Van'daki camiler kısmi olarak hizmette…

Koronavirüs salgını nedeniyle başlatılan kontrollü normalleşme kapsamında camiler yaklaşık iki buçuk ay aranın ardından tekrar ibadete açıldı. Van’daki camilerde uzun bir süre sonra ilk defa cemaatle Cuma Namazı kılındı.

Van'daki camiler kısmi olarak hizmette…

   Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemi salgını nedeniyle bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de tedbir amaçlı kısıtlamalara gidilmiş, yaklaşık iki buçuk ay önce camiler başta olmak üzere toplu halde bir arada bulunulan tüm alanlar kapatılmıştı.

   Kontrollü normalleşme süreci kapsamında bazı kısıtlamalar esnetilirken, camiler ise aylar sonra kılınan Cuma Namazı ile birlikte tekrar ibadete açıldı. Van’ın en büyük camilerinden biri olan Yukarı Nurşin Camii’nde, başta sosyal mesafe olmak üzere yeni kurallar çerçevesinde ilk Cuma Namazı cemaatle birlikte kılındı.

   Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüs sürecinde camilerde uyulması gereken kurallar hakkında geçtiğimiz günlerde açıklama yapmıştı. Van’da ibadete açılan camilerde abdesthane ve tuvaletlerin kapalı olduğu için abdestin ev ve iş yerlerinde alınması, camide bulunulduğu süre içerisinde maskenin çıkarılmaması ve kişisel seccadeyle gelinmesi konusunda kurallara uyulduğu gözlemlendi.

   Ayrıca camiye giriş-çıkışlarda ve içeride güvenli mesafenin ihmal edilmemesi, namaz öncesi ve sonrasında fiziksel temas ile musafahadan kaçınılması kuralına Van halkı riayet etti.

 

ARVAS: CAMİLER, CEMAATLE BULUŞTU

   Namaz sonrası gazetemize konuşan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, iki buçuk aylık süreç sonrası camilerin tekrar cemaatle birlikte ibadetlere açılmasının mutluluğunu ifade ederek, belirlenen kurallara riayet gösteren Van halkına da teşekkür etti.

   Arvas sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Öncelikle Rabbimize hamdolsun bu iki buçuk aylık süreç sonrasında devletimizin aldığı tedbirlerle hükümetimizin verdiği karar doğrultusunda bugün camilerimizin bir kısmı cemaate açıldı. Camilerimiz kapalı değildi, sadece cemaate kapalıydı. Kısmi olarak il genelinde İpekyolu ilçemizde yaklaşık 30, Tuşba ilçemizde yine 30’a yakın ve Edremit ilçemizde de yine 20’nin üzerinde, şehir merkezimizde aynı şekilde Kale’de bulunan Atatürk Kültür Parkı’nda, Kent meydanında halkımız Cuma Namazıyla buluştu. Rabbimize hamdolsun güzel bir özlem ile, hasret ile camilerimize kavuştuk. Temennimiz odur ki, halkımızın bu musibetten daha az zarar göreceği günler ve bu hastalığın tamamen biteceği günlerin gelmesi temennisiyle, camilerimizin içlerinin de Cuma ve sali ibadetlere açılmasını temenni ediyoruz. Tabi bugün Cuma namazımızı kıldık hamdolsun, vakit namazlarımızı camilerimizin içerisinde yine sosyal mesafeye ve kurallara uyacak bir şekilde eda edeceğiz. Sadece öğlen ve ikindi namazlarımızı cemaatle kılacağız. Bunun dışındaki vakitlerde de camilerimiz hamdolsun ki açıktır. Münferit olarak vatandaşlarımız gelip vakit namazlarını kılabiliyorlar. Bu bağlamda bugün Yukarı Nurşin Camii’nde Cuma namazımızı eda ettik. Hamdolsun buradaki imam arkadaşlarımız güzel bir organizasyonla buradaki çevre kenarlarına çizgileri belirterek, herkes kendi seccadesini sererek ayrıca güvenlik görevlilerimiz, zabıtalarımız gerekli güvenlik tedbirlerini aldılar, sağlık müdürlüğümüz de bir ekip görevlendirerek burada ateş ölçümü yaparak namazımızı kusursuz bir şekilde eda ettik. İnşallah ileriki süreçte tüm camilerimizin bu şekilde ibadete açılmasını bekliyoruz.”

   Cemaatin kurallara uyduğunu belirten Arvas, vatandaşlara duyarlılıklarından ötürü teşekkür ederek, “Bize maskesi olmayanlara maske dağıtılması konusunda bir çok maske verildi, hamdolsun ki biz bugün bir tane maske dağıtmadık. Herkes maskeyle geldi. Bu güzel bir şey. Tek tük namazlığı bulunmayanlar oldu, onlarda bir şekilde temin ettiler. Halkımız bu konuda çok duyarlı ve anlayışlı, bu konuda halkımıza teşekkür ediyoruz. Bir eksikleri bir kusurları olduğu zaman çok anlayışla karşılıyorlar. Hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadık. Tamamen sosyal mesafeye uyarak çok güzel bir namaz eda ettik. Buradaki bu organizasyonda emeği geçen başta imam arkadaşlarımız olmak üzere herkese çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İMAM HATİP AN: CEMAATE KAVUŞMANIN KIVANCINI YAŞIYORUZ

   Öte yandan Yukarı Nurşin Camii İmam-hatiplerinden Yunus An ise tekrar cemaate kavuşmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti. Bu süreçte cami görevlilerinin hepsinin camide olduğunu fakat cemaatten yoksun hüzünlü bir camiiyle yaşadıkları için mahsun olduklarını belirten Yunus An, “Bugün cemaate kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Cami görevlileriyle beraber gereken tedbirleri aldıktan sonra bugün güzel bir şekilde Cuma namazını ifa ettik elhamdülillah. Bundan dolayı Rabbimize hamd ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlemiş olduğu kurallar ve İl Müftülüğümüzün organizesiyle tedbirlerimizi aldık. Mesafeli olarak cemaatle birlikte ilk namazımızı kıldık. Bu süreçte emeği geçen başta Van Valiliği olmak üzere, belediye, emniyet, sağlık müdürlüğü ve tüm kurumlarımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

   Gazetemize konuşan Şenol Gülle isimli vatandaş ise tekrar camiyle buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “Duygularımı anlatmakta zorlanıyorum. Elhamdülillah Rabbime bizi bugünlere kavuşturdu. İnşallah biran önce bu virüs başımızdan def olsun. Elhamdülillah böyle güzel cemaate ve Cuma namazlarına kavuştuk. Temennimiz odur ki inşallah en kısa sürede camilerimizin içinde de eskisi gibi Cuma namazlarımızı eda ederiz. Öğlen ve ikindi namazlarında olduğu gibi inşallah önümüzdeki süreçte diğer vakit namazlarımızı da cemaatle birlikte kılmak bizlere nasip olur. Aylar sonra tekrar Cuma namazında belirlenen kurallara uyarak cemaat eşliğinde namazlarımızı kılmanın sevinci ve mutluluğunu yaşıyoruz. Devletimizin belirlediği tedbirler doğrultusunda bir süre bu şekilde namazlarımızı eda edeceğiz. Allah herkesin kıldığı namazları kabul etsin” şeklinde konuştu.

Bölge: Emre An

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2020, 15:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER