Van Bölge Hastanesi'nde solunum fonksiyon testi…

7 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında astım hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından, SBÜ Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi giriş katında Karbonmonoksit ölçüm ile Solunum Fonksiyon testi etkinliği gerçekleştirdi.

Van Bölge Hastanesi'nde solunum fonksiyon testi…

      Hastaneye muayene olmak için gelen vatandaşlar, hastane girişinde ve lobisinde bulunan standa uğrayarak 20 saniyelik bir testle vücutlarındaki karbonmonoksit miktarını öğrendi, karbonmonoksit miktarı az çıkanlar, gönül rahatlığı ile hastaneden ayrılırken, miktar fazla olanlar ise yetkililer tarafından sigara içmemeleri konusunda uyarılarak gerekli birimlere yönlendirildi.

 

         Astım hastalığı hakkında bilgi veren Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu; “Solunum yollarında gerçekleşen iltihaplanmalar ve daralmalar nedeniyle ortaya çıkan hastalığa astım adı verilir. Bu daralmalar ve olumsuz gelişmeler mukozanın şişmesine ve burada bulunan sıvının düzenli şekilde artmasına neden olur. Hırıltı, öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi astım’ın en büyük belirtilerinden birkaçıdır. Bu belirtiler genellikle nöbetler halinde gerçekleşir ve belirli bir zamanı yoktur. Soğuk algınlığının ilerlemesi ve belli başlı alerjik rahatsızlıklar Astım hastalığını tetikleyebilir. Teşhis ve tedavide geç kalındığı takdirde belirtiler daha sıklaşır ve rahatsız edici bir hal almaya başlar. Astımı tetikleyen en bilinen etkenlerden bir tanesi toz böcekleridir, polenler ve küf mantarları da toz böceklerinin yanına eklenebilir. Bunun yanı sıra sigara dumanı ve bazı ilaçlar da astımı tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır. Allerjik rahatsızlıkları olan hastaların bulunduğu oda muhakkak havalandırılmalı ve sürekli olarak temiz tutulmalıdır. Yatak odasında bulunan kılıf, çarşaf gibi ürünler düzenli olarak değiştirilmeli ve sık sık yıkanmalıdır. Sigara dumanı ve içilen oda hastalar için çok tehlikelidir bunun yanı sıra astım belirtisi olan insanlar içinde astımı tetikleyen en büyük etkenlerden bir tanesidir. Sağlıklı bir insanın odasında içilen sigara bile bu hastalığa sebep olabilir, Özellikle hamile bayanlar doğuma kadar sigaradan uzak durmalıdır. Anne karnındaki bebek sigaradan olumsuz etkilenmektedir ve doğacak çocuk astım hastası olarak doğabilir. Astım hastalığının ilk aşamasında kullanılan ilaç tedavisidir. Teşhis konulduktan sonra uygulanır ve hastada görülen belirtiler bu tedavi yolu ile yok edilir ve hasta eski sağlıklı haline kavuşur. Hastalığın ilerlemesi ve tedavinin gecikmesi sonucunda kaydedilen aşamadır. İlaç tedavisi düzenli bir şekilde gerçekleştirilir ve ilk aşamaya göre daha uzun sürer. Acil ilaçlar: Hastalığın çok fazla ilerlediği aşamadır, Bu aşamada hastanın geçirdiği nöbetler sıklaşır ve bu noktada ilaç tedavisi nöbetleri sona erdirmek ve anında müdahale etmek için kullanılır. Tedavinin amacı hastayı o an rahatlatmak ve eski haline geri döndürmektir” dedi.

 

    Etkinliğe Müdürlüğümüz Halk Sağlığı hizmetleri Başkanı Dt. Şebnem Kartal ile Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda ve müdürlük ile hastane personelleri katıldı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2019, 15:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29