Vali Bilmez: Van'ın huzuru için çalışıyoruz!

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, kentin huzuru ve refahı için çalıştıklarını söyleyerek, “Bu şehirde huzurun, güvenin ve refahın olması için halkımızla birlikte çalışıyoruz. Sorunların çözümünde vatandaşın da desteğini alıyoruz” dedi. 2019 yılının Van’da güven içinde geçtiğini söyleyen Vali Bilmez, 14 kişilik minibüse 67 göçmenin bindirildiği ve yaşanan kazasında 17 kişinin ölmesi olayının kendilerini derinden etkilediğini anlattı.

Vali Bilmez: Van'ın huzuru için çalışıyoruz!

           Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, 2019 yılının genel bir değerlendirmesini yapmak üzere Edremit Kocaeli Park’ta kentteki gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi.
İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Edremit Kaymakamı Fuat Türkman, İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar’ın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Vali Bilmez, 2019 yılı istatistiklerini anlattı.

 


        İçinde bulunulan yılın asayiş ve güvenlik değerlendirmesi için bir araya geldiklerini anlatan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “2019 seçimlerin olduğu, zaman zaman iyi ve kötü olayların yaşandığı bir yıl oldu. Bildiğiniz gibi Van sınır ili olması dolayısıyla çok sayıda İranlı turisti de ağırladı. Tüm bu turist yoğunluğuna rağmen, olumsuz şikâyetler de olmadı. Bu anlamda Van halkına da teşekkür ediyoruz. Bazen otel fiyatlarının pahalı olduğu, bazen de ulaşımdaki sıkıntılarla ilgili şikâyetler geldi, inşallah önümüzdeki süreçte bu şikayetleri de değerlendireceğiz” dedi.

 


        “17 GÖÇMENİN AYNI KAZADA ÖLMESİ BİZLERİ DERİNDEN ETKİLEDİ”
Van Valisi Bilmez, kendisini 2019 yılına en çok etkileyen olayların da göçmenlerin yaşadığı trafik kazası olayları olduğunu ifade ederek, “Göçmen kaçakçılığı ve göçmenleri taşıyan araçların karıştığı trafik kazaları bizi etkiledi. Tek bir olayda, 17 göçmen hayatını kaybetti. Düşünün 14 kişilik minibüse 67 kişi bindirildi ve yaşanan trafik kazasında 17 insan hayatını kaybetti. Birçoğu da ağır yaralandı. Bu kazada göçmen taşımacılığı yapan kişi de hayatını kaybetmişti” diye konuştu.

 


         Göçmenlerle ilgili istatistiklere de vurgu yapan Vali Bilmez, “Bu yıl Nisan ayından itibaren ilimizde 83 bin 160 göçmene işlem yapıldı. Son bir yıl içinde insan kaçakçılığı yapan 597 organizatör yakalandı. Bunların büyük kısmı tutuklandı. Bazıları ile ilgili de adli işlemler sürüyor. Cezaların caydırıcı olmaması, işimizi zorlaştırıyor. İnşallah beklenen düzenleme gelir ve elimiz rahatlar” dedi.
Terörle mücadele konusunda Van’da olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen Vali Bilmez, “Çocuğu dağda olan ailelerden de destekler aldık. Bu yıl 28 terörist etkisiz hale getirilirken, bir terörist sağ olarak yakalandı. Ailelerin desteğiyle 39 terörist ikna yoluyla teslim oldu. 150’ye yakın teröristin teslim olması için güvenlik güçlerimizin ikna yoluyla teslim olmaları için mücadelesi sürüyor. Onların geri dönmesi ile annelerin gözyaşlarına engel oluruz” ifadelerini kullandı.

