Van'da sulama sıkıntısı üretimi olumsuz etkiliyor

Van'ın merkez mahalleleri olan Bostaniçi, Karpuzalan, Kavuncu, Kevenli ve Kıratlı'da sulama suyunda yaşanan sıkıntılardan dolayı üretim tamamen durma noktasına geldi. Birçok bitkisel ürün ve meyve ağaçları susuzlukla mücadele etmeye çalışsa da, artan kuraklıkla beraber bölgenin Karadeniz kıyılarını andıran yeşil doğasından eser kalmayacağı ifade ediliyor.

Van'da sulama sıkıntısı üretimi olumsuz etkiliyor

  Van'da daha önceki yıllarda, DSİ tarafından Keşiş Gölü'nden sağlanan sulama suyunun bölgenin bir kısmının imara açılmasından dolayı artık sağlanamaması, çiftçiyi ve bölge halkını endişeye düşürdü.

  Erek Dağı'nın hemen altındaki mahallelerde üretim yapan vatandaşlar, DSİ Bölge Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerin sonuçsuz kaldığını ve bölgenin tarım arazisi sıfatından çıkarılmasından dolayı sulama suyu sağlanamayacak olmasının kendilerini endişelendirdiğini belirtti.

  MEVCUT YAĞIŞLAR YETERSİZ, SULAMA ŞART…

  Küresel ısınmanın da etkisiyle kuraklığın şiddetinin arttığı günümüzde, yarı kurak iklime sahip Van'da, tarımsal sulama suyu üretim için büyük önem arz ediyor. 1976 ile 2018 yılları arası Van ili meteorolojik verilere göre toplam yağış miktarının (387.5?mm) yaklaşık %7'sinin (27.2 mm) aktif bitki üretim sezonunda (Haziran, Temmuz, Ağustos) gerçekleşmesi ve vejetasyon periyodunda olan ortalama aylık buharlaşmanın 200 mm'nin üzerinde olması tarımsal üretimde sulama suyunun önemini ortaya çıkarıyor. Bu durum kıştan arta kalan nem miktarları dikkate alınsa dahi, tarımsal üretim için su ihtiyacının sulamayla karşılanmasını zorunlu kılıyor.

  Bostaniçi, Karpuzalan, Kavuncu, Kevenli ve Kıratlı bölgelerinin yüz ölçümünün %75'inden daha fazlası tarım arazisi olarak kullanılıyor. Bölge; buğday, arpa, silajlık mısır, yonca, korunga, meyve bahçeleri, bostan ve bağcılık ile ön plana çıkıyor. Halkın yaklaşık %80'i geçimini tarımsal üretimle sağlamakla beraber, tarım işçiliğinin de bölgede yoğun olması bölge halkı için geçim kapısı olarak biliniyor. Yine Van ilinin Türkiye'de küçükbaş hayvan sayısı varlığıyla ilk sırada yer alması ve bölgede de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin sıkça yapılması, yem bitkilerine olan ihtiyacı gösteriyor. Bölgede üretimi yapılan yem bitkilerinden makul bir verim sağlanabilmesi için sulamanın yapılmasının şart olduğu ifade ediliyor.

  VATANDAŞLAR, YETKİLİLERDEN YARDIM İSTİYOR

  Bölge halkı, çaresiz kaldıklarını belirtip, geçimlerini sağlayabilmek adına bölgeye sulama suyu sağlanması için yetkililerden yardım istiyor.

  İlgili makamların kontrolünde en azından meyve bahçelerinin sulamasının yapılması açısından su temininin sağlanması olası su kavgalarının önlenmesi açısından da önemlidir. Daha sezon başında sulama sıkıntısı yaşayan çiftçiler arasında tansiyonun şiddetinin arttığı ve bu durumun devam etmesi halinde de daha da artacağı ifade ediliyor.

  Ayrıca bölgede ikamet eden nüfus bölgenin doğal tabiatının bozulmaması ve buradaki canlılığın devam ettirilmesi adına sulama suyunun acilen sağlanmasını talep ediyor.

  Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 11:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29