Uca: Öğretmenler, kendilerini adeta feda ediyor!

Eğitim Bir Sen Van Şube Başkanı M.Ali Uca, sendikaları tarafından düzenlenen programda yaptığı konuşmada, öğretmenlerin fedakârlığına işaret ederek, öğretmenin birey ve toplum için çok ciddi çabalar sarf ederek aslında bir anlamda kendisini feda ettiğini ifade etti.

Uca: Öğretmenler, kendilerini adeta feda ediyor!

           Eğitim Bir-Sen Van Şubesi 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle öğretmen, idareci ve memur üyelerine yemekli bir etkinlik düzenledi.
Sadece Milli Eğitim çalışanlarının davet edildiği programa yaklaşık olarak  800 kişi katıldı. Program Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Daha sonra Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca’nın konuşmasıyla devam etti.

 


        Uca konuşmasında, değişen toplum dinamizmiyle birlikte artık bir araya gelmenin zorlaştığını, eski sohbetlerin geride kaldığını ve eski ziyaretlerin azaldığını söyleyerek Öğretmenler Günü gibi günlerde bu eksikliğin giderilmesi adına bir araya gelindiğini söyledi.

 


        “ÖĞRETMEN, FEDAKÂRLIĞIN, SEVGİNİN, HOŞGÖRÜNÜN ADRESİDİR”
Başkan Uca, öğretmenin birey ve toplum için çok ciddi çabalar sarf ederek aslında bir anlamda kendisini feda ettiğini ve kendi ailesinden başlayarak birçok yakınını ihmal etmek durumunda kaldığını belirterek, “Öğretmen, fedakarlığın, sevginin, hoşgörünün adresidir. Anne-babadan sonra kıskanmayan ve öğrencinin başarısıyla mutlu olan bir değerdir. Ancak öğretmenlerimizin bu çabalarına rağmen kıymetinin iyice anlaşılmadığı bir sürece doğru gidiyoruz. Sendika olarak yaptıkları araştırmada, son iki yılın fotoğrafının bile şiddet olaylarının nasıl giderek tırmandığını ve yaşananların ne kadar vahim olduğunu göstermektedir. Eylül 2017’den bugüne kadar resmî eğitim kurumlarında 94 öğretmen ve eğitim çalışanı değişen tür ve düzeyde şiddet içerikli eyleme maruz kalmıştır. Şiddet eylemlerinin yüzde 78’i adli soruşturmaya konu edilmiştir. Bu eylemlerin yüzde 58’inin adli soruşturma ve kovuşturma süreci devam etmektedir. Sadece üç vakada tutuklama kararı verilerek sanık/sanıklar tutuklu yargılanmıştır. Sonuçlanan kamu davalarında sadece 5 vakada mahkûmiyet kararı verilmiş, tamamında adli para cezasına hükmedilmiştir. Araştırma bulguları, eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin, bireysel eylemler olmaktan çıkıp yaygın bir sorun hâline geldiğini ortaya koymaktadır. Eğitim çalışanlarına yönelen şiddetin genel ve yaygın bir görünüm arz etmesi, psikolojik ve sosyolojik kökenleri olan toplumsal bir sorun hâline geldiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

 


         Şiddeti önleyecek önemli bir aktör olması gereken eğitimciler in maalesef şiddetin mağduru durumuna geldiğini söyleyen Başkan Uca, “Eğitimcinin itibarını daha da artıracak, konumunu güçlendirecek, onu tehlikelere karşı koruyacak tedbirleri artık almak zorundayız. İşte tam da burada meslek kanununa ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğu açığa çıkmaktadır. Eğitimci, şiddete karşı yasal güvenceyle korunan, kendisi bizzat şiddeti önleyen; eğitim ise şiddeti ortadan kaldıran bir enstrüman olmalıdır. Bunun için, yetkili kişi ve kurumlardan sivil toplum örgütlerine kadar toplumun tüm katmanlarına sorumluluk düşmektedir. Başta Millî Eğitim Bakanlığı olmak üzere, bütün eğitim camiası, siyasiler, mülki idareler, aydınlar, gazeteciler, aileler bu konuda büyük bir aile olduğumuz şuuru ve duyarlılığı ile sorumlu davranmalıdır. Herkesi ilgilendiren, herkesin ilgili olduğu bir meselede, toplumsal duyarlılık bilinci ve farkındalık oluşturmak için herkesin yapacağı bir şey mutlaka vardır, olmalıdır” Onun için diyoruz ki 2023 Eğitim Vizyonu lafta da rafta da kalmamalı, icraat için bir an önce adım atılmalıdır” dedi.

 


        “İÇİNDE ÖĞRETMEN SEVGİSİ OLMAYAN KİŞİ VALİ OLAMAZ”
Başkan Uca, konuşmasında son günlerde yaşanan bir olaya da vurgu yaparak, “Biz bunları konuşurken bir ilimizde Vali konumundaki bir kişinin öğretmenimize olumsuz yaklaşımını yaşamak da ayrı bir problem haline gelmiştir. Ne olursa olsun bir öğretmeni ya da herhangi bir vatandaşı herkesin içinde rencide etmek kimsenin hakkı olmadığı gibi haddi de olmamalıdır. Hazreti Ömer döneminde bir bölgeye gönderilen bir Vali bir gün çocukların yaramazlık yaptığını görünce onlara kızıyor ve onları o bölgeden kovuyor. Sonrasında bunu duyan Hz. Ömer, içinde çocuk sevgisi ve çocuklara tahammülü olmayan bir kişi Vali olamaz deyip görevinden alıyor. Biz de diyoruz ki içinde öğretmen sevgisi ve öğretmene tahammülü olmayan biri Vali olmamalıdır. Bu anlamda iline sahip çıkan, esnafıyla, halkıyla iç içe olan, onların derdini dinleyerek sorun üretmeye çalışan Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez'e teşekkür ederim” dedi.

 


         Daha sonra programa onur konuğu olarak katılan ve söz alan Eğitimci Yazar Ali Erkan Kavaklı’nın konuşması ve Vangölü Ortaokulu Öğretmeni Sultan Koç’un “Bana Dünyanın Bütün Çiçeklerini Getirin Diyorum” isimli şiirini okuması ve yemek yenilmesi ile program sona erdi.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2019, 18:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER