Birlikten 'güç' doğuyor

      Atalarımız ne güzel söylemiş, 'Birlikten kuvvet doğar' diye. Hakikaten bir kişi, bir birey hiçbir zaman zorlu bir engeli birilerinin desteği olmadan aşamaz. En azından kendisine moral olabilecek birine ihtiyaç hisseder. İnsanoğlu her zaman için birilerini yanında görmek ister. Köyler, kasabalar, beldeler, şehirler, ülkeler ve dünya da böyledir…
Birlikte aşılamayacak engel yoktur.


      Bu düşünceyle Ocak ayında Eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Beşir Atalay başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştiren Güç Birliği Platformu, Mart ayında ikinci toplantısını gerçekleştirmişti. Üçüncü toplantı ise Haziran ayında (önceki gün) gerçekleşti.


    Peki nedir Güç Birliği Platformu?
    Bu platform, kentin dinamiklerini harekete geçirmek, sorunları ve öncelikleri belirleyerek buna göre sürdürülebilir projeler geliştirmeyi hedefliyor.
Platform mütevelli heyetlerden oluşuyor. Mütevelli Heyet Başkanlığını, AK Parti Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay üstlenirken, Yönetim Kurulu Başkanlığını Vali İbrahim Taşyapan yapıyor.
Sekretarya görevini Van Valiliği ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) yürüttüğü platformun üyeleri ise, Van milletvekilleri, kaymakamlar, belediye başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, iş dünyası ve basın kuruluşu temsilcilerinden oluşuyor.
Üç toplantıda; kentin genel yapısı, coğrafyası, nüfus, göç, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler, sosyal güvenlik, ekonomik yapı, Van OSB, Küçük Sanayi Sitesi, ithalat ve ihracat durumu, tarım ve hayvancılık, ekonomik destekler, turizm, hava ulaşımı, erişilebilirlik, demir yolu, göl yolu, lojistik, sınır kapıları ve ticareti, enerji potansiyeli gibi konular konuşuldu.
Önümüzdeki süreçte çok daha somut çalışmaların hayata geçeceğine inanıyoruz.
Toplantıyı açan Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay, daha önce iki ayda bir toplanmayı kararlaştırdıklarını, ancak yeni hükümet kurulumu sebebiyle üçüncü toplantının bir ay geciktiğini belirtti.
Daha sonra söz alan Van Valisi İbrahim Taşyapan, platformun çalışmalarının devam ettiğini belirterek, 8 komisyonun oluşturulduğunu, 85 kişinin görev aldığını ve komisyon üyelerinin kendi aralarında 21 toplantı yaptığını dile getirdi.
Kendisine söz verilen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise özellikle deprem sonrası hükümetin kendilerine önemli bir destek sunduğunu, binaların, lojmanların tümünün güçlendirildiğini, bir yıl gibi kısa sürede yeni binalar inşa edildiğini söyledi. Üniversitede 16 fakülte, 9 meslek yüksekokulu, 4 yüksekokul, 5 enstitü, bir konservatuarın olduğunu belirten Battal, 800 öğretim üyesi, bin 700 öğretim elemanı ve 30 bin öğrencilerinin olduğunu anlattı.
Özellikle üçüncü toplantıda önemli konular masaya yatırıldı.


    Kapıköy Sınır Kapısı'nın rehabilitasyonu konusunda çok kısa süre içinde adımlar atılacağı vurgulandı.
Van'a yapılacak olan Zehra Üniversitesi'nin kentin eğitim hayatına önemli katkılar sunacağı belirtildi.
Yeni bir şehir stadı konusunda yapılacaklar gündeme geldi. Özellikle kentte yaşayanların şehir stadının mevcut yerinde mi, yoksa kentin dışında bir yerde mi yapılması konusunda bir duruş sergilemesi gerektiği konuşuldu.
Van'da yeni bir kent kütüphanesinin oluşturulması için atılacak adımlar belirlendi.
Yeni otogarın mutlaka şehir dışında yapılması ve trafiği aksatmaması gerektiği belirtilerek, bu konuda mütevelli heyet üyelerinin belediye ile görüşmesi dile getirildi.
Slayt sunum ile kentin genel profili, eğitim ve öğretim ile ilgili verileri, gençlik ve spor ile ilgili verileri, temel sorunları, proje ve öneriler paylaşıldı.


    Van'ın eğitim alanında iyi bir durumda olmadığı, TEOG sınavları başarı grafiğinde geçen yıla göre yüzde beşlik bir başarı sağlandığı, ancak üniversite sınavı sonuçları başarı grafiğinde 77. sırada yer aldığı ifade edilerek, başarısızlığın ortadan kalkması için yapılacaklar konuşuldu.
İstatistiki bilgilerde Van'ın 2011-2012 yıllarında 50 bin kişi göç aldığı, 46 bin 600 kişi göç verdiği, ancak 2014-2015 yılları arası 48 bin 100 kişi göç verilirken, 30 bin 500 kişinin kente göç ettiği görüldü.
Bilgiler ekrana yansıtıldığında, görüldü ki özellikle nüfusa göre Van'da öğrenci sayısının fazlalığı dikkat çekti.  Türkiye nüfusuna göre şehirlerde ortalama %19'luk bir öğrenci sayısı yer alırken, Van'da yaklaşık %30'luk öğrenci olduğu görüldü.


   Türkiye'de okullaşma oranı %79'larda seyrederken, Van'da okullaşma oranının %55'lerde olduğu belirtilen toplantıda, Van'a atanan öğretmenlerin ortalama 14 ay kaldığı ve sonra başka şehirlerde gitmek için çaba gösterdiği anlatıldı.
Güç Birliği Toplantısı'nda küçük de bir söz düellosu yaşandı. Van TSO Başkanı Necdet Takva, eğitimde durumun vahameti ortadayken, toplantıda eğitimde sorun yokmuş gibi olumlu bir tablonun çizildiğini belirtti.
Sunumu gerçekleştiren Komisyon Başkanı ve YYÜ Öğretim Üyesi Ahmet Yayla, gerçekleri objektif şekilde dile getirdiklerini söyledi.
    Van Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ise kentin eğitim alanındaki başarı durumunu kimseden gizlemediklerini, çözüm için çaba gösterdiklerini dile getirdi.
Toplantıda; Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Nevzat İnanç,  İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, KOSGEB Müdürü Bilal Emre Yörük, Baro Başkanı Murat Timur, CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir,  MÜSİAD Başkanı Kerem Baynal, TÜMSİAD Başkanı Süleyman Güler, OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, Kızılay Kan Merkezi Müdürü İbrahim Çelik söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi.
Bu platformun önümüzdeki süreçte güzel işler yapacağına yürekten inanıyorum. Yeter ki bu birlik bozulmasın.

YORUM EKLE

banner29