Sağlık Müdürlüğü'nden, 'Diyabet Günü' etkinliği...

Van İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığınca ‘14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla hastalık hakkında toplumsal farkındalık sağlamak ve halkı bilgilendirmek amacıyla Van'da etkinlik düzenledi.

Sağlık Müdürlüğü'nden, 'Diyabet Günü' etkinliği...

    Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı personelleri tarafından Kent Meydanı önünde stant  açarak vatandaşlara şeker, tansiyon, boy-kilo ölçümü yapıldı.

   Sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, obezite ve diyabet konularında bilgilendirme yapıldı ve broşür dağıtıldı.Diyetisyenler tarafından kişilere özel danışmanlık hizmeti verilirken, kan şekeri ölçümü sonucu riskli çıkan kişiler sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

   İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, söz konusu standı ziyaret ederek, yapılan çalışmaları yerinde değerlendirdi. Ayrıca Van FM’de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp merkezi endokrinoloji uzmanı Doç. Dr. Rıfkı Üçler tarafından halka bilgilendirme yapıldı.

    14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla ilde diyabet hastalığına farkındalık oluşturmak için bu tür bir etkinliğe imza attıklarını aktaran Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, diyabet hastalığının dünyada ve Türkiye’de en yaygın hastalıklardan biri olduğunu belirtti.

    Söz konusu hastalıkla ilgili konuşan Sağlık Müdürü Sünnetçioğlu; “Ülkemizdeki diyabetli hasta sayısı Sağlık Bakanlığı verilerine göre 5.5 milyonun üzerinde olup, kronik hastalıklar içerisinde ön sıralarda yer alan ciddi bir halk sağlığı sorunudur “Günümüzde 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Bu bireylerin çoğu; düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı, dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam ortamlarının teşvik edilmesi yoluyla hastalığa yakalanma riskinin büyük oranda önlenebilinir olduğu tip 2 diyabetli bireylerdir. Bu yılki kampanyanın teması Diyabet ve Aile olarak belirlenmiştir. Ailelerin, Tip 2 diyabet için değiştirilebilir risk faktörlerini önlemede kilit rolü vardır ve sağlıklı bir yaşam tarzını yaşamak için eğitim, kaynaklar ve uygun ortamlarla desteklenmelidirler. Hala diyabetle yaşayan 2 kişiden 1 ‘i tanı almamıştır ve bu bireylerin çoğu Tip 2 diyabetlidir. Diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Tüm aileler diyabet hastalığından potansiyel olarak etkilenmektedir ve bu nedenle her tür diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık erken teşhiste hayati öneme sahiptir. Ayrıca diyabet bireyler ve aile için pahalı olabilmektedir. Birçok ülkede, insülin enjeksiyonu ve günlük izlemenin maliyeti, bir ailenin ortalama gelirinin yarısını tüketmektedir ve temel diyabet ilaçlarına düzenli ve ekonomik erişim yeterli değildir. Bireyler ve aile için artan maliyeti engellemek için uygun fiyatlı diyabet ilaçlarına ve bakımına erişimin iyileştirilmesi acilen gerekmektedir. Her 4 aile üyesinden 1'inden azı diyabet eğitim programlarına erişebilmektedir. Diyabet bakımında aile desteğinin, diyabetli insanlar için sağlık sonuçlarının iyileştirilmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle diyabetli bireyler ve aileleri için yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek bu hastalığın duygusal yöndeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla sürekli diyabet tedavisi ve desteğinin erişilebilir olması önemlidir. Bu nedenle sağlıklı ve diyabet riski taşıyan bireylerin diyabetin önlenmesi konusunda eğitilmesi ve farkındalığın artırılması kapsamında; tüm Kamu Kurumları, STK’lar ile sektörle iş birliği halinde diyabetli birey ve yakınlarına eğitim düzenlemekle beraber bu gün ilimizde Kent  Meydanında diyetisyenlerimiz ve sağlık personellerimiz tarafından açılan stantta kan şekeri, tansiyon ölçümü ve bilgilendirme broşürleri dağıtımı yapılmaktadır. Diyabete mücadelenin tüm günlere yayılarak fiziksel bir alışkanlık haline getirilmesi, hastalığın oluşmasında etkili olan risk faktörlerini azaltması yönündeki çalışmalarımız ve özverimiz artarak devam edecek olup diyabet tedavisi ve desteğinin sürekli erişile bilir olması önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2019, 17:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER