyle:

ÇEYİZ PARASI BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER?

Çeyiz parası için gerekli belgeler ise şöyle:

Kimlik

Evlenme cüzdanı

Başvuru yapılan kurumdan alınacak dilekçe.

ÇEYİZ PARASI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Evlenme ödeneği için başvuruyu ikametgahının bulunduğu il veya ilçe SGK müdürlüklerine ya da SGK hizmet merkezlerine yapabilirsin.

Yetim aylığını emekli sandığı üzerinden alıyorsan;

Aylık aldığın ebeveynin 1 Ekim 2008'den önce kamu görevlisi olmuşsa, çeyiz aylığı başvurunu Ankara'da olan SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Dair Başkanlığı'na yapman gerekiyor.

Aylık aldığın ebeveynin 1 Ekim 2008'den sonra memur olmuşsa bağlı olduğun SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvurabilirsin.

ÇEYİZ PARASI EVLENDİKTEN NE KADAR SONRA VERİLİR?

Çeyiz parası için evlendikten sonraki 5 yıl içinde başvuru yapmalısın. 5 yıldan sonra yapacağın başvurular, çeyiz parası hakkın zamanaşımına uğradığı için, geçerli olmuyor.

Evlendikten sonra maddi planlamaya yardımcı olacak yazımıza da detaylı okumanız halinde size fayda sağlayacaktır.  

ÇEYİZ PARASI NE ZAMAN HESABA YATAR?

Peki çeyiz parası ne zaman elime geçer diye merak edenler için net bir süre olmadığını belirtelim. Başvuru yaptıktan sonra çeyiz parasının ne kadar sürede eline geçeceği, SGK müdürlüğündeki yoğunluğa göre değişiklik gösteriyor der nice sağlıklı günler dilerim...

YORUM EKLE

banner29