Van Pastası tescil belgesi alma yolunda…

Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kente has özel tadıyla bilinen Van pastası tescil için ilana çıktı. Erciş Üzümü, Van Kilimi, Murtağa, Van Gül Reçeli, Van Kahvaltısı, Van Kavutu, Van Keledoşu, Van Otlu Peyniri ve Van Savatlı Gümüş İşletmeciliği'nin ardından Van Pastası da tescil belgesi alma yolunda…

Van Pastası tescil belgesi alma yolunda…

  Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahiplendiği tescil belgesi alan Erciş Üzümü, Van Kilimi, Murtağa, Van Gül Reçeli, Van Kahvaltısı, Van Kavutu, Van Keledoşu, Van Otlu Peyniri ve Van Savatlı Gümüş İşletmeciliği'nin ardından bu kez de Van Pastası tescil belgesi almak için ilana çıktı.

  Van'ın değerlerine sahip çıkmaya devam eden Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Pastası'nın da tescil için ilana çıkmasının mutluluğunu yaşıyor. Van TSO öncülüğünde başlatılan çalışmalarla Van ile özdeşleşen ürünler tescil belgesi almaya devam ediyor. 2019 yılında Van TSO tarafından yapılan başvuruyla Van Pastası'da tescil için ilana çıktı.

  Van'a özgü ürünlerin coğrafi işaret tescillerini yapmak üzere çalışma başlatan Van TSO, birçok ürünün tescillenmesini sağladı. Bu kapsamda 2019 yılında Mavi Fularlar Derneğinin talepleri doğrultusunda Van pastasının tescillenmesi için çalışma başlatılmıştı. Türk Patentleri Enstitüsü Van Pastası'nı tescil etmek üzere dün ilana çıktı.

  VAN PASTASI NASIL YAPILIR?

  Çok eski yıllardan günümüze kadar taşınan Van pastası, son yıllarda 'anne kurabiyesi', 'anne pastası' şeklinde ismi değiştirildi. Eskiden evlerde elektrikli ocaklar ile fırınlar yokken, bayram günlerinde kuzine sobalarının fırınlarında annelerimizin pişirdiği bu tarif, eski yıllarda tereyağıyla yapılıyordu. Şimdilerde de kadınların bir araya gelerek pişirdikleri Van pastası herkesin merak ettiği tarifler arasında yerini aldı.

  Van pastasının tarifi için malzemeler; bir kase kaymaklı yoğurt, bir kase toz şeker, yarım çay bardağı sıvı yağ, karbonat, 250 gram tereyağı ve son olarak 3 tane yumurta. Yapılışı için de yoğurt ve karbonatı karıştırıyoruz, ardından un ekliyoruz. Hamurumuz kabarana kadar toz şekerimizi de ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra tereyağı ve 3 yumurtamızı ekliyoruz. Pasta hamurumuz katı olacak şekilde karıştırmaya devam ediyoruz. Ardından hamurumuzu kaşıkla daha önce yağladığımız tepsiye alıyoruz. Üzeri için yumurta sarısı ve isteğe göre ceviz veya fındık ekliyoruz. Son olarak da önceden 170 derecede ısıttığınız davul fırında yaklaşık 40-45 dakika pişiriyoruz.

  Van Bölge Gazetesi: Aslıhan Karakoç

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 13:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER