Tarihi kale ve türbe turizme kazandırılmayı bekliyor

Başkale ilçesine bağlı Örenkale'de bulunan Ören Kale ve Husrev Paşa Türbesi'nin yeniden turizme kazandırılması bekleniyor.

Tarihi kale ve türbe turizme kazandırılmayı bekliyor

   Eski adıyla Pizan Mahallesi sınırları içinde olan tarihi Örenkale ve kalenin yamacında kurulu olan, kitabesinden yapım tarihinin 1635 olduğu gözlenen Husrev Paşa Medresesi'nin bölgenin tarihine ışık tutacağı ve turizme de önemli katkısı olacağı düşünülüyor.
   Başkale İlçesi'ne 20 km uzaklıkta bulunan henüz tarihi eser olarak envanter kaydının yapılmadığı gözlenen kale ve medrese, taş işçiliği ile bölgenin tarihi mimarisine de güzel bir örnek teşkil ediyor.
   Örenkale kalesi, Pizan Mahallesinin kuzeyinde, sarp kayalardan oluşan yüksek bir tepe üzerine kurulmuş olan kale, doğu batı yönünde uzanmakta, ancak tam bir planı çıkarılmayacak kadar tahrip olmuş durumda.  Yine de araziye uydurulmuş düzensiz biçimi gözden kaçmamaktadır.
   Pizan Mahallesinin güneyinde, kalenin güneybatısındaki yamaçta yer alan türbenin Hüsrev Paşa adına yapıldığı kabul edilmektedir. İçindeki altı mezardan 1663 tarihli olanı Hüsrev Paşa'ya, diğerleri oğlu Süleyman Paşa'ya, amcası ve akrabalarına aittir. Medrese binası olarak kullanıldığı düşünülen bölümün kubbesi bugün yıkık durumdadır.
      Bu tarihi eserlerin tekrar diriltileceği günleri bekleyen Örenkale halkı da yetkililerden konuya duyarlı olmalarını istediler.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2017, 08:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER