RAMAZANIN MAGAZİNLEŞTİRİLMESİ

      Yüce Allah, biz günahkar kullar için bir rahmet eseri olarak ramazan ayını bahşetmiştir. Ramazan ayı diğer aylarda olmayan ibadetlerle öne çıkmış bir aydır. Dinimizin beş temel şarından biri olan oruç bu ayda tutulur. Fitre bu ayda verilir. İbadetlerimize canlılık kazandıran teravih namzı bu ayda kılınır. Mukabeleler bu ayda okunur. Zekat en çok bu ayda verilir. Daha birçok ibadet bu ayda eda edilir.

 

 

     Bu şekliyle bakıldığı zaman ramazan ayı baştan sona kadar rahmet, bereket ve ibadet ayıdır. Bizlerin kurtuluşu için Rabbımızın bizlere sunduğu büyük bir fırsattır. İşte bizlere düşen görev, bu fırsattan iyice faydalanmak, ramazanın bitimiyle birlikte Rabbımızın rızasını almış, sonsuz nimetlerle donatılmış olan cennete girmeye hak kazanmış olarak bayrama çıkmaya gayret etmek olmalıdır.

 

 

     Daha önceleri Van gibi tamamı müslüman olan yerlerde oruç yiyen pek olmazdı. Şayet yiyen olsaydı o da gizli yerdi. Utancından kendini teşhir etmezdi. Maalesf artık son senelerde ramazan günü çarşı pazarlarda utanmadan, sıkılmadan oruç yiyenler çoğaldı. Yaşlıların açıkladıklarına göre buralarda gayri müslümler varken, müslümanlara saygılarından dolayı ramazan ayında yiyeceklerini açıkta yemezlermiş. Şimdi saygı göstermeden yiyenleri siz nereye yerleştirirsiniz bilmem.

 

 

     Yine gerek Van’da gerekse başka yerlerde olsun valiliklerimiz, belediyelerimiz veya başka kurum ve kuruluşlar bilerek veya farkına varmadan ramazanı  manevi atmosferinden uzaklaştırarak, ramazanın ibadet yönünü hafife alarak eğlenceyi ön plana çıkarmaktadırlar. Tabi böyle bir durum ramazanın ruhuna uygun değildir. Ramazan ibadetiyle değerlidir.

 

 

     Birçok belediyenin ramazan etkinliğine baktığımızda namaz vaktinde, teravih vaktinde ramazan etkinliği adı altında konserler düzenlenmektedir. Bu ne demektir namaza, camiye, ibadete gitmeyin eğlenceye, oyuna gelin demektir. Hele hele müslümanların vergileriyle toplanan paraları kurumların sanatçılara, eğlencelere sarfetmesi uygun bir davranış değildir. Böyle organizasyonları yapanların bu konuda daha duyarlı olmaları gerekir.

Unutmayalım ki, ramazan ayı ibadet ayıdır. Oyun ve eğlence ayı değildir.

YORUM EKLE