Takva: Görevimin başındayım

31 Mart Seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Büyükşehir Adayı ilan edilmesi ile aylarca gündemde yer alan Van TSO Başkanı Necdet Takva, seçim sonrası görevine geri dönmesi, ardından yönetim kurulundaki dört ismin istifa etmesi sonucu yine manşetlerde yer almıştı. Bu kez Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bir karar, Takva’yı yine gündemde tuttu. Bazı kaynaklar söz konusu karar ile Takva’nın başkanlığının düşürüldüğünü iddia ederken, Takva ise yaptığı açıklamada, görevinin başında olduğunu söyledi.

Takva: Görevimin başındayım

    Seçimlerde aday olamayan veya seçilemeyen meslek odası yöneticilerinin geri dönüşlerine imkân sağlayan kanun değişikliğinin iptal edilmesi talebini Anayasa Mahkemesi kabul etti. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı, Van TSO Başkanı Takva’nın görevinde kalıp kalmayacağı konusunda kafaları karıştırdı.

 

 
    Başkan Takva’ya muhalif kesimler ‘Takva’nın başkanlığı düşürüldü’ derken, Takva’ya yakın kaynaklar ise başkanlık görevinin devam ettiğini anlattı.

 


    31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerine kadar meslek odalarından milletvekilliği veya belediye başkanlığı için istifa edenler, seçilememeleri durumunda görevlerine geri dönemiyorlardı. 31 Mart 2019 seçimleri öncesinde 5174 TOBB ve 5362 TESK kanunlarına eklenen fıkra ile “EK Madde 1 ve 2 - Milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde araylık için görevinden ayrılan Birlik başkanı ve Birlik Yönetim Kurulu Üyelir ile Oda ve Borsa Yönetim Kurulu ve Üyeleri, aday olamadıkları veya seçilemedikleri takdirde en geç Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde eski görevlerine dönebilirler. Bu süreçte birlik başkanı ile oda ve borsa yönetim kurulu başkanının yerine seçim yapılmaz. Yönetim kurulu üyelerinin yerine ise yedek üye çağrılır. Birlik başkanı ile oda ve borsa yönetim kurulu başkanının eski görevlerine dönmeleri için öngörülen sürenin sonuna kadar en yaşlı başkan yardımcısı bunun yokluğunda en yaşlı üye geçici olarak başkanlık görevini yürütür. Diğer kanunların bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz" hükmü getirilmişti. Getirilen bu madde için CHP’li Engil Altay, Özgür Özel, Engiç Koç öncülüğünde 137 milletvekili imzası ile Anayasa Mahkemesi’ne yürürlüğün durdurulması ve maddenin iptali istemi ile başvurmuşlardı.

 


   Anayasa Mahkemesi 11 Nisan 2019 tarihinde iptal istemi yönünde oy birliği ile karar vererek CHP’lilerin istemi doğrultusunda 5174 ve 5362 sayılı kanunlara eklenen fıkraları iptal etti.

     İptal kararı ise 30 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazetenin 30789 sayılı nüshasında yayımlandı.
İptal kararının yayımlanmasından sonra kanunlarda yeniden düzenleme yapılacak mı? Ticaret Bakanlığı ile TOBB ve TESK bu konuda nasıl bir yol haritası izleyeceklerine dair henüz bir açıklama yapmadı.

 

 

   BİLİRKİŞİLER NE DİYOR?
    Konu hakkında görüşlerini açıklayan uzmanlar; Yargı kararları Anayasa'nın 135/7'inci maddesi gereğince geriye dönük olarak değil yürürlüğe girdiği tarih itibariyle geçerlidir. Anayasa mahkemesinin kararı her ne kadar 11.04.2019 tarihinde alınmış olsa da Resmi Gazete'de ilan edildiği 30 05.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Anayasa Mahkemesi’nin 5174 ve 5362 sayılı kanunlara eklenen fıkraları iptal etme kararının Resmi Gazete’de yayınlandığı 30 Mayıs 2019 tarihi itibariyle dönüşlerin yolu kapandı? Bundan sonra milletvekilliği ve belediye başkanlığı seçimleri ile ara seçimlerde istifa edecek meslek odası başkan ve yöneticileri görevlerine dönemeyecek.
     İptal kararı öncesinde Türkiye genelinde geri dönüş düzenlemesinden yararlanarak görevlerine dönen meslek odası yöneticilerinin görevlerinin sona ermeyeceği, Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın da görevine devam edeceği belirtiliyor.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva ise, “Yasalar yayımlandığı tarihten itibaren geçerlidir. Geriye dönük olarak işlemediği için göreve dönüşümüz kazanılmış bir haktır ve Van TSO olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

 

    TAKVA: KONUDAN HABERDARDIM
    Söz konusu başvurudan haberinin olduğunu söyleyen Takva, “CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı iptal başvurusundan, yürütmeyi durdurma talebine red kararı verdiğinden bilgim vardı. Bu süreçleri hukukçular ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile görüşüp istişare ettikten sonra göreve dönüş kararı aldım. Türkiye genelinde benim durumumda olan 13 başkan ve yönetici var. Ve hepimiz kanun yürürlükteyken sağladığı haktan yararlanarak görevlerimize döndük. Mahkeme kararları ve yasalar geriye dönük yürütülemez: Anayasa’nın 135/7 maddesinde yasalar geriye dönük uygulanmaz, kendinden önceki uygulamaları etkilemez hükmü bulunmaktadır. Kanunlar ilamı tarihi itibariyle yürürlüğe girer, anayasa mahkemesi kararları ve kanunlar geriye dönük olarak yürümez. Dolayısıyla iptal kararı bundan sonraki süreci tanımlar. Anayasa Mahkemesi CHP’nin yürütmeyi durdurma talebini daha önce reddettiği için kanunda yapılan düzenleme, iptal kararının yayımlandığı tarihe kadar yürürlüktedir. Görevimizin başında çalışmalarımıza devam ediyoruz: bizim geri dönüşümüz Anayasa Mahkemesinin iptal kararının yayımlanma tarihinden önce yapılmış uygulama olduğu için kazanılmış bir hak durumunda. Bu nedenle iptal kararı bizi etkilemediği için görevimizin başında çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2019, 17:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29