 


       Bu yıl Jandarma bölgesinde 2 bin 238 operasyonda ikna yoluyla sağ ve ölü ele geçirilen toplam 53 teröristin etkisiz hale getirildiğini ve silahlar ile mühimmatların ele geçirildiğini anlatan Vali Bilmez, yine yaşam malzemelerin de ele geçirildiğini anlattı.
Vali Bilmez, Jandarma bölgesinde 1 milyon 95 bin paket kaçak sigara gele geçirildiğini anlatarak, 982 kişinin de gözaltına alındığını yine çeşitli miktarlarda uyuşturucu ele geçirildiğini dile getirdi.
Jandarma bölgesinde 2019 yılında meydana gelen trafik kazalarında 24 kişinin hayatını kaybettiğini anlatan Vali Bilmez, bir defada 17 göçmenin tek bir kazada hayatını kaybettiğini ifade etti.

 


          “EN FAZLA UYUŞTURUCUNUN ELE GEÇİRİLDİĞİ ŞEHİR VAN”
Emniyet bölgesindeki verileri de gazetecilerle paylaşan Vali Bilmez, “Asayiş olaylarında bir önceki yılla kıyasladığımızda düşüş var. Emniyet tarafından bu sene 5 tan 231 kilo eroin ele geçirilmiş. Maalesef Türkiye rekoru bizde. 346 kilo esrar ele geçirilmiş. 43 kilo afyon sakızı ele geçirildi. Toplam 711 organizatör veya şüpheli gözaltına alınmış ve 281 kişi tutuklanmış” diye konuştu.
Van’ın kaçak sigara olayında da rekoru elinde bulundurduğunu dile getiren Vali Bilmez, “Bu yıl Van’da 1 milyon 283 bin kaçak sigara ele geçirildi. Maalesef bunda da birinci sıradayız. Kaçak akaryakıt konusunda bayağı düşüş var. Geri kalan işte çay kaçakçılığı, nargile telefonu ve cep telefonu bu rakamlarda da çok düşüş olduğunu görüyoruz. Kaçakçılıkla ilgili de bin 811 organizatöre işlem yapalanmış, 134’ü tutuklu” dedi.

 


         Polis bölgesinde meydana gelen ölümlü trafik kazası 7. Bu kazalarda sadece 9 kişi hayatını kaybetmiş. Rakamlar çok düşüş. Ben bu anlamda hem Jandarma, hem Emniyet mensuplarımıza alınan önlemlerden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Emniyet bölgesinde bu yıl terörle mücadele konusunda 792 işlem yapıldığını söyleyen Vali Bilmez, geçen yıla oranla düşüş olduğunu anlatarak, terörden 66 kişinin tutuklandığını ifade etti.

 


           “KENTTE HUZURU SAĞLAMAK İÇİN ÇABAMIZ SÜRECEK”
Kentte hukuku uygulamak ve asayişi korumak için çalışacaklarını sürdüren Vali Bilmez, “Ruhsatsız işyerlerinin denetimi sürecek. Yine halkın sağlığıyla uğraşanlarla mücadelemiz devam edecek. Kaçak hayvan kesimlerine göz yumulmayacak. Eleştirilmez değiliz, elbette eleştirileceğiz. Yeter ki halkın huzuru ve refahı için birlikte çabalayalım. Onun için biz yönetişim modeliyle, bu kentte yaşayanlarla birlikte bu kenti yöneteceğiz. Van halkının 2019 yılında kentin huzuru için bize verdiği desteklerden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Aynı desteği 2020 yılında da bekliyoruz. Yeni yıla giriyoruz. Yılbaşı gecesinin huzur içinde geçirilmesi için emniyet ve jandarma ekipleri de çalışmalarını sürdürecek” dedi.

 


        Van Emniyet Müdürü Ali Karabağ ise yaptığı kısa konuşmada, “Ben de yeni yılın hayırlı geçmesi temennisinde bulunuyorum. Sayın Valimiz istatistiklerden kısaca söz etti. Genel istatistikleri birkaç gün içinde sizlere yazılı olarak sunacağız. Emniyet teşkilatı olarak çalışmalarımızı bundan sonra da kararlılıkla devam ettireceğiz. Halkımızın huzuru için çabalarımız sürecek” diye konuştu.
Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hacı İlbaş da halkın kendilerine desteğinin her geçen gün arttığını söyleyerek, “Halkımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Basının da desteğiyle mücadelelerimiz sürüyor ve vatandaşa bu konunun anlatılması konusunda sizlere de büyük görevler düşüyor” dedi.

 


       “ÇEVRE YOLU KONUSUNDA ARSA SAHİPLERİNE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”
Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Bilmez, “Benim de bugünlerde neredeyse Van’daki görev süremin bir yılı dolacak. Kentteki sorunları bir araya getirirsek, her halde çevre yolu çözüm beklemekte ilk sırayı alır. 2011 yılında ihale edilmiş, ama hala bu yol bitirilemedi. Bizim hemşehrilerimizin, 10 liralık arsalarının değeri 100 lira olmasına rağmen, ama daha fazla menfaat elde edeyim düşüncesiyle açılan davalar çevre yolu ötelendi. Geçen yıl talepleri Çevre ve Şehircilik Bakanına iletildi. Taleplerin büyük kısmı kabul gördü. Şimdi ilk etap askıya çıktı. İkinci ve üçüncü etaplar da bitirildikten sonra, hukuki süreç biter bitmez bu yola başlanabilir. Mevcut müteahhit 45-50 milyonluk işe hemen başlar. Geri kalan işin de yaklaşık 400 milyonluk bölüm Şubat ayına doğru hukuki süreç biter bitmez ihaleye çıkılacak. Ankara da, Van da bu işi takip ediyor. Ben yine Vanlı hemşehrilerimize sesleniyorum. Hak aranabilir. Bu projenin durdurulmasını talep etmek, bu kente kötülüktür. Bu yolu bir beş yıl daha ötelemeye kimsenin hakkı yok. Çevre yolu açılmadıkça bazı projelere de başlanamıyor. Ne gibi, otogar gibi. Ne gibi sebze hali gibi. Stadyum doğrudan değil, belki o da o güzergâhta yapılabilir. Yani bazı projeler çevre yolunu bekliyor. Van’da o bölgede arsası olan kişilerin bu kentin faydasını düşünmesi gerekir. Halkımızın da bu konuda mahalle baskısı yapmasını istiyoruz” dedi.

 


         VALİ BİLMEZ, KÜLTÜR SOKAK’TA YAŞANILANLARI ANLATTI
Bölgenin pozitif haberlere ihtiyacı olduğunu söyleyen Vali Bilmez, “Burada uyuşturucunun çok fazla ele geçirilmesi, sınır ili olduğumuzdan kaynaklanıyor. Afganistan, İran üzerinden gelip, Van güzergâhından geçip, Avrupa’ya ulaştırılmaya çalışılan bir uyuşturucu ağı söz konusu. Emniyet ve Jandarmamız bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Ama Van’da uyuşturucu çok yakalanıyor diye, halkın da içici olduğu anlamına gelmiyor. İçicilik konusunda ülke ortalamasının altındayız” dedi.

 


      Kültür Sokak’ta yaşanan olaylara değinen Vali Bilmez, “Bu şehirde eğer insanlar gece geç saatlere kadar dolaşabiliyorsa, alınan güvenlik önlemlerinin payının etkisi söz konusu. Ruhsatsız yerler elbette denetlenecek. Bakın bizler halkımızın en fazla arzuladığı, işyerlerinin denetlenmesi konusunda hassas davranıyoruz. İşlem yapılmasın mı? İşlem yapıldı diye birileri de politik bir dil kullanmasın. Bizim kimseyle derdimiz yok. Kültür Sokak’ta yaşanan problem, oradaki birkaç kişinin denetime karşı çıkması sonrası, polisin takındığı bir tavır söz konusu. Sağ olsun daha sonra olaylar, oradaki birçok esnafın da desteği ile çözüldü. Bu kentte zaman zaman bu tür sorunlar yaşanabilir. Bizim de görevimiz sorunların çözümüne katkı sunmaktır. Hiç kimse de bu kentte kendini hukukun üstünde görmemeli. Temel hedefimiz asayişi sağlamak. Birileri de ideolojik gözlükle olaylara bakmamalı” ifadelerini kullandı.

 


        “PARK AVM’DE YENİ BİR YÖNETİM OLUŞTURULACAK”
Özel İdare döneminde temeli atılan Park AVM ile ilgili soruyu yanıtlayan Vali Bilmez, “Belediye kendisine ait olan 75 dükkanı üç yıl önce bir şirkete işletme için ihaleye vermişti. O işletme görevini yapmadığı için bizler ihaleyi iptal ettik. Zaman zaman doğalgaz ve elektrik ödemeleri yapılmamış. Şimdi yeni bir yönetim oluşturulacak. Biz o binanın sahibi değiliz. Oradaki mülk sahipleri ile birlikte bir çözüm bulacağız inşallah. AVM’nin daha iyi yönetilmesi için çabalarımız sürüyor” dedi.
Kent Meydanı ile ilgili sürecin devam ettiğini anlatan Vali Bilmez, konunun yargıda olduğunu anlattı.
İş yerinin önündeki yolların vatandaşa ait olduğunu belirten Vali Bilmez, kimsenin dükkânı önüne duba koymaya hakkı olmadığını vurguladı.

 

      
         Vanspor ile ilgili destek sorularına cevap veren Vali Bilmez, “Vanspor’a Büyükşehir Belediyesi olarak, dolaylı yoldan ayni katkı sağlıyorduk. En son bir şirketimiz üzerinden 1 milyon 600 bin TL destek sunduk. Ama şunu söyleyeyim, belediyeye işi düşen tek bir kişiden, ne Vanspor için, ne başka bir şey için para desteği talebinde bulunmadık, bulunmayacağız. Dolayısıyla ‘Git Vanspor’a destek ver, ben sana ruhsat vereyim’ gibi bir tutum içine girmeyeceğiz. Kirli ilişkilere bulaşmayacağız” ifadelerini kullandı.
Yardım kömürleri konusundaki soruları yanıtlayan Vali Bilmez, “Yardım kömürleri konusunda ihtiyacı olmadan kömür talebinde bulunanlar var. Devletin yardım konusundaki hassasiyetini suiistimal edenler var. Devletten ne koparırsam kâr, anlayışı ile hareket edenler var. Kömür kalitesi konusundaki şikâyetleri duyuyoruz. Ama bu kömürü ocaklardan direkt bize geliyor” dedi.

 


        “VAN’DA UYUŞTURUCU KULLANIM ORANI, TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA”
Van’da uyuşturucu kullanımının çok fazla olduğu iddialarını değerlendiren Vali Bilmez, “Kentimiz dışarıdan göç alan bir kent. Kendi sosyal dokusundan koparak ilimize gelen insanlar var. Madde kullanımı da, uyuşturucu kullanımı da söz konusu olabilir. Ama Türkiye ortalamasının altındayız. Uyuşturucu yakalama konusunda üst sırada olmamız, bu kentte çok kişinin uyuşturucu kullandığı anlamına gelmiyor” diye konuştu.

 


      Van’ın Büyükşehir Belediyesi olması ile birlikte yeni iki ilçenin kurulduğu, ancak isim konusunda halkın görüşünün alınmadığı ile ilgili soruları da yanıtlayan Vali Bilmez, “O dönemin siyasileri, ilgili bürokratları toplantı yaptı. Sonuçta kişilerin bilgileri alındı. Şimdi ilçelerin ismini değiştirmek kanuna bağlı. Daha önce bazı yerlerin ilçe olması konuşuldu, ama olmadı. Yine isim değişikliği konusunda o dönemler de böyle baskı olmadı. Yaşanmış acılar üzerine isim bırakmak yerine, gelecek güzel umutlar üzerine isim bırakmamız daha doğru olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık üç saat devam eden kahvaltılı basın toplantısı, toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı. Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2019, 17:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER