Yeni stat nereye yapılmalı?

2011 Depreminden bu yana gündemden düşmeyen stat sorunu, stat yapılıncaya kadar da gündemden düşmeyecek gibi görünüyor.
Stat ne zaman ve nerde yapılacak soruları zaman zaman cevap buluyor, ama bir ilerleme yok. Dileriz en kısa zamanda cevabını bulur ve Van layık olduğu stada kavuşmuş olur.
Geçtiğimiz günlerde yapılan güç birliği toplantısında da bu konu ele alındı. Çözüm için adımlar atılması dile getirildi.
Güç Birliği toplantısında, Van Milletvekili Beşir Atalay, konuyu Bakan Beyle görüşeceğini ve Van'a yakışır bir stadın yapılmasını isteyeceğini dile getirerek, stadın yapılacak yeri için Van halkının bir karar vermesi gerektiğinin de altını çizdi.
Bu gerçekten önemli bir nokta. Yılardır stat şuraya buraya veya mevcut yerine yapılması tartışmalarını da yaşamaktayız.
Bu ilin stadı yok ve bu stat bu ile mutlaka er geç yapılacaktır. Asıl, stadın yeri ve konumundan çok atılacak adımlar önemlidir. İnanıyorum, bu kentin ileri gelenleri, bu ilin menfaati için en güzel kararı vereceklerdir.
Evet, dediğim gibi, yeni bir stat hakkımız var. Asıl önemli olan bu hakkımızı en güzel şekilde kullanmak ve illeri düşünerek adımlar atmaktır.
Yeni stat nereye yapılmalı?
Bunun için kentin illeri gelenleri, Sivil toplum örgütleri, spor kamuoyu ve halk bir iki toplantıda bir araya gelerek, Van için gelecek arz eden bir yer seçimi yapmaları beklentimizdir. Ya da bir ekip kurularak, yer konumu için artısını eksini araştırarak karar vermeleri önemlidir. Stat olsun diye stat değil, ilin ekonomisine, sporuna ve geleceğine katkısı olsun diye stat yapılmamalıdır.
Yeni bir stat sahibi olma şansımız vardır. Bu şans çok iyi ve mantıklı kullanılmalıdır.  
Şahsen yeni stadın, şimdiki stadın yerine yapılması bana mantıklı gelmiyor. 1970 yıllarda yapılan mevcut stat, artık şehrin içinde kalmıştır.
Aradan yaklaşık 40 yıla yakın bir zaman geçmiş, Van büyümüş nüfus 10'a 15'e katlanmıştır. Bugün bile bile maçlar oynadığında başta trafik olmak üzere birçok sıkıntı yaşanmaktayken, bir 10 yıl sonra nasıl sıkıntılar yaşanacağını hesaplamalıyız.
Mevcut stadın ön tarafının trafiği ve diğer 3 tarafındaki yapılar sayesinde buraya yapılacak bir stadın, ne ilin sporuna ne de ilin ekonomisine hiçbir katkısı olmaz.
 Alan olarak da bana göre küçük. Yeni bir stadın 60-70 dönümlük bir alana mı? Yoksa 300-400 dönümlük bir alana mı yapılması mantıklı?
 İl olarak bizler tesis yoksuluyuz. Yeni stadın daha geniş bir alana yapılması, mevcut stadın yerinin ise yeni spor tesisleri için bir spor merkezi haline getirilmesi il için daha faydalı olur.
Yani bu sayede ilimiz fazladan tesis sahibi olmuş olacaktır. Van'la özdeşlemiş olan mevcut stat, başta futbol olmak üzere değişik spor dallarına hizmet verecek bir spor merkezi haline getirilmesi, her yönüyle ille katkısı büyük olacaktır.
Küçük düşünmemek lazım.
Biz her gün, büyüyen gelişen ve güzelleşen bir iliz. Küçük bir statla değil, büyük bir statla ilimizi ödüllendirmeliyiz.
Bir örnek vermek istiyorum. Yine 1970 yıllarda yapılan, salon sporlarında ilin bütün yükünü taşıyan, geçtiğimiz yıllarda yıkılan, iskele caddesindeki kapalı spor salonu mu? Yoksa yeni yapılan Nur Tatar kapalı spor salonu mu?
Hangisi bu şehre daha fazla katkı sunuyor?
 Kararı siz verin.
 Eğer bir il sürekli büyüyorsa büyük düşünmesi lazım. Bizim de stat konusunda, duygusallığı bir tarafa bırakarak, daha büyük düşünmemiz ve karar vermemiz lazım.
Bakın Van rakım olarak yüksek bir ildir. Yeni stadın şöyle Van Gölünü görecek bir şekilde, geniş bir alana, yanında, otellerin, konaklama merkezlerinin, eğlence yerlerinin, cafe ve restoranların yapılması sayesinde, ilimizi bir futbol merkezi konumuna getirir.
Gerek ülkemizdeki ve gerekse Avrupa'daki bir çok profesyonel takımların kamp yeri Van olur.
 Bu sayede hem ilin sporu gelişir hem de ilin ekonomisi kazanmış olur ve hem de ilimiz, tarihi, coğrafi konumu kısacası her yönüyle kendini daha çok tanıtmış olur.
O açıdan yeni stat şansımızı çok yerinde ve ileriyi düşünerek kullanmamız gereklidir. Stat olsun diye stat değil, getirisi olsun diye stat yapılması beklentimizdir.

YORUM EKLE

banner29