İş veren çalışandan habersiz mali ve sosyal haklardan kısıtlama yapamaz:

İş veren çalışandan habersiz mali ve sosyal haklardan kısıtlama yapamaz:

Aldığımız Suallere Baktığımızda Son Zamanlarda işverenlerin beraberlerinde çalışan işçiden habersiz aldığı kararlarla ilgili Sorular ve şikayetler arttı.

Söz konusu Soruların ve şikayetlerin başını, mali ve Sosyal haklarda kısıtlamaya gidilmesi geliyor. Örneğin, bazı çalışanların işten çıkarılması ve bu kişilerin yaptığı işlerin diğer çalışanlara yüklenilmesi, fazla çalıştırma durumu. 

Çalışanların, çalıştıkları servislerinin değiştirilmesi. Yıllık ücretli izinlerin bir kısmının ücretsiz izne çevrilmesi gibi kazanılmış haklar…

Peki işveren, çalışanların rızası olmadan bu tür kararlar alabilir mi

Veya, çalışanlara haber vermeden çalışanların sosyal ve özlük haklarında değişikliğe gidebilir mi?

Baktığımız da İş Kanunu hükümlerine ve Anayasamıza göre, çalışanların haklarında hiçbir şekilde kısıtlamaya gidilemez. Hatta, bu tür kararların alınması iş akdinin haklı fesih sebebidir.

Bu nedenle, işveren bazı kararları çalışanın haberi olmadan alamaz der ilgili kanunlar ve Bu kararları bir kaç başlık altında toplayabiliriz. İşte o başlıkla...

1-MAAŞI DÜŞÜREMEZ:
İşveren işçinin rızası olmadan işçinin ücretinde ve ikramiyesinde indirime gidemez. Yine ekonomik krizi gerekçe göstererek, çalışanların primlerini ve diğer ödemelerini kaldıramaz.

2-YEMEK VE YOL YARDIMINI KALDIRAMAZ:
Yine şirketin içinde bulunduğu sıkıntı gerekçe gösterilerek bazen, çalışanlara yapılan yemek ve yol yardımları askıya alınıyor. İşveren yine çalışanın rızası olmadan bu yönde bir karar alamaz.

3-ÜCRETSİZ İZNE GÖNDEREMEZ:
Yine işverenlerin darboğaz anında en çok başvurdukları kısıtlamaların başında, çalışanları ücretsiz olarak izne göndermek gelir. Ücretsiz izin işçi hakları kapsamındadır. Ancak işveren, bu konuda tek taraflı karar veremez ve ücretsiz izin konusunda işçiye baskı yapamaz.

4-İŞÇİNİN STATÜSÜ DÜŞÜRÜLEMEZ:
İş yerlerinde sık sık karşılaşılan sorunlardan birisi de çalışanların statüsünün değiştirilmesidir. İşveren, performansını yeterli görmediği çalışanlarını başka birimlerde görevlendirebiliyor. Ancak bu değişiklik sırasında işçinin de statüsü değiştiriliyor. Şef pozisyonundaki bir çalışan, düş işçi olarak çalıştırılıyor. İşveren çalışanın haberi olmadan veya rızası olmadan statüsünü değiştiremez.

5-BAŞKA ŞEHRE (İLE) GÖNDEREMEZ:
Yine işçi ile işveren arasında en sık yaşanan sorunların başında başka ilde görevlendirme kararları geliyor. İşveren iş sözleşmesinde yer almıyorsa, çalışanını başka ilde çalışmaya zorlayamaz.

6-İŞ TANIMI DEĞİŞTİRİLEMEZ:
Çalışanın iş sözleşmesinde yer alan görev ve tanımlar tek taraflı olarak değiştirilemez. Örneğin bir şirkette şoför olarak işe alınan kişi, işveren tarafından çalışanın rızası olmadan temizlik görevlisi olarak görevlendirilemez.

İşverenin çalışandan habersiz alamayacağı kararları daha da çoğaltmak mümkün. Ancak, çalışanlardan gelen şikayetler daha çok bu altı konu üzerinde yoğunlaşıyor. İşverenler genelde, bu tür kararları sözlü olarak alıyor. 

Çalışanlara yazılı tebligat yapılmıyor. Çalışanların öncelikli olarak, özlük ve sosyal haklarında yapılacak kısıtlamalarla ilgili yazılı tebligat istemeleri gerekiyor. İkinci olarak, bu tür değişikliği kabul etmediğine yönelik noter kanalıyla bildirmek zorundadır. Bu tüm işlemlerden sonuç alınmazsa, çalışanlar haklı fesih yoluna gidebilirler der ilgili iş kanunu sağlıkla kalın hoşçakalın.

YORUM EKLE

banner29