Koronavirüs…

  Kovid-19 olarak adlandırılan, korona virüs veya corona virüsü diye bilinen hastalık, adeta dünyanın orta gündemine oturmuş durumda.

Bu virüs, Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıktı.

   Nasıl çıktığına dair birçok söylenti dolanıyor.

   ABD’li bir bilim adamının virüsü söz konusu kentteki bir laboratuarda ortaya çıkardığı, Çin’de insanların yarasa, yılan, timsah gibi yenmemesi gereken, ama yendiği için oluşmuş bir hastalığın yayıldığı söylentileri var.

Yine bu virüsü ortaya çıkaran akılların, dünyada yaşlı nüfusu hedef aldığını belirtenlerin oranı azımsanmayacak boyutta.

  Kimi uzmanlar ise zaten söz konusu virüsün eskiden de var olduğunu, ancak bunun yeni tip olması ve herhangi bir tedavisinin olmadığı için paniğe yol açtığını belirtiyor.

Nihayetinde bu virüs şu an dünyada 160’a yakın ülkede görülmüş durumda.

Bu virüsle ilgili Worldometer adlı bir internet sitesi, son rakamları sürekli güncelliyor.

   Rakamlar sürekli değişiyor; ancak son rakamlara bakıldığında; yaklaşık 240 bin kişinin dünyada bu virüse maruz kaldığı ifade ediliyor.

  Söz konusu virüsten dolayı 10 binden fazla insanın öldüğü, 90 binden fazla kişinin ise virüse yakalanmasına rağmen, iyileştiği belirtiliyor.

  Gelelim bu hastalığın en fazla vurduğu ülkelere:

Hastalığın meydana geldiği ülke olan Çin, en fazla vaka sayısının görüldüğü ülke konumunda olmasına rağmen, İtalya’da ölenlerin sayısı daha fazla...

  Çin’de, söz konusu virüsün bulaştığı 81 bine yakın kişiden, 3 bin 250’si hayatını kaybetmiş.

İkinci sırada, herkesin ‘önemsemediği’ eleştirisine maruz kalan İtalya bulunuyor.

  İtalya’da 40 bin kişinin bu hastalığa yakalandığı, 3 bin 500’ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş.

   Üçüncü sırada ise İran geliyor. Birçok çevrenin İran’ın gerçek rakamları sakladığı eleştirisi var. İran’da resmi rakamlara göre, 20 bin kişi bu virüse maruz kalmış. Bu virüsten dolayı İran’da bin 500'e yakın kişi yaşama veda etmiş.

Yine Avrupa ülkelerinden İspanya’da 19 bin, Almanya’da 15 bin, Fransa’da ise 11 bin kişi bu virüse yakalanmış.

İspanya’da, 550 kişi virüsten dolayı ölürken, Almanya’da 50 kişi, Fransa’da ise 380 kişi hayatını kaybetmiş.

  ABD’de 9 bin 464 kişi bu hastalığa maruz kalmış, hastalıktan dolayı 155 kişi ölmüş.

   Güney Kore’de 8 bin 565, İsviçre’de 3 bin 115, İngiltere’de 2 bin 626, Hollanda’da 2 bin 51, Avusturya’da bin 843, Japonya’da bin 635, Norveç’te bin 599, Belçika’da bin 486, İsveç’te bin 301 ve Danimarka bin 132 kişi bu hastalığın pençesine düşmüş durumda.

   Ülkemizde bu virüse yakalanan kişi sayısı (20 Mart) 359 kişi. Bu virüsten hayatını 4 kişi kaybetmiş durumda. Rakamların şimdilik diğer ülkelerle kıyasladığında oldukça az olması, hükümetin aldığı politikaların önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın süreci çok iyi yönettiği, birçok kesim tarafından da ifade edilmiş durumda.

  Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, insanları paniğe sürüklemeden, makul, mantıklı açıklamaları, alınan tedbirler ve ekonomi alanında atılan adımlarla moral ve motivasyon sağlanmaya çalışılıyor.

    Umarım bu sıkıntılı süreç, en az zararla atlatılır.

YORUM EKLE

banner29