Özgökçe: ÇKS süresi uzatılmalıdır

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Tuşba Ziraat Odası’nda Hasan Özgökçe başkanlığında bir araya geldi. Başkan Özgökçe, koronavirüs salgınından dolayı aksayan çiftçi kayıt sistemi başvuru süresinin uzatılması gerektiğini açıkladı. Kurul, Tarım İl Müdürü İbrahim Görentaş ile de bir araya geldi.

Özgökçe: ÇKS süresi uzatılmalıdır

      Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, kentteki çiftçilerin mağdur olmaması için 2020 mazot-gübre başvuru süresinin uzatılması ve biçer-döver fiyatları gündemi ile bir toplantı gerçekleştirdi.

 

   Toplantıya Gürpınar Ziraat Odası Başkanı Faruk Şamiloğlu, Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan, Çaldıran Ziraat Odası Başkanı Nesim Ertopçu, Erciş Ziraat Odası Başkanı Nihat Çelik ile Çatak Ziraat Odası Başkanı Kemal Kaya, Muradiye Ziraat Odası Başkanı Nezir Çakan, Özalp Ziraat Odası Başkanı Şahyettin Ceylancı, Saray Ziraat Odası Başkanı Turan Çalışır ve Tuşba Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfur Kartal katıldı.

 

 

    “ÇKS BAŞVURU SÜRESİ UZATILMALIDIR”

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, koronavirüsle mücadele sürecinde çiftçilerin, 2020 mazot-gübre başvuru işlemlerini bekletmek durumunda kaldığını belirterek, “Yaşanan pandemi ve özellikle ilk zamanlarda 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkmaması nedeniyle Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) işlemleri aksadı. Bu nedenle 30 Haziran Salı günü sona erecek olan ÇKS başvuru süresi uzatılmalıdır. Bu süre uzatılmazsa Türkiye’de ve bölgemizde birçok çiftçi mağdur olacak. ÇKS başvurusu yaptırmayan üreticilerin yıl içinde verilen mazot, gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları başta olmak üzere çiftçiye verilen desteklerden yararlanamayacak.” Dedi.

 

    BAŞKAN ÖZGÖKÇE: TAVSİYE NİTELİĞİNDE KARAR ALACAĞIZ

Başkan Hasan Özgökçe, ildeki biçer-döver fiyatlarının da çiftçiyi ekonomik yönden zorlamaması gerektiğini ifade ederek: “İlimize farklı illerden gelen biçer-döverler sahiplerinin il genelinde aynı fiyat uygulaması için geçen yıl tavsiye niteliğinde karar alınmıştı. Bu karar biçer- döver firmalarına iletilmişti. Koordinasyon Kurulu olarak bu sene yine tavsiye niteliğinde bir karar alıp, dekar başına buğday, arpa biçim ücretini belirleyip bu fiyatı dışarıdan ilimize gelen firmalara iletileceğiz.” Diye konuştu.

 

    “KOORDİNASYON KURULU, MÜDÜR GÖRENTAŞ’I ZİYARET ETTİ”

Van Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu daha sonra Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş ve Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yüce ile bir araya geldi.

 Kurul burada çiftçilerin taleplerini ve isteklerini müdür Görentaş’a aktarırken özellikle 21 ile verilen “hibe destekli tohum” ile 7 ilin yararlandığı “ücretsiz tarım arazileri” projelerinden Van’ın faydalanamamasının büyük bir talihsizlik olduğunu belirtti.  

 

   MÜDÜR GÖRENTAŞ: PROJELERİN KAPSAMI GENİŞLEYEBİLİR

Van İl Tarım ve Orman Müdürü Görentaş’ta, kentin talep ve isteklerini her zaman bakanlığa ısrarla ilettiklerini belirterek, “Van’ın tarım ve hayvancılığının gelişmesi için gerek şahsım gerek kurumum ve çalışma arkadaşlarım her zaman çaba gösteriyoruz. Telefonlarım her zaman açık, sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorum.  21 ile verilen tohum desteği ile devletin çiftçilere tahsis ettiği ücretsiz tarım arazisi projelerinde biz gerekli raporları bakanlığa sunduk. Kanaatim o dur ki bu projelerin kapsamı sonradan genişleyebilir.” Dedi.

 

    “VALİ BİLMEZ’E TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Müdür Görentaş, pandemi süreci ile ilgili de şöyle konuştu: “ Maalesef bütün dünyayı ve ülkemizi saran bir virüs ortaya çıktı. Ülkemizde bu virüsle kararlı şekilde mücadele ediyor. Birkaç aydır ülkemizde, şehrimizde pandemi uygulanıyor. Bu süreçte Sayın valimiz Mehmet Emin Bilmez’e özellikle teşekkür ediyorum. Valimizin talimatıyla il ve ilçelerimizdeki çiftçilerimiz sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde hiçbir zorluk yaşamadan ÇKS’lerini, gerekli belgeleri, evrakları alıp bağ, bahçe ve arazilerine rahatlıkla gidip geldiler. Hiçbir zorluk yaşamadık.” 

 

    MÜDÜR GÖRENTAŞ: DEĞERLİ BAŞKANLARIMIZ İLE HER ZAMAN İSTİŞARE EDİYORUZ

   Ziraat Odaları ile tarım ve hayvancılık birlikleri ile uyumlu bir şekilde çalıştığını da sözlerine ekleyen Görentaş, “ Ziraat Odaları ile Tarım ve Hayvancılık birlikleri ile koordinasyon halindeyiz. Değerli başkanlarımızla her zaman istişare ediyoruz.  Van’ın tarım ve hayvancılığının gelişmesi için mücadelemiz devam edecek” dedi.

Kurul tarafından son olarak ÇKS süresinin uzatılması için alınan karar Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderilmek üzere müdür Görentaş’a arz edildi.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

 

 

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2020, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER