Van'da araç fiyatlarında düşüş beklentisi…

Tüm ülkede olduğu gibi Van’da da araç fiyatlarında artış sürüyor. Fiyatlar cep yakarken, alıcılar ise bu duruma serzenişte bulunuyor. Normal piyasa değerinin yaklaşık yüzde 40 fazlasıyla satışa sunulan araçların nasıl bir neticeye varacağı vatandaşlar tarafından merakla beklenirken otomotiv sektörü yetkililerince Ekim ayında ikinci el araçlarda fiyatların düşüşe geçeceği öngörülüyor.

Van'da araç fiyatlarında düşüş beklentisi…

   Sıfır araçların bayilerde yetersiz stok olduğundan dolayı fiyat arttırması sonucunda, vatandaşların ikinci el araçlara rağbet göstermesiyle birlikte piyasa genelinde araç fiyatlarının tavan yaptığı görülüyor. Özellikle pandemi süreciyle birlikte araç fiyatlarının daha da artmasından dolayı vatandaşlar araç almakta zorlanıyor.

   Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Yaşarlar Otomotiv Genel Müdürü Uğur İpek, bayilerde pandemi sürecinde fabrikaların kapalı olması sebebiyle stok yetersizliği oluştuğunu dile getirdi. Yetersiz stok olduğundan dolayı sıfır araçların fiyatlarının arttığını ifade eden İpek, ikinci el araçların ise yoğun talepler oluşması sonucunda değerinin iki katına satışa sunulduğunu belirtti.

   Söz konusu fiyat artışlarının Ekim ayı itibariyle sona ermesini beklediklerini söyleyen İpek, sıfır araçlarda fiyatların düşmesinin pek mümkün olmadığını fakat ikinci el araçlarda ise yüzde 15’lere varan düşüşlerin olabileceğini dile getirdi.

 

 

“NORMALLEŞMEYLE BİRLİKTE TALEP ARTTI”

   Otomotiv sektöründe yılın ilk aylarında çok ciddi bir hareketlilik olduğunu dile getiren Yaşarlar Otomotiv Genel Müdürü Uğur İpek, pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte tüketicinin satın alma isteğinin ertelendiğini ve normalleşme süreciyle birlikte çok ciddi bir talep oluştuğunu söyledi.

   Yoğun talep üzerine bayilerde araç stoklarının tükendiğini ifade eden İpek, “2020 yılının başlarında, otomotiv sektörünün yatış ayları diye tabir edilen aylarda, çok ciddi bir hareketlilik oluştu. Hiç beklemediğimiz bir şekilde 10’larda 15’lerde olan ayları 50’lerde 60’larda kapattık biz. Bunlar bizi de şaşkına çeviren rakamlar oldu. Daha sonra Mart’ın başıyla beraber Pandemi sürecinin başlaması araç satın alma isteğini, Mayıs ayına kadar tüketicinin satın alma isteğini ertelemiş oldu. Haziran ayının başında bu pandemi sürecinin artık normalleşmeye gidilmesiyle birlikte çok ciddi bir talep oluştu. Stoklarda bulunan bütün araçlar satıldı. Pandemi sürecinde fabrikalar çalışmadı. İthal araçlar gelmedi. Buna karşılık olarak elde olan stoklarda tükenince bu defa yoka düştü. Yoka düşen bir mal maalesef bizim halkımız için tatlı olmuyor. O yüzden birbirlerinin elinden kaparcasına araç alımına gittiler. Buna bağlı olarak araç fiyatlarının yükselmesi, sıfır araçlar olmayınca ikinci elde çok ciddi bir artış söz konusu oldu. Yani yüzde yüz bile artış gösteren araçlar söz konusu oldu. Sıfırlarda ise kurların hareketli olması, Türkiye’deki ekonomik dalgalanmalar, ekonomik savaşlar, yeraltı kaynakları bulma noktasında ülkelerin kendi aralarındaki savaşları derken bir türlü yerinde durmadı. Buna bağlı olarak bunlar araç fiyatlarına yansıdı. Araçların olmayışı biraz daha karlılığı arttırma niyetiyle satış politikasını sunmasıyla beraber maalesef fiyatlar tavan yaptı. Yapmaya da devam ediyor çünkü araç yok. Bu süreç Ekim ayının başı itibariyle bitecek inşallah” ifadelerini kullandı.

 

“EKİM AYINDA İKİNCİ EL FİYATLARI DÜŞECEKTİR”

   Araç fiyatlarındaki artışın Ekim ayıyla birlikte son bulacağını söyleyen İpek, sıfır araçlarda her hangi bir indirim beklemediklerini fakat ikinci el araçlarda yüzde 15’lere varan düşüşlerin olacağını söyledi.

   İpek, “Hiçbir zaman fiyatın çıktığı yerden aşağı inmesi söz konusu değil. Fiyatlar sabit kalır, sabitin yanında distribütörlerin müdahalesi olabilir. Mesela der ki; şu segmentteki araçların alınırsa avantajlı şahsa, operasyon kanalları gibi bunlarla biraz daha indirim desteklenebilir. Bazı modellerde ama hepsinde söz konusu değil. İkinci el araçlar Ekim ayının başından itibaren, showroomlarımız artık stok miksi düzenli hale geldikten sonra ikinci el araçlarda yüzde 10 ile yüzde 15 arasında bir düşüş söz konusu olacaktır, olmak zorundadır. Çünkü sıfır araç bollaşacak piyasada. Fabrikalar tam kapasiteyle üretime başladılar şuanda” diye konuştu.

 

“YENİ DÜZENLEME BİZLERİ SEVİNDİRDİ”

   Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenlemeyle ilgili konuşan İpek, “Bu geç kalınmış bir karardır. Daha önce alınması gereken bir karardı. Çünkü herkes kendi uzman olduğu alanda kendi işini yapsın. Olayın içerisine baktığınız zaman ikinci el araç alım sitelerine giriyorsunuz, doktoru, avukatı, savcısı, hakimi hepsi bu işi yapıyor. Bu işi yapmayan kimse kalmadı. Bu çok geç kalınmış bir durumdu. Peki eğer avukatı, doktoru, öğretmeni bu işi yapıyorsa, bir sürü yatırım yapan galericiler var, oto showroomları açan yerler var, bizim gibi çok büyük ölçekte yatırım yapan bayiler var. Bunların rızkını almanın bir anlamı yok. Biz bu işe para yatırıyoruz, galericiler bu işe para yatırıyor. Bunun da yollarını aramaya çalıştılar ama çok şükür onun da önü kapandı. Eşimin adına alırım, sonra kardeşimden vekalet alırım, sonra amcaoğlumdan vekalet alırım diyenler vardı. Bunlar da artık takip altına alındı. Çünkü soyisimler aynıdır. Vekaleti sen aldığın için senin orada ismin görünecek. Bunla ilgili çok ciddi 50 Bin TL gibi cezalar söz konusudur. Bence ikinci el araç sektörü için çok faydalı bir kanun olacak. Hem galericileri, hem otomotiv firmalarını sevindiren bir kanundur. Ticaret odaları bunun sınav yöntemini yürütüyorlar, biz kendimiz de aldık, personellerimize de aldırdık o belgeyi. O belge olmadan artık satış yapılamayacak. Bence çok çok mantıklı, geçte olsa bizi sevindiren bir kanun” şeklinde konuştu.

 

“YILSONU HEDEFİMİZ 700 BİN ARAÇ SATIŞI”

   Yaklaşık 40 kişilik bir ekiple hizmet ettiklerini dile getiren İpek, “Otomotiv hem benim için hem de burada çalışanlar için bir aşk olması lazım. Biz bu sektörde sevdalı olarak yürüyoruz” dedi.

   Van’da 520 bin araç satışıyla Pazar lideri konumunda olduklarını söyleyen İpek, “Renault olarak otomotiv pazarında biz Van’da Pazar lideriyiz. Türkiye genelinde ise Fiat Pazar lideri. Geçen yıl biz toplam pazarı 520 binlerde kapattık. Yani eğer Ekim ayından sonra istediğimiz stoklara ulaşırsak, Otomotiv sektörünü Türkiye geneli olarak 650-700 binlerde kapatmayı planlıyoruz. Pandemi sürecinde Avrupa’daki otomotiv sektörü çok ciddi bir daralma yaşıyor. Şuanda yüzde 40 daralma yaşıyor. Türkiye’de pandemiye rağmen yüzde 40 büyüme söz konusu. Ay bazında yüzde 60’a kadar yükselmeler söz konusu oluyor. Buda Türkiye’nin gücüdür aslında” dedi.

 

“KENDİ İSTİHDAM ALANIMIZI OLUŞTURUYORUZ”

   Yaklaşık 10 yıl boyunca Diyarbakır’da görev yaptığını belirten Yaşarlar Otomotiv Genel Müdürü Uğur İpek, Van’da ise 5 yıldır hizmet ettiklerini söyledi.

   Van’a geldikleri günden bu yana otomotiv sektöründe faydalı işler yapmaya çalıştıklarını dile getiren İpek, “Biz 5 yıl önce Van’a geldiğimizde Van’daki otomotiv sektörü hakikaten kötü bir durumdaydı. Van’a ilk geldiğim dönemlerde Van’daki diğer servisleri ve satış showromlarını da gezdim. Neler eksik, ne yok, Van otomotiv sektöründe neler yapıyor diye. Yaptığım sohbetlerde en büyük sıkıntı otomotiv sektöründe personel bulamamaktan kaynaklanıyordu. Personel bulamıyoruz diyenlere yönelik bir şey söyledim, peki bu kadar meslek liselerimiz var, o kadar motor bölümleri var, hiç stajyer öğrenci alıyor musunuz? Kime sorduysam 1 tane stajyer alıyor. Ben geldiğim yıldan bu yana en az 5 tane stajyer öğrenci çalıştırıyorum. Yılda 5 stajyer öğrenci demek, 5 yılda 25 stajyer öğrenci demektir otomotiv sektöründe. Bu 25 kişinin yaklaşık 7-8 kişisi stajları bittikten sonra bizde işe başladı. Şimdi şu duruma geldik, diyelim ki bir personel eksiğimiz var. Daha önce bende 1 yıl staj görmüş dışarıda 17-18 öğrencimiz var. Bir ihtiyaç olduğunda arayıp kardeşim gel bizde başla diyebiliyoruz. O sorunu hem kendimiz için hem de diğer otomotiv firmaları için çözmüş olduk. Şuan bizde staj görüp yetişip diğer firmalarda çalışan bir çok arkadaşımız var. O yüzden bu soruna biraz yoğunlaştık. Bir diğer konuların başında müşteri memnuniyeti geliyor. Onlarda zaten işimizin bir parçasıdır” ifadelerine yer verdi.

Van Bölge Gazetesi: Emre An

 

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2020, 12:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER