Van'ın Gözünü Kim Kör Etti?

Türkiye'nin en büyük gölünün bulunduğu doğunun tarihi mirası ve doğal güzellikleri ile medeniyetlere başkentlik yapmış olan Van şehrimiz, son günlerde gerek yerel basında gerekse ulusal basında sık sık çöp dağları ve artan çevre kirliliği ile basın gündemine damgasını vurdu.
Tarihi alanların içinde yer aldığı adeta bir açık hava müzesini andıran kentin her yerinde ayrı bir güzellik ve tarih fışkıran Van 'da hemen gölün etrafında atıkların oluşturduğu çöp dağlarının çevreye önemli ölçüde zarar verdiğini bizlerde her kes gibi Van'ın yerel basınında çıkan haberlerden büyük şaşkınlık ve üzüntüyle öğrendik.
Zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle aslında önemli bir turizm kenti olan Van kentimiz maalesef başta terörün etkisi ile hızla artan nüfusu ve yerel yönetimlerin ve siyasilerin yıllardır ihmalleri ve kente şehircilik adına ciddi projeler üretip yatırım yapılmamış olması, çarpık yapılaşmaya göz yumulması ve kentin yerinde sayan sorunlarının yıllar içerisinde bir çığ gibi büyüyerek şehrin gelişmesinin önünde önemli ölçüde engel olduğunu yıllardır üzüntüyle hep birlikte takip etmekteyiz.
Yerel basının çabaları olmasa Van'ın sorunlarına sahip çıkan yok!!!
Toplum olarak biz Vanlılar ne zaman Van'a ve çevreye, eşsiz doğaya tarihe bu kadar duyarsız hale geldik? Van'ı her platformda çok sevdiğimizi söylerken nasıl oldu da bu sorumsuzluğa hep birlikte göz yumduk, biz ve bizi yönetenlerin bu sorumsuzluğuna duyarsızlığına Van'ın eşsiz doğasının katledilmesine nasıl oldu da izin verdik? Nitekim yerel basın olmasa bu konular gündeme gelmeyecek kimsenin de biriken çevreyi kirleten eşsiz Van gölünün bu sorununa bir çözüm kısa vadede üreteceği de pek görünmüyor doğrusu…
Van'ın tek göz kedisinin dünyaca meşhur olduğunu biliyorduk. Ancak  son dönemlerde maalesef toplum olarak biz de çevreye ve memleketimize tek ilgisizliğimiz ve duyarsızlığımızla Van'a karşı tekgöz olduğumuzu basında çıkan bu haberle öğrenmiş olduk..
Sayın Valimiz ve kayyum olarak atanan birbirinden değerli kaymakamlarımız belediye başkanlarımız ve genel sekreterimiz canla başla kent için güzel çalışmalar yapmaya başladı, bunları yakından takip ediyoruz, ancak yıllardır ihmal edilmiş dağ gibi biriken sorunları olan bir büyük şehir için maalesef bunlar da yeterli değil..
Her defasında tekerleği yeniden icat etmeye uğraşıyoruz!!!
Evet, maalesef pek çok büyük kentimizde yıllar içinde şehirlerin bu tür önemli problemlerine başarılı bürokrat ve yöneticiler ciddi çalışmalar yürüterek kalıcı çözümler üretmiş, sistemler geliştirmiş. Ancak biz aynı sorunlar için bu tecrübelere gözlerimizi ve kulaklarımızı kapatarak tekrar yeni tecrübeler kazmak üzere yeni kahramanlar icat etmeye çalışıyoruz.. Yani yıllar önce icat edilmiş tekeri, yeniden icat etmek için uğraşıp duruyoruz!!!
Biz Gücümüzün Farkında Olmalıyız…
Aslında Van'ın başarılı önemli görevler yapmış pek çok belediyeci bürokratlarımız var. Hemşehrimiz rahmetli Atanur Oğuz ve Bedrettin Dalan 80'li yıllarda İstanbul'un sorunlarına nasıl fırtına gibi estiyse, İBB'de Vanlı hemşehrimiz Abdulalim Karabıyık ve Recep Tayyip Erdoğan'da belediyecilikte o dönem ekol oldular.. Cumhurbaşkanımız ; vahşi patlayan çöp dağları, çamur ve atıklardan çalışamayan kollektörleri vardı dediği İstanbulu belediye başkanlığı döneminde bu sorunları çözmesi için değerli hem şehrimiz olan bürokrata teslim ederek önce yolları,kaldırımları ve sonrada kalıcı olarak çöp dağlarını ortadan kaldırıp, evsel atıklar, zehirli tıbbi ve sanaii atıklar diye kategorize ederek ekonomiye geri kazandırmış, Çöplerde Erciş ilçesi büyüklüğünde bir ilçeye yetecek elektirik enerjisini çöplerden üretmiş, istanbul'un metro ve tramvay elektiriğini buradan karşılayarak istanbulun park gübrelerini çöpten üreterek ekonomiye geri kazandırmıştır. Üstelik yılarca İbb 'ye ait İSFAL ve İSTAÇ 'da genel müdürlük yapmıştır. Bu tecrübe ve bu önemli bilgi birikimi memleket sevdalı hem şehrilerimizde varken bizler niye kurtarıcı arayışındayız!!!
"Kurtarıcı arayanlar sadece kölelerdir"demiş ünlü şair…
İlim için Çine ,Arşın için halep'e gitmeye artık gerek yok.. Aslında çözümü uzakta aramaya da gerek yok.. İstanbul'da o dönemin belediye başkanı olan şimdiki Cumhurbaşkanımızın A atımında yer alan ve Türkiye de pek çok belediye başkanının ve bürokratların abi dediği değerli Vanlı hem şehrimiz halen İBB'de mahalli idarelerden sorumlu başkan yardımcılığı gibi önemli bir görevi yürütmektedir ayrıca bir telefon kadarda yakındadır.
Buradan sn. Valimize  ve genel sekreterimize açık bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu kadar yetişmiş bilgi birikimi donanımlı, tecrübeli öz kaynaklarımız varken tekerleği yeniden icat etmeyelim. Bu değerli Vanlı hem şehrilerimizin bilgi ve tecrübelerinden mutlaka faydalanalım.. Van'a davet edelim. İBB' ile Van Büyükşehir belediyesi arasında işbirlikteliği oluşturarak, ortak çözüm yoları araştırıp bulalım.. Van'ın sorunlarına kalıcı çözümler üreterek yarının gençliğine temiz ve güzel bir Van miras bırakalım.
Kahramanlar kendi içimizde fazlasıyla var.. Yeter ki çözüm noktasında istekli ve samimi olalım… Devlet millet el ele verip memleketimize ve değerlerimize sahip çıkalım…Bu vesile ile tüm hemşehrilerimin en derin kalbi muhabbetlerimle, mübarek ramazan ayını kutlar sağlık ve huzur dolu günler dilerim. Saygılarımla,   Cenap Tuncer   

YORUM EKLE