Türkiye seçimini yaptı

Aylardır 31 Mart yerel seçimlerine kilitlenen Türkiye, nihayet seçimini yaptı. Ak Parti Türkiye geneli çok önemli şehirlerin belediyelerini kazanırken, yine çok önemli bazı şehirlerde ise kaybetti.

Türkiye seçimini yaptı

    Van’da HDP Büyükşehir ile birlikte, 9 belediye kazanırken, Ak Parti ise beş ilçenin belediyesini kazandı. HDP’nin Büyükşehir Adayı Bedia Özgökçe Ertan, resmi olmayan rakamlara göre yüzde 52 oranında oy alırken, Ak Parti’nin Büyükşehir Adayı Necdet Takva ise yüzde 41 oranında oy aldı.

 

     Ak Parti, ülke genelinde; İstanbul, Bursa, Konya, Kayseri, Kocaeli, Sakarya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Samsun, Ordu, Trabzon, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa, Denizli gibi önemli şehirlerde belediyeyi kazanırken, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Muğla, Aydın gibi şehirleri CHP kazandı.

 

     Özellikle İstanbul’da Ak Parti’nin adayı Binali Yıldırım ve CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu arasındaki yarış adeta nefesleri kesti.
Van’da ise HDP Büyükşehir Belediyesi, ile İpekyolu, Tuşba, Edremit gibi ilçeleri kazanırken, Ak Parti Çatak, Gürpınar, Bahçesaray ve Gevaş’ı kazanmayı başardı.

    Erciş'te ise HDP'nin son neticelere göre kazandığı belirtiliyor.

Ak Parti, önceki yerel seçimlerde kazandığı Tuşba ilçesi’ni bu seçimlerde kaybederken, HDP daha önce rekor oylar aldığı Başkale, Çaldıran, Özalp, Saray, Edremit, İpekyolu gibi ilçelerde bu kez oy kaybı yaşadı.

 

     Türkiye geneli bakıldığında, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 13 ve yüzde 12’lere yakın oy alan HDP, bu seçimlerde özellikle birçok şehirde CHP’nin olduğu Millet İttifakını desteklediği için yüzde dört gibi bir oy oranı elde edebildi.

 

    Van’ın İlçeleri

   Ak Parti Van’ın Bahçesaray İlçesi’nde yüzde 65’lik oy oranı ile ipi göğüslerken, Gevaş’ta yüzde 57, Gürpınar’da yüzde 56, Çatak'ta yüzde 50 oy oranı ile kazanmayı başardı.

 

     HDP ise Büyükşehir’i yüzde 51’lik oy oranı ile kazanırken, Özalp’ta yüzde 73, Başkale’de ise yüzde 70 oranında oy aldı.
Daha önceki seçimlerde Çaldıran, Muradiye, Edremit, İpekyolu, Saray ve Tuşba ilçelerinde daha yüksek oy alan HDP’nin bu seçimlerde oy oranlarının düştüğü gözlendi.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2019, 00:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29