Uluslararası Üniversiteler Konseyi heyeti Van'da…

2010 yılında kurulan ve aralarında 29 ülkeden rektörlerin bulunduğu Uluslararası Üniversiteler Konseyi yönetimi Van’da kahvaltıda bir araya geldi. Konseyin; Kurucu Başkanı Prof. Dr. Orhan Hikmet Azizoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M.Hasan Arslan, Prof. Dr. Ahmet Enver Dizayi, Genel Koordinatör Prof. Dr. Uğur Çevik’ten oluşan heyete; söz konusu konseyin yönetiminde yer alan Vanlı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi ev sahipliği yaptı.

Uluslararası Üniversiteler Konseyi heyeti Van'da…

            Van’da bir araya gelen Uluslararası Üniversiteler Konseyi heyeti Van Kahvaltısı yapıp, kentte bazı ziyaretlerde bulundu. Konseyin Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi’nin konuğu olarak Van’daki tarihi ve turistik bölgeleri de gezen heyet, bilim adına güzel çalışmalar yapmayı amaçladıklarını vurguladı.

 


       Van TSO’nun önceki Başkan Vekili Faruk Biner’in de yer aldığı kahvaltılı programda konuşan heyet, 28 Aralık’ta birçok ülkedeki üniversite rektörünün de katılacağı yönetim kurulu toplantılarını Van’da yapacaklarını vurguladı.
Bak Hele Bak Kahvaltı Sarayı’nda bir araya gelen Uluslararası Üniversiteler Konseyi heyeti Van Kahvaltısı tattı.
Kahvaltı sonrası konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, davetlerine icabet eden heyete teşekkür etti.

 


          KURUCU BAŞKAN, YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİ TANITTI
Daha sonra söz alan Kurucu Başkan Orhan Hikmet Azizoğlu, “Bugün Van’da olduğumuz için çok mutluyuz. Dilerseniz ben önce Uluslararası Üniversiteler Konseyi’nin değerli heyetini tanıtayım. Prof. Dr. Hasan Arslan aramızda. Kendisi Uluslararası Üniversiteler Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü. Prof. Dr. Uğur Çevik, Uluslararası Üniversiteler Konseyi’nin Genel Koordinatörü ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Başdanışmanı. Prof. Dr. Ahmet Enver Dizayi aramızda. Kendisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Irak Selahaddin Üniversitesi Rektörü. Şefik Tüfenkçi hocamız da Vanlı ve bizim Yönetim Kurulu Üyesi” diye konuştu.

 


       Söz konusu konseyi 2010 yılında kurduklarını anlatan Azizoğlu, “Konseyimizi 2010 yılında 7 kişilik kurucu üye ile kurduk. Ben kurucu başkanım. Bahreyn Kral Üniversitesi, Birleşik Arap Emirlikleri Milli Eğitim Bakanı, Lahor Üniversitesi, Musul Üniversitesi rektörleri ile kurulan bir kurum. Kuruluşun ardından, Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ve Bakanlar Kurulu kararı ile resmi gazetede yayınlandıktan sonra bu kuruluşumu tescillendi. Konseyimize kurumları temsilen isimler katılıyor. 150 rektör aktif görev aldı. 500’ün üzerinde fazla üniversite bizden katkı alıyor.” dedi.

 


        AZİZOĞLU: “ŞEFİK TÜFENKÇİ’YE ÇOK ÖNEMLİ BİR GÖREV VERİLDİ”
Van’ın evladı olan Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi’nin Uluslararası Üniversiteler Konseyi’nin Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilmesinin önemine değinen Azizoğlu, “Çok sayıda ülkenin temsil edildiği, akademik ve bilim kurulu, danışma kurulunda yüze yakın rektörün aktif rol aldığı, yönetim kurulunda 11 rektör temsil ediliyor. Van YYÜ’den ise Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi böylesi bir kurulun yönetimine girmeyi başardı. Kendisini tebrik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 


        Uluslararası Üniversiteler Konseyi’nin konferansları veya çalıştaylarına yüzlerce rektörün katıldığını vurgulayan Kurucu Başkan Orhan Hikmet Azizoğlu, “Böylesi bir etkinliğin Van’da olduğunu düşünün, dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce rektör katılacaktır. Van adına bu çok faydalı olur. İnşallah güzel etkinliklerimizden birini de bu şehirde yapacağız” diye konuştu.
Cuma günü Muş’a gelerek orada çeşitli programlara katıldıklarını anlatan Azizoğlu, ilçeleri de gezdiklerini ifade ederek, Van’da da protokol ziyaretleri gerçekleştireceklerini anlattı.

 


       Azizoğlu, dünyanın çeşitli ülkelerinden rektörlerin de katıldığı konseylerinin yönetim kurulunu 28 Aralık’ta Van’da toplayacaklarını belirtti.
Van Kahvaltısı’nın da önemine değinen Azizoğlu, “Van denince akla kedisi, kalesi, otlu peyniri ve tarihi turistik güzelliklerinin yanı sıra Van Kahvaltısı gelir. Bu kahvaltının da kültürel anlamda şehre büyük katkısının olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

 


        ARSLAN: ÜNİVERSİTELER ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ!
Ardından söz alan Uluslararası Üniversiteler Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı M.Hasan Arslan, “Öncelikle misafirperverliğiniz için teşekkür ediyorum. Bizim konseyin amaçlarından biri de Türkiye’deki üniversiteler ile, yurt dışındaki üniversiteleri bir araya getirmek. Bunu en üst düzeyde bir araya getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapmak istedikleri önemli hizmetlerden birinin de uzaktan erişimli dersler olduğunu anlatan Arslan, “Malumunuz teknoloji gelişiyor. Bizim amacımız uzaktan erişimli dersler ile öğrencilere faydalı olabilmek. Yine elektronik kütüphane kurabilirsek, bunları üniversitelerimizin hizmetine sokarız. Bunlar da üniversiteler arasındaki bağı güçlendirir” dedi.
Ankara’dan sonra ilk yönetim kurulu toplantısını Muş’ta yaptıklarını söyleyen Arslan, “Ülkemizin doğusundaki üniversitelere de ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesidir bu. Aynı toplantılardan birini de Van’da yapacağız” şeklinde konuştu.

 


         ÇEVİK: “KADİM GELENEĞİMİZDE ÜNİVERSİTE KÜLTÜRÜ ÖNEMLİ BİR YER TUTAR!”
Uluslararası Üniversiteler Konseyi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Uğur Çevik ise yaptığı konuşmada, konseyin kurulduğu günden itibaren kendilerine yol gösterenlere teşekkür etti.

 


            Çevik, “Bizim kadim geleneğimizde üniversite kültürü çok eskilere dayanıyor. Özellikle dünyanın içinde bulunduğu tartışma, batı kültürünün gelişmişliğin bir sembolü olduğunun söylendiği günümüzde, bizim medeniyetimize baktığımızda Harran’da 2 bin yıl önce üniversitenin olduğu, yine Bağdat’ın meşhur kütüphaneleri söz konusu. Avrupa orta çağı yaşarken, İslam dünyası bilime verdiği önemle tanınıyordu. Bu bakımdan kurumumuzun iyi işler yapacağına inanıyorum. Hepsi alanında akademik ve donanım açısından üst düzey insanlar. İslam kültürünün eski günlerine dönmesini arzuluyoruz. Yönetim kurulu olarak benim bütün beklentim, yapacağımız tüm işlerde önce insanlığa, İslam coğrafyasına ve ülkemize katkılar sunmaktır. Bugün de burada kahvaltıda sizlerle bir araya geldik. Şefik Hocamıza ve Faruk ağabeyimize de misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Ardından yeniden söz alan Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi ise, “Vanlı bir akademisyen olarak sizlere teşekkür ediyorum. Van önemli bir kent. Ama şu bir gerçekçi üniversiteler lokomotif bir görev görüyor. Üniversitemizin de bu anlamda kente katkı sunacağına inanıyorum. Ben de YYÜ’nün bir akademisyeni olarak her türlü desteği vereceğime ve güzel işler üreteceğime inanıyorum” dedi.
‘Bak Hele Bak’ sözünün patentine sahip olan ve aynı zamanda Van TSO Meclis Üyesi Yusuf Konak’ın bilmeceleriyle renklenen kahvaltılı program, toplu fotoğraf çekimiyle tamamlandı.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2019, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29