Arzu İle Kamber Hikâyesi

Arzu İle Kamber Hikâyesi
Türkiye dışında Musul, Kerkük ve Balkanlarda bilinmektedir. Doğuş yeri olarak Kerkükgösterilir. Hikâyenin manzum kısımları mani şeklindedir. Esma Şimşek'in yüksek lisans tezi bu hikâye ile ilgilidir.
Göçebe hayatından izler taşıması bakımından önemli bir hikâyedir. Hikâyenin kurgusunda dua çok önemli bir yere sahiptir.
 
Özet: Çoban Ahmet'in erkek çocuğu olmaz. Koyunlarını otlatırken ırmağın üzerinde sandık bulur. Sandıkta bir çocuk bulur. Adını Kamber koyar.
Kamber, Ahmet'in kızı Arzu ile birlikte büyük. Birbirlerini kardeş sanırlar. Kamber okuldan eve dönerken rastladığı yaşlı bir kadından Arzu'yla kardeş olmadıklarını öğrenir.
Arzu ile Kamber birbirlerini sevmeye başlarlar. Sevdalıları gören kocakarı, aralarını bozmak için şölen tertip eder. Arzu'nun annesinin sütü ile yemek yapılıp Kamber'e yedirilecektir. Arzu'nun kardeşi olanları duyar, Arzu'ya haber eder, Arzu'da Kamber'i uyarır.
Kamber şehirde bir ağanın yanında çalışmaya başlar. Ağanın oğlu bir yol Arzu'yu görür ve âşık olur.
Babasını Arzu'ya dünür gönderir. Babası Arzu'yu oğlana verir. Kamber olanları duyunca dayısı Araz Bey'in yanına gider. Dayısı Kamber'e kırk atlı verir Arzu'yu kaçırması için. Kendi atı olan Düldül'ü de Kamber'e vermiştir. Atlıları gören kocakarı mezarlığa gider ve ağlamaya başlar. Ne olduğunu soran Kamber'e Arzu'nun öldüğünü söyler.
 Bayılıp düşen Kamber kendine geldikten sonra dağa çıkar. Bir zaman sonra mezarlığa gider ama Arzu'ya ait mezarı bulamaz. Oradaki çiftçiden Arzu'nun ölmediğini, ağanın oğluyla düğününün yapıldığını öğrenir.
Düğün evinde Kamber'i tanımazlıktan gelirler. Kamber beddua eder. Düğünden sonra gelini götürmek için at ararlar. Arzu'nun bindiği bütün atların beli kırılır. Sadece Kamber'in atı sağlam kalır. At, Kamber'den başkasını yanına yaklaştırmaz.
 Kamber atı tutar ve Arzu ata biner. Yolda Arzu atı mahmuzlayınca at Kamber'in ayaklarına basar. Kamber'in çizmeleri kanla dolar. Kanı silsin diye Arzu Kamber'e mendil uzatır. Kamber Arzu'yu öper ve oradan uzaklaşır.
Arzu, ağanın evine gelin gider ama Kamber'in bedduası sonucu damat ölür.
Şehirde yas ilan edilir. Diyar diyar gezen Kamber Arzu'nun dizinin dibinde ölmek ister ve şehre döner. Arzu'nun yanına varır.
Çok yorgun olduğunu söyleyerek kızın dizine yaslanır. Sabaha kadar bekleyen Arzu, Kamber'in öldüğünü nihayet anlar.
 Kamber'in ölümüne dayanamayan Arzu ölmek ister ve dileği kabul olur. Kızın babasıyla beraber, Arzu'yu aramaya çıkan kocakarı, bir gül ağacının dibinde bulur âşıkları. Olan biteni kızın babasına anlatır. Sinirlenen baba, kocakarıyı öldürür. Âşıklar defnedilir. İkisinin mezarı üzerinde birer gül biter ancak aralarına giren karaçalı kavuşmalarını engeller.

YORUM EKLE