Van Gölü Farkındalık Günleri başlıyor

Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısı Van Gölü gündemiyle açıldı. Alınan karar ile 17-24 Haziran tarihlerinin “Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri” olarak kutlanmasına karar verildi.

Van Gölü Farkındalık Günleri başlıyor

   Van Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı 1’inci meclis toplantısını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan başkanlığından yapılan toplantı Van Gölü özel gündemiyle başladı.

    Katılımın yoğun olduğu birleşimde oylamayla 17-24 Haziran tarihlerini bu yıldan itibaren Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri olarak kutlanmasına karar verildi. 1 hafta boyunca sürecek olan etkinliklerde toplantılar, çevre duyarlılığının artması için temizlik çalışmaları ve bilgilendirme
çalışmaları yapılacak.

 

  ‘BİR NEFES OLABİLİRİZ, BUNU BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ’

    Meclis üyeleri dışında sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, Van Gölü’nün Türkiye’nin, bölgenin ve Van’ın en büyük değerlerinden biri olduğunu söyledi.

    Van Gölü çevresinde yaşayan 1 milyonu aşkın vatandaşın doğrudan veya dolaylı olarak bu ekolojik tahribatın sorumlusu olduğunu dile getiren Özgökçe, her gün insan müdahalesiyle, insan eliyle tahribata uğrayan ekosistemin yine ancak insan çabası, ortak aklı ve vicdanıyla onarılabileceğine vurgu yaparak, “Bu bilinçle, ekolojik yaşama dost bir farkındalıkla yaklaştığımız sürece bu kadim topraklarda yaşayan tüm canlılar için bir nefes olabiliriz, bunu birlikte başarabiliriz. Ne yazık ki bu ekolojik tahribatın en görünür olanı bugün yanı başımızda insana, doğaya, her türlü canlıya nefes olabilen, yüzlerce endemik bitki türü ile ekosistem için büyük bir öneme sahip olan Van Gölü’dür. 3 bin 713 kilometrelik yüzölçümü ve 457 metre derinliğiyle Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü havzası içerisinde barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleri ile birçok kez uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmasına rağmen bugün karşı karşıya kaldığı durum Van için, Van kentinin ve Van Gölü havzasının geleceği açısından içler acısı bir durumdadır” dedi.

 

    ‘VAN GÖLÜ YOK OLMANIN EŞİĞİNDE’

   Van Gölü’nün insanoğlunun eliyle kirletildiğini yineleyen Özgökçe, “2004 yılında 12 ülkeden, 26 bilim insanı tarafından dünyadaki iklim değişikliği ve küresel ısınmaya ilişkin yapılan Paleo-Van adlı araştırma sonuçlarına göre; 600 bin yıllık bir tarihe sahip olan Van Gölü bugün, evsel, endüstriyel, biyolojik atıklar ile yine sulak alanları betonlaştıran ve yapılaşmaya açılan, ekoloji düşmanı politikalarla; yani doğrudan bizlerin eliyle bir yok oluşun eşiğinde. Ekosisteme yönelik bu tahribat devam ederse Van Gölü’nün 25 yıllık bir ömrü olduğunu söylüyor bilim insanları. Van Gölü’nün çevresinde yaşayan 1 milyonu aşkın yurttaşlar olarak, kurumlar olarak doğrudan ve dolaylı olarak bu ekolojik tahribatın sorumlusuyuz” diye konuştu.

 

   ‘VAN GÖLÜ SİYASET ÜSTÜ BİR MESELEDİR’

   Van’da iki dönem milletvekilliği yaptığını da hatırlatan Özgökçe, konuşmasına şöyle devam etti: “Van Gölü’nün yaşadığı ekolojik tahribata karşı bütün ekosistemi etkileyebilecek çapta, Van Gölü'ne, coğrafyasına ve havzasına yönelik koruyucu önlemleri içeren aktif bir eylem planı hazırlayıp Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduk. Yine bu amaçla parlamento kürsüsünden hem Van’daki kamu kurumlarına, hem de hükümete ve Bakanlıklara Van Gölü’ne karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda birçok kez çağrıda bulunduk. Ancak Van Gölü’nü Koruma Kanun Teklifimiz reddedildiği gibi ne yazık ki çağrımız da görmezden gelindi. Bugün burada Haziran ayı meclisimizin ilk oturumunu bizler için siyaset üstü bir mesele olması gereken nefesimiz Van Gölü gündemi ile başlatıyoruz. Bizler Van Büyükşehir Eşbaşkanları olarak Van Gölü’nü hem Van kentinin dinamikleriyle hem de Van Gölü çevresinde yer alan il, ilçe ve yine bu alanda çalışma yürüten, ekolojik tahribatı kendisine dert edinen sivil toplum örgütleri ve kamu kurumlarının tüm temsilcilerinin dahil olduğu bir ortak akıl ile çözmeye hazır olduğumuzu vurgulamak isterim. Van, bizden bunu bekliyor ve biz de Van Gölü’nü yaşatmak, nefesimiz olan Van Gölü’ne ses olmak ve Van Gölü’nü kurtarmak için uzun vadeli ve kalıcı bir eylem planını sizlerin de tanıklığında devreye koymak istiyoruz. Bölge ekosisteminde yaşamın sürdürebilirliğinin sağlanabilmesi için bugün sadece bu bir başlangıç. Van Gölü’nü kurtarmak adına Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları olarak üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirmenin çabası içinde olacağımızın bir kez daha bilinmesini isterim.”

   Toplantıya katılan Van Çev-Der Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kalçık ve Van Borusu Başkan Yardımcısı Hamza Çiftçi de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından meclis üyeleri söz hakkı alarak önerilerini sundu.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2019, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29