Van'da İranlı bereketi…

    Van'ın sınır il olma avantajını son yıllarda doyasıya yaşamaya başladık.
    İranlı turistler daha önce sadece Nevruz Bayramı dolayısıyla birkaç haftalığına Van'a geliyordu. Lakin özellikle bu yıl Van'da İranlı turist bereketi yaşanıyor.

    Tüm cadde ve sokaklarda İranlı turistlere rastlıyoruz.
Gündüzleri alışveriş merkezleri, lokantalar, cafelerde gördüğümüz İranlılar, akşamları ise yine caddeleri turluyor, eğlence mekanlarına gidiyor.

   Esnaflar bu durumdan oldukça memnun. Yine Van Gölü kıyısındaki işletmeler her geçen gün İranlı turistlerden dolayı işlerini büyütüyorlar. İranlı turistler özellikle sıcak havalarda Van Gölü'ne akın ediyor, tekne gezintileriyle güzel saatler yaşıyor.

    Kentimizin ekonomisine büyük katkı sunan İranlı turistlerin değerini çok iyi bilmeliyiz. Yediden yetmişe herkesin bu turistlere iyi davranması gerekiyor.
   İran'da genelde özellikle karşıdan karşıya yaya olarak geçildiğinde araçlar nasıl ki yayaya yol veriyorsa, Van'da da o alışkanlığın olması için çalışılması gerekir. Gerekirse belediye zabıtaları veya trafik polis memurları yayalara yol vermeyen araç sürücülerini uyarmalı, olmuyorsa cezalandırmalı.

    Çoğu zaman şahit oluyoruz, birkaç İranlı turist karşıdan karşıya geçtiğinde ya araç yol vermiyor, ya yayanın üstüne sürüyor veya her zamanki gibi kornaya basıyor. İşte bu hareketler Van'ın turizmini baltalıyor.
Yine İranlı turistler bazı esnafların hala kendilerine yönelik biraz pahalı ürün sattığını, bazı ürünlerde fiyat etiketi bulunmadığını, bazı taksi şoförlerinin kendilerinden fazla para aldığını söylüyor.

    Tüm bunlara dikkat etmeliyiz.
    İranlı turistler, özellikle Van Gölü turları ile hem kıyıdan Van'ın güzelliklerini keşfediyor, hem de Van Gölü'nün mavi sularında serinleyerek eğlenme fırsatı buluyor.
Kentteki hemen hemen tüm lokantalarda onları görüyoruz, bu aralar otellerde yer yok.
    Bazı oteller toplantı salonlarını bile odalara çevirmiş.
   Bu arada kentimizin bazı caddelerinde bahar aylarında İranlı turistler için yapılan ışıklandırmaların, hala aynı caddeleri süslemesi çok güzel.
   Bu konuda emeği geçenlere de teşekkür etmek gerekiyor.

   Kapıköy Sınır Kapısı'ndan her gün yüzlerce İranlı turist giriş-çıkış yapıyor.
   Önümüzdeki süreçte bu sayının çok daha fazla artacağına inanıyoruz.
   Bu kentte huzur olduğu müddetçe, Allah'ın izniyle sadece İranlı değil, başka ülke turistlerinin de ilimizin caddelerinde dolaştığını görmek bizlere nasip olacaktır.

   Ülkemizde ve ilimizde huzuru istiyorsak, huzursuzluğu isteyenlerden uzaklaşmamız gerektiğini bilmek mecburiyetindeyiz.
   Şiddeti arzulayanların hevesini kursaklarında bırakalım.

   Bu şehir inanın çok daha yaşanır bir hale gelecektir.

YORUM EKLE