Sezer: Borç yüküne rağmen güzel işler yapıyoruz

Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, 1,5 yıl içerisinde yaptığı hizmetleri ve yapacağı projeleri anlattı. Başkan Sezer, göreve gelmeden önce belediyenin çok az borcunun olduğunu bildiklerini söyleyerek, “Ancak sonradan hesapladığımızda 23 milyon TL’lik bir borç yükü ile karşılaştık. Bu borç nüfusa oranlandığı zaman Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nin en borçlu belediyesi olduğumuz anlamına geliyor. Tüm bunlara rağmen güzel işler yapıyoruz ve yapacağız” dedi.

Sezer: Borç yüküne rağmen güzel işler yapıyoruz

   Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, görevde bulundukları süre zarfından önemli hizmetlere imza attıklarını, bundan sonraki süreçte de güzel işler yapacaklarına inandıklarını ifade etti.

   Göreve geldikleri ilk andan itibaren ilçedeki eksikleri tespit etmeye çalıştıklarını belirten Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, “İlçemizde ulusal basına olumsuz anlamda konu olan bir durum vardı. Sahilimizde bulunan çöpler maalesef ulusal basında olumsuz işlendi. Biz göreve gelir gelmez bu olumsuz durumu ortadan kaldırdık, o alanı ıslah ettik. Akabinde şehir merkezinde geçen bir deremiz vardı. Kokusuyla, çirkin görüntüsü ile meşhur olan bir dereydi, o derenin de ıslah çalışmalarını yaptık. Bu alan artık insanların rahatlıkla gidip seyredeceği bir habitat ortamına dönüştü. Şu an derenin içinde yüzlerce balık var ve insanlar memnuniyetlerini dile getiriyorlar.” dedi.

“HER AY BEDAVA 20 BİN EKMEK DAĞITIYORUZ”
   Belediye olarak ilçedeki işsizliğin önüne geçmek istediklerini ve bunun için alternatifler ürettiklerini vurgulayan Bşakan Sezer,  şunları kaydetti: “Gevaş Belediyesi kurulduğu günden bu yana ihtiyaç sahibi kimseye bir ekmek vermemiş. Biz göreve geldikten sonra kıt imkanlara rağmen her ay 20 bin ekmeği ihtiyaç sahiplerine bedava veriyoruz. İlçemizde işsizlik çok ciddi bir problemdi. İşsizliği bir nebze ortadan kaldırabilmek için ek hizmet binamızı fabrikaya çevirdik. Şu an 250 insanımız burada istihdam ediliyor. İnşallah buranın yan tarafına da yine 150 insanımızın istihdam edileceği bir fabrika daha açmayı planlıyoruz.”

“GEVAŞ’TA TOKİ EN AZ 500 KONUT YAPACAK”
   Gevaşlıların yıllardan beri TOKİ talebi olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gevaş'ımızın çok önemli bir problemi vardı TOKİ eksikliği. İnsanlarımız burada TOKİ yapılmasını istiyordu ama bir türlü yapılmıyordu. TOKİ başkanı ile görüştük iki arazimizi tahsis ettik. Minimum 500, maksimum bin TOKİ’nin yapılması için yetkililerden söz aldık. Gevaş'ın girişinde sol tarafta 45 dönüme tekabül eden mera arazimiz vardı. Bu arazi özelliğini yitirmişti. Buranın 36 bin TL'lik ot bedelini ödeyerek bu alanı TOKİ'ye tahsis ettik. İnşallah gelecek sene orada TOKİ'nin çalışmaları başlayacak.”

“ GEVAŞ’A YAKIŞACAK BİR SAHİL BANDI YAPIYORUZ”
   Başkan Sezer, Gevaş Belediyesi’nin zor şartlara rağmen sahil bandı projesini hayata geçirmek için düğmeye bastığını ifade ederek, “Biliyorsunuz Van Gölü çevresindeki ilçeler hep sahilleriyle anılıyor. Edremit'te bir sahil bandı projesi yapıldı ve o sahil bandı projesinden dolayı 7'den 70'e herkes dönemin kayyumun takdir etti. İmkanlar çerçevesinde bir hizmet elbette ki yapıldı ve herkes takdir etti. Gevaş’a yakışacak bir sahil bandı yapıyoruz. Ama olanaksızlıklar dâhilinde kendi personel giderlerini dahi karşılamakta zorluk çeken bir belediye yılların çözülmeyen problemine el atıp, 9 buçuk milyonluk bir sahil bandını kendi kişisel çabalarıyla halletmeye çalışıyorsa bunun ayakta alkışlanması gerekiyor. Sahil bandının en önemli aşaması taş tahkimatıdır. Geri kalan peyzaj aşaması taş tahkimatının belki yüzde 30'luk kısmını teşkil ediyor. Şu ana kadar 540 metrelik bir uzunluğa ulaştık, iki bin 500 kamyon taşı kırdık. Herhangi bir devlet kurumundan karayollarından, DSİ'den destek almadık. Kendi öz imkânlarımızla biz bunu yapıyoruz. Belediye başkanları eserleriyle tanınır. Eseri olmayan belediye başkanının hizmet süresi içerisinde belediye başkanlığı yaptığına kesinlikle inanmıyorum. Kilit taşı döşenmeyen köylerimiz vardı. Biz problemi ortadan kaldırabilmek için sağda solda biriktirdiğimiz para ile kilit taşı fabrikası kurduk. Her gün minimum 500 metrekare kilit taşı üretiyoruz. Bordürlerle beraber 30 bin metrekareye yakın kilit taşı ürettik. Bu kilit taşlarımızı köylerimize bölüşeceğiz. Köylerimizin büyük bir kısmının kilit taşı problemi var. Biz 100 yıllık ilçedeyiz ama maalesef köylerimizde kilit taşı yok. Biz şu ana kadar 5 bin metrekare kilit taşı döşedik. Gelecek dönemde köylerimizin kilit taşı problemini ortadan kaldırmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

“KIT İMKANLARLA 41 MAHALLEMİZİN PROBLEMLERİNİ GİDERMEYE ÇALIŞIYORUZ”
   Merkez ve kırsal mahallelerde yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve ellerindeki ekipmanların eski olduğunu da aktaran Başkan Sezer, “Geçmiş dönemde, iki dönem önce hükümetimiz bölgesel çapta çok büyük bir adım attı. Hükümet dedi ki her ilçe arıtma tesisine sahip olacak. Dolayısıyla bu durum o dönemin belediye başkanlarıyla olmuş bir şey değil. O dönem hükümetimizin direktifleri neticesinde olan bir şey. Şu an Gevaş merkezimizin arıtması yüzde 70 dolaylarında. Ama köylerimizin arıtma ile ilgili çok ciddi problemleri var. VASKİ bu problemlerin giderileceğini söylüyor ama VASKİ'mizin de maalesef durumu maddi anlamda çok iyi değil. VASKİ'nin Gevaş, Atalan bölgesiyle ilgili projesi var. Umarım el birliğiyle bu projeyi hayata geçiririz. Bu proje hayata geçerse köylerimizin kanalizasyon problemi inşallah ortadan kalkacaktır. Bizim araç gereçlerimiz az, 83 model 96 model araçlarla biz 41 mahallemizin problemini gidermeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz 2014 yılındaki yasa ile beraber beldelerde ilçeye bağlandı. Maalesef bizim Akdamar beldemizin her hangi bir iş makinası yoktu. Belde ilçeye bağlandı, hizmet alanımız genişledi. Ama ona rağmen araç gereç sayımızda bir artış olmadı. Böyle olunca o beldeye de hizmet etmek bize düştü. Dolayısıyla imkânlarımız biraz daha daraldı. Fakat biz bu kıt imkânlarla insanlarımızın tamamını ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. 41 mahallemiz var 16 mezramız var. Dolayısıyla bu kadar geniş bir alanda bu kıt imkânlarla maksimum verim almaya çalışıyoruz. İnşallah daha da başarılı olacağız.” Şeklinde konuştu.

“İMAR PROBLEMLERİNİ ÇÖZMEK İÇİN ÇOK ÇABA SARF ETTİK”
   Belediye Başkanı Murat Sezer, Gevaş’ın köklü, eski bir ilçe olduğunu ve ilçenin potansiyellerinin açığa çıkartılması gerektiğini söyledi. Sezer, ”Biz iki büyük ilçe arasına sıkışmış küçük bir ilçeyiz. Yerleşim alanı olarak Edremit ve Tatvan'a nazaran daha büyüğüz. Dolayısıyla eğer imar problemi halledilirse, insanlarda bu hususta daha çok inisiyatif yüklenebilirse biz ilçe olarak çok daha güzel yerlere geleceğiz. Gevaş, Van'ın giriş ilçesi, 100 yıllık bir ilçe. Böyle bir ilçenin potansiyellerini, dinamiklerini hayata geçirirsek ben inanıyorum Gevaş diğer ilçelerden daha büyük bir yere sahip olacak. Sadece geçen dönem Akdamar Adasına resmi ziyaretçi sayısı 300 bin, bu muazzam bir rakamdır. İnsanların gelip gezebileceği cazip turistik merkezler yapılırsa Gevaş Tatvan'ı da sollayacak, Edremit'i de geçecektir. Gevaş'ta konut yapımına ilişkin ciddi bir talep var. İmar ile ilgili problemler var. Göreve geldiğimiz günden bu yana imarla problemlerini çözmek için çok çaba sarf ettik. Bu imar problemleri giderilirse çok kısa vadede, 5-10 yıl içerisinde Gevaş bulunduğu konumdan iki-üç kat daha fazla büyüyecek.” Dedi.

“HDP’Lİ VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BÜTÜN TALEPLERİMİZİ GERİ ÇEVİRDİ”
   HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi’nin, Gevaş Belediyesi’nin bütün talep ve isteğini geri çevirdiğini de belirten Başkan Sezer, “Büyükşehir Belediyesi'nin ilk 6 ayında HDP'nin olduğu ilk aylarda çok büyük sorunlar yaşadık. Bu sürede tüm talep ve isteklerimiz geri çevrildi. HDP maalesef bizim taleplerimizin hiçbirini karşılamadı. Dönemin eş başkanı olarak nitelendirilen Mustafa Avcı, özel olarak bir daire başkanına şu talimatı vermişti. ‘Gevaş, sizden ne isterse istesin, bir kalem dahi vermeyeceksiniz’ Bunu bana söyleyen daire başkanı. Biz burada seçildiğimiz için bizi cezalandırmak istediler. Biz bu engellemelere rağmen durmadık, yılmadık, kendi öz imkanlarımızla çalıştık. Kişisel kanaatime göre belki vatandaşlarımızın tamamını değilse de büyük bir kısmını mutlu etmeye çalışıyoruz. Kayyum dönemine dahil küçük çaplı problemler olsa da Sayın Valimiz, Genel Sekreterimiz duyarlılık gösteriyor. Büyükşehir Belediyemizin de durumları maddi anlamda çok iyi değil. Ama buna rağmen ellerinden geldikçe taleplerimizi geri çevirmiyorlar.” şeklinde konuştu.

BAŞKAN SEZER: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM
   Gevaş Belediyesi’ne ait birçok şeyin haczedildiğini sözlerine ekleyen Sezer, şu ifadelere yer verdi:  “Gevaş ile ilgili en önemli anım belki şu olabilir. Gevaş'ın 23 milyon TL borcu var. Vatandaşlarımız belediye hizmet binasına gelerek diyor ki sana pir-u pak bir belediye bırakılmış. Ben de diyorum ki öyle bir belediye bırakılmış ki gelecek 40 yılı ipotek altına alınmış. Seçim döneminde bize yeter ki kazan diyen insanlar, biz senden hiç bir şey talep etmiyoruz diyen insanlar, bakıyorum en büyük talepçiler onlar çıkıyor. Bu beni hayal kırıklığına uğratıyor. Seçimden önce bana Gevaş Belediyesi'nin borcunun az olduğunu söylediler. Belediye teşkilatından aldığımız bilgiler bu yöndeydi. Fakat göreve geldikten sonra hayal kırıklığına uğradık. Bu 23 milyon TL'lik borç nüfusa oranlandığı zaman Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin en borçlu belediyesi Gevaş Belediyesi çıkacaktır. Biz SGK borçlarıyla ilgili şu metodu denemeye çalıştık. Çok ciddi anlamda personel istihdam edilmiş. Bizde gayrimenkullerimizi takas yöntemiyle SGK'ya devredelim dedik. O süreçte biraz uzun sürüyor maalesef. Şu an Halime Hatun Kümbetimiz var. Bu kümbetin bulunduğu alanın 30 dönümü belediyemize, 10 dönümü de Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait. Buradaki mezarlığımız haczediliyor. Haczedilmeyen hiçbir yer kalmamış.”

“URARTULARA AİT MÜZEYİ AÇIĞA ÇIKARACAĞIZ
   Gevaş ile ilgili birçok hayalinin olduğunu da kaydeden Başkan Sezer, “Bu yaptığımız fabrika bir eserdik, deremiz bir eserdir. Sahil bandı yapılıp bitirilecek bu büyük bir eserdir. Sahil Bandının yan tarafından hemen bir parkımız var. O park HDP döneminde yaklaşık 2 buçuk milyon TL'ye mal edilmiş. Fakat emin olun tefrişatlarıyla beraber belki 500 bin TL'yi bulmayan bir park. İşte biz o parkı biraz daha yükseltip Edremit'tekine benzer bir görünüme kavuşturmayı hedefliyoruz. İkincisi Gevaş tarımsal bir yer. Fasulyesi meşhur biz bu fasulyenin coğrafi tescilini almayı düşünüyoruz. Heşet bölgesinde kalemiz var. O Heşet kalesinin altında Urartular dönemine ait çarşılar var. O kalenin dibinden başlayıp gölün içerisinden çıkan bir kanal var. O kanalın sonunda gölün kapladığı, suyun altında kalan Urartulara ait bir müze var. İnşallah biz müzeyi açığa çıkartacağız. Sahil Bandının olduğu bölgede, gölün üzerinde büyük bir düğün salonu inşa etmeyi düşünüyoruz” dedi.

“30 BİN NÜFUSLU İLÇENİN KÜTÜPHANESİ YOKTU, KÜTÜPHANEYİ BİZ YAPTIK”
   Başkan Sezer, Gevaş’ın kronik sorunlarını çözmek için azami çaba sarf ettiklerini söyledi. Sezer, “Gevaş'ın giriş yolunun sağlı sollu bir şekilde peyzajını yapıp, yürüyüş bantları yapıp, orta refüjü ışıklandırmayı planlıyoruz. İmar Gevaş'ın geleceğini tayin edecek bir mevzudur. Bugüne kadar belki hiç kimse bu konuya değinmemiş biz imar problemini hallediyoruz. Düşünsenize Gevaş'ın, 30 bin nüfuslu bir ilçenin kütüphanesi yoktu. Biz ilçemize güzel bir kütüphane yaptık. Bugüne kadar Gevaş Belediyesi devletten veren el değil alan elmiş. İhtiyaç sahibi kim kapımızı çalmışsa borçlu olmamıza rağmen, kasamızda herhangi bir gelirimiz olmamasına rağmen karşı tarafı boş göndermiyoruz. Gevaş ilçemiz kendi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan zengin olmayan bir ilçe. Yoksulluk sınırının altında kalan çok fazla vatandaşımız var. Biz insanlarımızın gıda ve giyim ihtiyaçlarını karşılayabilmek için zor durumda olan bir belediye olmamıza rağmen azami çaba sarf ediyoruz.” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZE 150 TABLET HEDİYE EDECEĞİZ”
   Gevaş’ın maddi anlamda zengin olmayan bir ilçe olduğunu da ifade eden Başkan Sezer, “Evlerinde interneti, tableti olmayan yüzlerce öğrencimiz var. Biz dar olanaklarla 150 tabletimizi öğrencilerimize dağıtacağız. Eğer batıda olan, imkânları olan dernekler, vakıflar varsa bu insanlarımıza yardımcı olurlar ise çok mutlu olurum. Bugün dünden daha güzel, yarınımız bugünümüzden daha da iyi olacak” diyerek sözlerini noktaladı.
VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2020, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29