Kıran: Prestij caddeler Van'a renk katacak

Van Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Sercan Kıran, prestij caddelerin Van’a renk katacağını ve ekonomik anlamda ciddi katkılar sunacağını söyledi.

Kıran: Prestij caddeler Van'a renk katacak

    Van Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Sercan Kıran, birçok konuda önemli bilgiler vererek, Fen İşleri Daire Başkanlığı olarak kentte yaptıkları projeler hakkında açıklamalarda bulundu. 

   Gazetemize açıklamalarda bulunan Kıran, 2020 yılı içerisinde 4 tane ana projelerinin olduğunu belirterek, projelerin kent yaşamını, kent ticaretini yönlendirmek gibi bir misyonunun olduğunu söyledi.

 

“YAPACAĞINIZ İŞE KALBİNİZİ, AKLINIZI VERDİĞİNİZ ZAMAN SORUN KALMIYOR”

    Mesleki hayatından ve öz geçmişinden bahseden Van Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Sercan Kıran, “1984 Van doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi Van’da çeşitli okullarda tamamladım. Liseyi Muradiye Alpaslan Öğretmen Okulu’nda okudum. Çok kaliteli bir eğitim sürecinden geçtim. Bu konuda öğretmenlerime her daim minnettarım. 2002 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’ni kazandım. 5 yıllık eğitimden sonrada Van’a döndüm. Yaklaşık olarak 14 yıllık meslek hayatımda bunun 9 yılını kamu kurumunda, öncesinde ise özel sektörde bu işleri icra ettim. 2011 yılından beri Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalışıyorum. Van Büyükşehir Belediyesi’nde Asfalt Şube Şefliği, İnşaat Mühendisliği kadrosu ile sözleşmeli olarak başladım. Sırasıyla Yapı İşleri Şube Müdürlüğü, Yol Yapım ve Bakım Şube Müdürlüğü, en son Sayın Valimizin takdiriyle 19 Ağustos 2019 bu yana Fen İşleri Daire Başkanlığı’nı yürütüyorum. Evliyim 1 çocuğum var. Her zaman şunu söyledim; mevzuata uygun, projesine uygun, kitabına uygun bir iş ile ticari kaygılar arasında sadece vicdan kadar fark vardır. Yapacağınız işe kalbinizi, aklınızı verdiğiniz zaman ortada pek bir sorun kalmıyor. Eskiden betondan, demirden çalma ile para kazanılmadığı gerçeğini bu işin içerisinde olanlar, bu işi icra edenlerin tamamı bilirler. 2011 depreminden sonra da bu sektörde birçok meslektaşımızın yapı müteahhidinde bir kolondan bir çubuğun, yâda projede C25 beton yerine C20 beton kullanımına çokta tenezzül ettiklerini düşünmüyorum. Sadece işin denetimi noktasında, projeye uyma noktasında, mesleki bilgiye sadık kalma noktasında kişinin vicdanı kadar fark var. Hatır yasası yerine, hukuk yasasıyla ilerlemek lazım” diye konuştu. 

 

“BİRİM OLARAK VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN MÜTEAHHİDİYİZ”

    Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın kurumsal yapısı ve yetki alanlarından bilgi veren Başkan Kıran, “Büyükşehir’deki yapılanmamız, vatandaşımızın algısındaki ilçe belediyeleri bazındaki Fen İşleri Müdürlüğü algısından biraz daha farklı. 2015 yılından sonra Büyükşehir yasasıyla birlikte Büyükşehir’e dönüşen kurumuzda Yol Yapım, Onarım Daire Başkanlığı, Fen İşleri Daire Başkanlığı olarak 2 birime ayrıldı. Fen İşleri Daire Başkanlığı belediyemizin ihtiyaç duyduğu üst yapı işleri, üst yapı tesisleri ve mevcut üst yapı tesislerinin bakım, onarımı noktasında belirlenmiş olan bir yönetmeliği var. Yol ile ilgili, yolların üst yapılarıyla ilgili ve alt yapılarıyla ilgili diğer tüm kamu yatırımları Yol Yapım, Onarım Daire Başkanlığı bünyesinde toplandı. Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı şuanda 3 şube müdürlüğü üzerinden hizmet vermeye devam ediyoruz. Yapı İşleri Şube Müdürlüğü, Bakım Onarım Şube Müdürlüğü ve İdari İşler Şube Müdürlüğü olmak üzere 3 şube müdürlüğümüz var. Belediyemizde bulunan 22-23 tane daire başkanlığının bütün üst yapı ihtiyaçlarıyla ilgili proje hazırlama süreçleri, ihale süreçlerini, ilgili yatırımın tamamlandıktan sonraki devrine kadar bütün süreci Fen İşleri Daire Başkanlığımız yapıyor. Bizler hizmet ihtiyacını alırız, ilgili daire başkanıyla bu yatırımı şekillendiririz, bütün fizibilitesini, ihtiyacını belirleriz, proje sürecini tamamladıktan sonra yatırımın ihale süreci, yatırım sürecini denetleriz ve yapı hizmet vermeye hazır hale geldiği zaman ilgili daire başkanlığına teslim ederiz. Birde bunun yanında belediyemizin bütün birimlerini, bağlı oldukları ilçe şeflikleri, hizmet tesisleri, aşevlerimiz, mezbahanelerimiz, hayvan barınaklarımız, yol yapım bakım onarımın ilçelerde hizmet ihtiyacını karşılayan şefliklerin bütün bakım onarım ihtiyaçlarını biz Fen İşleri Daire Başkanlığı olarak yürütüyoruz. Fen İşleri Daire Başkanlığı kendi içinde Van Büyükşehir Belediyesi’nin müteahhididir. Birim olarak Van Büyükşehir Belediyesi’nin müteahhidiyiz” diye konuştu. 

 

“37,5 MİLYONLUK BİR BÜTÇE İLE YATIRIM YILINA BAŞLADIK”

    Van Büyükşehir Belediyesi’nin ekipmanları hakkında bilgiler veren Başkan Kıran, “Bizler 2020 yılında Sayın Valimizin de takdirleriyle 37,5 milyonluk bir bütçe ile yatırım yılına başladık. Bu anlamda 83 personelimiz var. Yalnız bu 83 personelimizin 23 tanesi Bakım Onarım Şube Müdürlüğümüzün sahada belediyemizin ihtiyaç duyduğu, onarım ihtiyaçlarını yürüten saha ekibimiz. Geriye kalan 60’personelimizden 15 civarında idari birimlerde çalışan, 44-45 civarında da teknik personelimiz mevcuz. 83 kişilik ekip ile proje ve yatırım sürecini takip ediyoruz” dedi.

 

“KURUMLAR YAŞAYAN BİRİMLERDİR”

    2019 yılında yaptıkları yatırım ve hizmetler konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Kıran, “Sayın Valimizin direktifleri doğrultusunda 19 Ağustos 2019 tarihinde göreve ilimiz için biten sezonun ortasında başladık . Bizler 2019’da idaremiz için sorun teşkil eden, vatandaşa yansıması gereken yatırımların ivedilikle tamamlanması, mevcut işlerin planlanmasının yapılacağı, Aralık- Ocak dönemine kadar idari işlerde düzenin sağlanması noktasında çalıştık. Kurumlar yaşayan varlıklardır. Her ne kadar sizden önce idarecilerin yapmış olduğu işler kalıyor olsa da kurum hafızası gereği, kurumun devamlılık arz ediyor olmasından ötürü tamamlanması gereken, devam edilmesi gereken yatırımlar vardır. Bizlerde göreve başladığımızda öncelikle bunlara ağırlık verdik. Yüklenici firmalarımızın kurumumuzla kalan ihaleli işler, idare sıkıntıları, bekleyen yazışmaları, bekleyen işleri prosedür gereği tamamladık. Aralık- Ocak gibi de artık 2020’nin yatırım programına başladık. Bunları belediyemizdeki diğer birimler, genel sekreterlik makamı ve genel sekreterlik yardımcılığı makamı ile zaman zaman Sayın Valimize de bu bilgileri, bu proje süreçlerini birife ederek 2020 yılına bu şekilde girdik. 2019 yılında devam eden işlerin tamamlanması için gayret gösterdik. 2019 yılında başladığımızda yarım kalan işler vardı. City Van, Endüstri Meslek Lisesi’nin Müze Projesi, Bahçesaray ilçemizde bir şehir girişi. Bu işlerimiz atıl durumdaydı. Yarım kalmıştı. Bunlarla ilgili önce kurumun envanterinin çıkarılması, bunu toparlamak, bununla ilgili doğru bilgi akışını sağlamak yaklaşık 2-3 ayımızı aldı. Sezonun ilimiz içinde bitiyor olması bizi bu noktada en doğru reaksiyon kalan işlerin fizibilitesini çıkarılması, 2020 yılına daha sağlıklı ve daha doğru başlamanın yolunu açtı” ifadelerini kullandı.

 

“BAHÇESARAY ŞEHİR GEÇİŞİ 380 BİN TL’LİK BİR YATIRIM İLE TAMAMLANDI”

    Bahçesaray’daki şehir geçişi hakkında bilgi veren Başkan Kıran, “19 Ağustosta görev başladığımızda yaklaşık 45-50 gün içerisinde yüklenicinin idareyle alakalı sıkıntılarını gidererek Sayın Valimizin emriyle yatırımı hızlı bir şekilde bitirdik ve hizmete açtık. Kasım ayı gibi caddemizde toplamda 52 tane aydınlatma, yaklaşık 1,5-2 kilometrelik bir caddeyi tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk. Bu proje 380 bin TL’lik bir yatırım ile tamamlandı” dedi.

 

“2020 YILI İÇERİSİNDE 4 TANE ANA PROJEMİZ VAR”

    2020 yılında yaptıkları ve yapacakları projeler için bilgiler aktaran Başkan Kıran, “Aralık- Ocak gibi bizler yaptığımız fizibilite çalışmalarında özellikle kentin ana giriş noktalarında bizim prestij cadde diye tanımladığımız bir takım yatırımlara ihtiyaç duyulduğu gerçeği ortaya çıktı. Özellikle Hakkari, Yüksekova aksında, mevcut sebze hali etrafındaki barakalar ve mevcut caddenin durumu, ayrıca bizim son yıllarda yapmış olduğumuz gerek İskele Caddesi, gerek İkinisan Caddesi’nde prestij cadde çalışmalarının ticari hayata olumlu yansımalarını göz önüne alarak kentin çarşı merkezi diye tabir ettiğimiz aksın biraz daha ileri noktalara taşınması noktasında Sayın Valimizin yönlendirici tavsiyeleri oldu. Özellikle kentimizin doğu giriş noktasında Soydan Kavşağı’ndan başlayarak Sebze Hali Caddesi’ne doğru oradaki mevcut yol ile ilgili proje çalışmalarına başladık. Alternatif çalışmaları makama arz ettik. Makamın da yönlendirmeleriyle bizler proje aşamasını yaklaşık Şubat ayı içerisinde bitirdik ve ihaleye çıktık. Bu yıl Fen İşleri Daire Başkanlığı 2020 yılında 2 tane prestij cadde yapacak. İkinci Cadde ise Milli Egemenlik Caddesi olacak. Bizler Fen İşleri Daire Başkanlığı olarak başladığımız süreçte ilgili bütün Daire Başkanlıklarının proje taleplerini alırız. Bizler bunu diğer kurumlarla yazışma yaparken, kendi iç dinamiğimize de yazışma yapıyoruz. Bütçe gerçekliğimizi masaya koyuyoruz, kurumun diğer 22-23 daire başkanlığının proje ihtiyaçlarını masaya koyuyoruz, vatandaşın hizmet beklediği alanların gerçekliğini ortaya koyup, bunlarla ilgili bütün değerlendirmeyi makamın takdirleriyle birlikte yapıyoruz. 2020 yılı içerisinde şuanda bizim 4 tane ana projemiz var. 1 tanesi Maraş 1. Etap diye tabir ettiğimiz Kültür Kavşağından başlayarak, Soydan Kavşağı’na, oradan Sebze Hali Kavşağı’na kadar devam edip o aksta Şabaniye Caddesi’nden İpekyolu Caddesine çıkan aksımız olacak. İkinci projemiz de Milli Egemenlik Caddesi’dir. Milli Egemenlik Caddesi de proje başlangıç noktası İkizler Lahmacunun olduğu yerden başlayarak Van AVM’nin arkasından geçen ve Belediyemize giden aksa kadar olup, ikinci partide de Tiyatro Kavşağı’ndan, Çohaz Petrol’üne kadar olan kısmı projelendirdik” diye konuştu. 

 

ORTAYAZI MAHALLESİ’NE OKUL MÜJDESİ

    Başkale'de yaşanan depremden sonra  Ortayazı Mahallesi'ne yapımına karar verilen okul ile ilgili bilgi veren Başkan Kıran, “ 2020 yılı içerisinde Başkale ilçemizde yaşanan depremden sonra İçişleri Bakanlığımın da tavsiyeleriyle, Sayın Valimizin emriyle Ortayazı Mahallesi’nde bir okul yapmayla ilgili proje çalışmamız oldu. Ona da Nisan ayı itibariyle başladık. Ortayazı Mahallesi’nde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle ortak bir proje yapıyoruz. Proje süreci tamamlandı ve ihale süreci başladı. Ortayazı Mahallesi’nde 2 derslik ve 1 anaokulu yapımı için çalışmalarımıza start verdik. Onu da eğitim- öğretim sezonuna yetiştirmeyi hedefleyerek 60 günlük bir tamamlanma süresi ile ihaleye çıktık. ” ifadelerini kullandı.

 

“KENT YAŞAMINI, KENT TİCARETİNİ YÖNLENDİRMEK GİBİ BİR MİSYONUMUZ VAR”

    Kent yaşamını, kent ticaretini yönlendirmek gibi bir misyonlarının olduğunu belirten Başkan Kıran, “2017 yılından sonra özellikle İkinisan, İskele Caddesi, Sıhke Caddesi’nin yenilenme tarihi 2016 yılıdır. Dokunulması gereken iki ana arterimiz kalmıştı. Bunlardan bir tanesi vatandaşlarımızın Cumhuriyet Caddesi’nin devamı olarak bildiği Sebze Hali yolu diye tanımladığımız Van AVM’nin önünden geçen caddemiz bu yatırımı, bu projeyi hak eden bir caddeydi. Birde Milli Egemenlik Caddesi, kentin hem yaya, hem de trafik anlamında en yoğun olduğu caddeydi. Bizler planlamayı yaparken rutin işlerimizi devam ettirmenin yanında gizli bir el olarak kent yaşamını, kent ticaretini yönlendirmek gibi bir misyonumuz var. Yaptığımız prestij caddelerin vatandaşlarımız tarafından çok olumlu karşılanması, kent ticaretine olumlu yansımasından ötürü de bizler Maraş Caddesi 1. Etap, Soydan Kavşağı ile Sebze Hali Kavşağına olan kısım ile Sebze Hali Kavşağından İpekyolu’na inen aksın tamamını yenilemeyle ilgili bir proje yaptık” dedi.

 

“YATIRIMLARI 2020 YILI İÇERİSİNDE BİTİRMEYİ HEDEFLEYEREK PROJE SÜRELERİNİ BELİRLEDİK”

    Projeler kapmasında yapacakları çalışmaları anlatan Başkan Kıran, “Prestij Cadde projemizin maliyeti yaklaşık olarak 12, 6 milyon TL’yle ihaleye çıktık. İhaleyi 6.6 milyon TL ile Kalite Beton olan Van firması aldı. Yaklaşık olarak 47,5’luk bir tenzilatla. Proje süresi 200 gün. Bizler her 4 yatırımımızı da 2020 yılı içerisinde bitirmeyi hedefleyerek proje sürelerini belirledik. Belki firmalarımız için biraz zorlayıcı olacak ama bizler yatırımlarımız diğer yıllara sarksın istemedik. Bizler Sayın Valimizin direktifleri doğrultusunda 19 Ağustos’tan buyana yaptığımız bütün ihaleleri hem sosyal medya, hem belediyemizin internet sitesi, hem de Kamu İhale Kurumu’na ait ihale platformlarında yayınlayarak çıkıyoruz. Bütün ihale süreçlerimizde de açık ihale yöntemini kullanıyoruz. Açık ihale yöntemi ülkemizdeki bütün şehirlerde bulunan firmaların katılabileceği şeffaf bir ihale yöntemi. Bizim ihalelerimize asgari düzeyde 10 firmadan, 8 firmadan aşağı hiçbir zaman katılım olmuyor. Yol işleri, prestij cadde işleri biraz daha özellikli işler. Özellikle teknik şartnameleri biraz daha ağırlıklı olduğu için, içerisinde çok fazla detay ve çeşit barındırdığı için katılımlar iyi düzeyde. Bu işlerimizi de açık ihale ile yaptık. Yer teslimini Haziran ayında yaptık. Firmamız çalışmalarını sürdürüyor. Prestij cadde planlama aşamasını çok fazla vurgulamak istedim. Bunların bir iki haftalık bir emek ürünü olmadığını özellikli ifade etmek istiyorum. Bu sürecin neden 1-2 ay aldığını cadde ihale ettiğimiz iş kalemleri noktasını açıkladığımda belki daha iyi anlaşılacaktır” diye konuştu. 

 

“TİCARİ AKSI ORAYA KAYDIRABİLECEK, BÜTÜN DOKUNUŞLARI YAPTIK”

    Sebze Hali Kavşağı’nda 11 metrelik bir saat kulesi tasarımlarının olduğunu ve tamamen caddenin prestijini çok üst noktalara çıkaracağını belirten Başkan Kıran, “Bizler bir yatırıma sadece bu olsun, şeklinde bir yaklaşımla değil, bizler caddelerimizde üst kaplaması ne olabilir, yağmur suyu drenaj ihtiyacı var mıdır? Kent aydınlatması için elektrik direkleri kent tasarımı noktasında caddeye yakışır mı? Yakışmaz mı? Bunun dışında rekreasyon alanları nasıl planlanabilir. Bunların hepsi üzerinde çok ayrıntılı düşünülen işler. Soydan Kavşağı’ndan örnek vermek istiyorum. Bizler bütün mevcut aydınlatmaların sökülebileceğini planladık. Mevcut bütün drenaj hatlarının, yağmur ve sel taşkınlarında vatandaşların iş yerlerine verebilir diye, taşkın riskinden dolayı tamamının temizlenmesi gerektiği gerçeğini masaya koyduk. Sebze Hali Kavşağı’nda Kirman Deresi diye tabir ettiğimiz ve sebze halinin altından geçen DSİ’ye bağlı olan dereye kadar yaklaşık 350 metrelik kısımda eksik olan yağmur suyu drenaj hatlarımızın olduğunu tespit ettik. Bunu yaparken kentimizin doğu kısmından giriş olması itibariyle mevcut barakaların kaldırılması gerçeğini masaya koyduk. Sebze Hali Camisi diye tabir ettiğimiz köşedeki camii alanının Beşyol Hz. Ömer Camisi ve park alanının çok bütünsel olduğunu, vatandaşın çok fazla rağbet ettiği gerçekliğini ortaya koyarak oradaki camii ve yeşil alanın 2,500 metre karelik bir alan oluşturacağımız bu rekreasyon alanı içerisinde değerlendirmemiz gerektiği gerçeğini ortaya koyduk. Sebze Hali Kavşağı’nda 11 metrelik bir saat kulesi tasarımımız var. Tamamen caddenin prestijini çok üst noktalara çıkaracak. Ticari aksı oraya kaydırabilecek, bütün dokunuşları yaptık. Tabi bunları yaparken bütçe gerçekliğini de ortaya koyduk. Sebze Hali Kavşağı’ndan İpekyolu’na çıkan ve kurumuza devredilen Şabaniye Caddesi diye tabir ettiğimiz caddede yaklaşık 2.5 kilometrelik bir aks var. Bu caddede yenileme ihtiyacı olduğu gerçeğini projemize koyduk” ifadelerini kullandı. 

 

“KÖKLÜ DEĞİŞİKLER YAPTIĞIMIZ ALANLAR OLACAK” 

    Yaklaşık 4.5 kilometrelik bir caddede yenilemesi yapacaklarını belirten Başkan Kıran, “Bu ihale kapsamında proje tamamlandığı zaman bizim vatandaşlarımız şunu görecekler; bunun 2.5 kilometresi tamamen yeni malzemelerle yapılacak. Aydınlatmasından, yağmur suyu drenajından, kaldırım kaplamasından ve yeni rekreasyon alanından oluşan 2.5 kilometrelik yeni bir cadde görecekler. Devamında Şabaniye Caddesi’nin 2 kilometrelik aksında da aydınlatması tamamen yenilenmiş, kaldırımları onarılmış, yakın zamanda Ulaşım Daire Başkanlığımızla koordineli bir şekilde ve Park ve Bahçeler Daire Başkanlığımızın da çalışmalarıyla hem peyzajında, hem bordur, hem cadde boyama işleriyle de kısmen hareketlendirdik ve caddeyi renklendirdik. Fen İşleri Daire Başkanlığımız başlayan bu süreçle birlikte kaldırım ve asfalt onarımlarını da yapacak. Aydınlatmasını da bizim Shopping Fest kapsamında prestij caddelerimizin aydınlatma direklerinde kullandığımız süs dekoratifleri Şabaniye Caddesi’ne taşıyarak ticari hayatın o taraflara kadar kaymasını istiyoruz. Niyetimiz bu yönde. Vatandaşlarımız her iki cadde de hem Milli Egemenlik, hem de Maraş Caddesi’nde cadde tasarımları bittiğinde andezite kaplanmış bir cadde, kent aydınlatması tamamlanmış bir cadde, yol çizgi boyasına kadar tamamlanmış bir cadde, kaldırımlarda yürürken oturma banklarının olduğu, peyzaj alanının geniş olduğu bir cadde görecekler. Bizler bu çalışmalarda imar planına sadık kalarak, ufak dokunuşlar yaptığımız noktaların dışında köklü değişikler yaptığımız alanlarda oluyor. Ulaşımla ilgili minibüslerin, belediye halk otobüslerimizin kalkış noktalarından tutun, yaya trafiğinin en uygun optimum çözümüne kadar her noktaya dokunuş yapacağız” dedi.  

 

“BÜTÜN ALT VE ÜST YAPI HATLARI YENİLENECEK”

    Prestij caddelerden biri olan Milli Egemenlik Caddesi’yle ilgili bilgiler aktaran Başkan Kıran, “Milli Egemenlik Caddesi bizim 2020 yılı prestij cadde kapsamında yaptığımız ikinci bir yatırımımız. Bu yatırımımızı da ihaleye 7 milyon bedelle çıktık. 4.4 milyon TL’ye Hakan Temizlik Firması’na yüzde 37,6’lık bir kırımla verdik. Bu projenin süresi de 240 gündür. Bütün yatırımlarımızı 31 Aralık 2020’ye göre planladık. Bundan daha önce teslim etmek gibi bir gayretimiz var. 20 Mayıs gibi yer teslimi yaptık. Fakat pandemi sürecinin ne şekilde evirileceği kapsamında çok fazla bir öngörümüz olmadığı için biraz beklemenin uygun olacağına kanaat getirdik. Mayıs ayının sonunda yer teslimi gerçekleştirdik. Çok geniş bir yelpazede üst kaplama, kent tasarımı noktasında doğru malzemeyi tercih etme noktasında çok geniş bir alan taradık. İki ihalemiz için bunlar söz konusu. Maalesef kentimizde andezitle ilgili kaynak olmadığı için bizler Elazığ’dan başlayarak Afyon, Ankara, Kayseri, Gaziantep, Diyarbakır’a kadar çok geniş bir yelpazede bu işi yürüten firmalarla ilgili saha çalışmalarını yaptık. Milli Egemenlik Caddesi’nde yaklaşık 1.600 metrelik bir yenileme yapacağız. Milli Egemenlik Caddesi’nde onarım kısmı yok. Tamamı yenilemeyle ilgili. Soydan Kavşağı’ndan bir farkı da o. Bizler yer teslimi yaptıktan sonra Sayın Valimizin de emirleri doğrultusunda ihalenin sıfır başlangıç noktasını biraz daha kaydırdık. Eski Devlet Hastanesi’nin kavşağına kadar kaydırdık. Onu da %20 iş artışı şartları kapsamında aynı firmamıza yaptıracağız. Eski Devlet Hastanesi’nin kavşağından itibaren başladığımızda Milli Egemenlik Caddesi, Van AVM’nin arkasındaki Erek Dağı Caddesi’ne, Kültür Kavşağından Çohaz Petrol’üne kadar T harfi şeklinde yaklaşık 1.700 metrelik caddenin tamamı yeni görünüme kavuşacak. Bunun planlamasına çok uzun bir zaman ayırdık. Edremit istikametinden kentimize gelen bir vatandaşımızın aracıyla İpekyolu Caddesi’nden Şabaniye Caddesi’ne girdiğinde hangi aksı tercih ederse etsin, ister Sebze Hali Kavşağı’ndan Soydan Kavşağı’na, Cumhuriyet Caddesi’ni takip etsin, ister bir üst akstan devam ederek Erek Dağı Caddesi, Milli Egemenlik Caddesi’ne kadar gidebilir. Eski Devlet Hastanesi’nin kavşağında Sağlık Sokağı’nı takip ederek tekrar bir Hilal şeklinde çarşı diye tabir ettiğimiz merkezi kuşaklama geçerek inmiş olacak. Sağlık Sokağı Yol Daire Başkanlığımızın 2020 yılı yatırımı kapsamında çalışmaları devam ediyor. Bizlerde Sağlık Sokağı’nda başlayarak Milli Egemenlik Caddesi, Erek Dağı Caddesi bu ihale ile birlikte tekrar Maraş 1. Etap, Soydan, Sebze Hali Kavşağı ve İpekyolu aksı tamamen birleşmiş olacak. Buradaki bütün alt ve üst yapı hatları yenilenecek” diye konuştu. 

 

“CADDEDE YAKLAŞIK OLARAK 13-14 BİN METRE KALDIRIM İMALATIMIZ OLACAK”

    Milli Egemenlik Caddesi’nin tamamlanmasıyla birlikte kentin en geniş kaldırımlı caddelerden biri olacağını belirten Başkan Kıran, “Milli Egemenlik Caddesi’nde eski Ordu Evi diye tabir ettiğimiz alanda bilindiği gibi orta refüjü yapmadan geçmiş olduğumuz bir alan vardı. Minibüslerin tam depolandığı alanda. Onun sebebi orada terkinsiz olan, şuanda Milli Egemenlik Parkı olan alanda oradaki mülkiyetin terkinsiz olması bizim yolu imar planındaki uygun aksa itti. O caddenin en son yapılış tarihi 2011 yılıdır. Benim kurumda mühendis olarak çalıştığım ilk yıllardı. O zaman bir zorunluluktan dolayı sağ, sol şeritleri sabit tutarak yolda trafik güvenliğini sıkıntıya sokmayacak şekilde zorunlu bir durumdan hareketle yapmıştık. Bizim Mado İkizler tarafı diye tabir ettiğimiz şerit diğer şeritten yaklaşık 2.5 metre geniş olmasına rağmen yıllarca bu şekilde hizmet almaya çalıştık. Özellikle o aksta hem enine depolama, hem de boyuna depolama olmasına rağmen yan yana iki aracın çok rahat geçebileceği genişlikte bir platform vardı. Bizler bu seneki yatırımımızda artık bütün çizgileri doğru bir noktaya evrilmekle ilgili bir gayretimiz oldu. O bölgede imar planına uygun şekilde hem yolun orta refüjünü, hem yolumuzun platform genişliklerini hem de kaldırım genişliklerimizi imar planındaki uygun aksa getirmeye çalıştık. Platformlar eşit dağıtılmadığı için orta refüjdeki bordür aksını söktük. Yer yer yaklaşık 6-6.5 metreye kadar çıkan kaldırım genişliklerimiz var. Eski Milli Egemenlik Parkı’nın ışıklarının bulunduğu kısımda imar planında 22-23 metrelik bir cadde genişliğimiz var. O bölgede bizim kaldırım genişliğimiz yaklaşık 6 metre. Tamamlandıktan sonra kentimizdeki en geniş kaldırımlı caddelerden biri olacağını düşünüyoruz. Mevcut ağaçları koruyarak ne taşıyarak, nede yeni bir peyzaj çalışmasına girmeyi düşünmedik. Mevcut kaldırımlarımız 6 metreye çıktığında kaldırımın ortasında korumaya çalıştığımız ağaçlarımız çok güzel bir gölgelik oluşturacak. O bölgelere oturma bankları bırakacağız. Caddede yaklaşık olarak 13-14 bin metre kaldırım imalatımız olacak. O bölgede yaklaşık 160 âdete yakın aydınlatma elemanları kullanacağız” dedi. 

 

“STANDARDIN ÜZERİNDE PLATFORM GENİŞLİĞİ BIRAKIYORUZ”

    Caddenin güzel olacağını umut ettiklerini belirten Başkan Kıran, “Minibüslerin depo alanıyla ilgili Ulaşım Daire Başkanlığımızla koordinasyonlu çalışıyoruz. Bir şeridin çok aşırı derecede diğer şeride göre yaklaşık 2,5 metre geniş olması orada hem minibüslerin, hem diğer sivil araçların depolanmasına imkan tanıyordu. Yeni yaptığımız düzenleme ile bizler platform genişliklerini 8’e sabitlediğimiz zaman 8’de ciddi bir rakamdır. Maraş, Cumhuriyet Caddesi, İskele Caddesi bizim standart caddelerimizdeki platform genişliklerimiz 7 metredir. Bununda üzerinde bir platform genişliği bırakıyoruz. İkizlerin önündeki minibüs depolama alanlarını Ulaşım Daire Başkanlığı ile koordinasyon bir şekilde kaldırdık. Yeni standarda uygun 3 minibüslük bir cep bıraktık. Oradaki depolanmaya engel olduk. Milli Egemenlik Parkı’nın önünde minibüslerin gerek orta refüjün olmadığı tam o aksta, karşı şeritte vatandaşların, ticaretle uğraşanların hemen ayaküstü depoladığı bir alandan dolayı da minibüsler veya sivil araçlar sürekli kendi şeridinden çıkıp park tarafındaki şeride doğru kaymak zorunda kalıyorlardı. Şimdi orta refüjü sert bir malzeme ile sert zeminde geçtiğimiz zaman böyle bir imkan kalmayacak. Minibüslerle ilgili bizim Ulaşım Koordinasyon Kurulu’nun almış olduğu 4 araçlık bir depolama alanı var. 4 araç içinde yaklaşık 35-40 metrelik bir giriş çıkış için cep yapacağız. Depolamayla ilgili ilgili daire başkanlığımızın da talebi bu yönde. Oradaki o sıkışıklığın oluşmasına tekrar müsaade etmeyeceğiz. Oradaki mevcut trafik ışıkları da korunacak” dedi.

 

“170-180 OKULUMUZDA FİZİKİ ORTAMLARIN İYİLEŞTİRİLMESİYLE İLGİLİ BAKIM ONARIM İŞLERİ YAPTIK”

    Yaptıkları eğitim ve sosyal çalışmalar hakkında Gazeteci Türk’ün sorularını yanıtlayan Başkan Kıran, “Göreve başladıktan sonra belediyemizin bir sürekli eğitim merkezi var. Üniversiteye hazırlanan kardeşlerimizin eğitim gördüğü bir apartman. Biz orayı hemen hızlı bir şekilde onardık. Kardeşlerimizin fiziksel ortamlarını iyileştirdik. Eğitimle ilgili Mustafa Cengiz İlköğretim okulunda özel gereksinimli çocuklar için eğitim destek sınıfını Sayın Valimizin direktifleri doğrultusunda yaptık. İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimiz olsun, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün vasıtasıyla olsun gelen bakım onarım taleplerine idaremizin uygun gördüğü ölçüde cevap vermeye çalışıyoruz. Bunun dışında geçmiş yıllarda Sayın Murat Zorluoğlu Valimizin döneminde hem merkez ilçelerimizde hem de diğer 13 ilçemizde Yapı İşleri Şube Müdürlüğü olarak, Fen İşleri Bünyesinde Şube Müdürü iken yaklaşık 170-180 okulumuzda bizler fiziki ortamların iyileştirilmesiyle ilgili ciddi bir bütçeyle bakım onarım işlerini yaptık. 2020 yılı içerisinde de muhtemelen böyle bir çalışmamız olacak. Sayın Valimizin bu noktada ortak hizmet projesi ile Milli Eğitimin ihtiyaç duyduğu köy okulları, merkezdeki okulları gelen taleplere karşılık olarak uygun bir değerlendirme ile doğru bir bütçe yaklaşımı ile yapmak gibi bir planımız var” diye konuştu. 

 

VAN’A OTOGAR MÜJDESİ

    Otogar ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Kıran, “Çok doğru bir yaklaşımla kentin uzun vadede ihtiyaç doyduğu ciddi yatırımlar için çok aceleci davranılmaması noktasındaki yaklaşımı şahsım olarak da doğru görüyorum. Biz ülkemizin en doğu illerinden bir tanesiyiz. Otogarlar aynı zamanda bir kentin yüzüdür. Dışarıdan gelen insanların ilk uğradıkları yerler otogarlardır. Çevre Yolu gerçekliğiyle bizim ortalama 7 ile 10 yıl arasında hiç dokunmadan mevcut durumda bu ihtiyaçları karşılamamız çok gerçekçi görünmüyordu. Otogar alanımızda bulunan eski sosyal tesisimiz ve ilçe terminalimiz ağır hasarlı yapılardı. Bizler önce burada ticari faaliyetlerini devam ettiren vatandaşlarımızın da büyük bir risk altında olduğu gerçekliğiyle bunların yıkılması gerektiği noktasında bir projelendirmeye gittik. Yerine yeni modern bir tesis yapılmasıyla ilgili, proje çalışmalarıyla ilgili talep İşletme ve İştirakler Daire Başkanlığımızdan geldi. Kışın bunun planlamasını yaptık. Şuanda yer teslimini yaklaşık olarak 3 gün önce yaptık. Yıkım işlemini de 1 hafta 10 gün önce bitirmiştik. Bizler otogarda ilçe terminali ile şehirlerarası otobüs terminalini bir birinden ayırmaya çalışıyoruz. Hem bağlı bulundukları daire başkanlığı, hem işletme kabiliyetleri, hem de sirkülasyon farklı olduğu için ilçe terminali ile mevcut otogarın arasını bir duvar ile kapatacağız. Bu projede 700 metrekarelik bir ilçe terminali yapıyoruz. Diğer illerdeki bütün ilçe terminallerine baktığınız zaman farklı bir çalışma prensibi ile karşılaşırsınız. Şehirlerarası otobüs terminaline baktığınız zaman farklı bir çalışma mantığı görürsünüz. Diğer şehirlere giriş bir noktadandır, çıkış başka bir noktadandır. Güvenlik açısından, vatandaşla birlikte yük transferinde de denetimi sağlayabilmek için böyle yapılıyor. Mevcut projede de biz mevcut otobüslerin girmiş olduğu aksı giriş aksı olarak kabul ediyoruz. Arka taraftan sivil vatandaşların tekbir noktada bir sosyal tesis içerisinde havaalanındaki vatandaşların x-ray cihazdan geçiş mantığını da benzerleştirerek sivil vatandaşların, taksilerin, başka kentlere gidecek vatandaşların sosyal tesis içerisinde bir galeri alanından, bir x-ray cihazından geçerek terminal alanına geçmesini düşünerek bir proje çalışması yaptık. Bizim sosyal tesisimiz yaklaşık olarak bin 700 metrekarelik bir alanda 2 katlı bir tesis olacak. Tabi sadece bir otogar, sosyal tesis, bir ilçe terminali yapmıyoruz. Bizler otogar yerleşkesinin tamamının çevre aydınlatmasını, çevre duvarını, 1 adet taksi durağını, güvenlik kulübelerini, kanalizasyon, su alt yapısını ve otopark alanlarıyla birlikte çok geniş bir alanda otogarı yeniden yapıyoruz. Sadece otogarın mevcut yapısı kalıyor. Bunun dışında otogarın tamamında yenileme çalışması yapacağız. Yaklaşık 7,5 milyonluk bir maliyeti vardı. Bu işi de 4,9 milyonluk bir sözleşme bedeli ile yer teslimine başladık. Kazı çalışmalarına başladık. Proje süremiz 180 gün, bunu da 2020 yılının Aralık ayı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. 3 bin 400 metre kare bir tesis yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BÜTÜN İHTİYAÇLARIMIZI İHALE YOLUYLA YAPMIYORUZ”

   Vatandaşların kendilerinden talepleri hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Kıran, “Vatandaşlarımız Fen İşleri Daire Başkanlığı olarak bizden en çok malzeme yardımı edilmesi noktasında talepte bulunuyor. Bireysel işleriyle ilgili talepte bulunuyorlar. 1 Ocak’tan, 1 Haziran’a kadar bize yapılan bireysel başvuru sayısı 176’dır. 5 aylık sürede bize her ay 35 ile 40 arasında başvuru yapılmış. İnşaat malzemesi noktasında talepler var. Bunlarla ilgili yasal çerçevede müşterek kamu hizmetini tesis etmenin dışında başka bir yaklaşımımız olmuyor. Kamuya ait olan yerlerde destek veriyoruz. Bunun dışında çokta ketum davranmadığımız bir de bizim onarım işlerimizi yapan Bakım Onarım Şefliğimiz var. Fen İşleri Daire Başkanlığı Van Büyükşehir Belediyesi’nin müteahhidi gibidir. Bizler mevcut tesislerimizi onarırken bütün ihtiyaçlarımızı ihale yoluyla yapmıyoruz. Bizler ihtiyaç duyduğumuz malzemeleri alıyoruz, belediyede çalışan kardeşlerimizle birlikte birçok hizmeti de ihale etmeden kendi idari iş gücümüzle yapmaya çalışıyoruz. Bu yaklaşım dışarıda haliyle benim evimi de onarır mısınız, benim bahçemi de onarır mısınız, benim çatımı da onarır mısınız şeklinde taleplere de dönüşebiliyor. Müşterek ortak kamu hizmetinin dışında çok fazla üzülerek söylüyorum; bu noktada olumlu karşılayamıyoruz. Ama insan emeğiyle dokunabileceğimiz talepleri de olumlu karşılamaya çalışıyoruz. Bizler yatırım perspektifinde Sayın Valimizin şu yönlendirmesiyle hareket ettik. Kurum olarak acil temel ihtiyaçlarımız olmasına rağmen, atıyorum Yol Daire Başkanlığımızın bir ilçe şefliği ağır hasarlı, oraya bir tesis yapmamız icap ediyorken, yada başka bir daire başkanlığımızın bir atölyeye, bir hizmet tesisine ihtiyacı varken bizler ilk yaklaşımımız özellikle 2020 yılında yapacağımız yatırımlar Sayın Valimizin söylemiyle vatandaşa ve halka dokunur yatırımlar olması gerektiği noktasında bir perspektif çizdik. Bir takım acil yatırım ihtiyaçlarımızı öteledik. Prestij caddelerle kent yaşamına, kent trafiğine olumlu olarak dokunduk. Kent konforu noktasına odaklandık. Yaklaşık 37 milyonluk bütçemizin 20 milyonunun 13 milyonunu yol, alt yapı ve üst yapı hizmetlerine, 5-6 milyonu otogar yaşamının düzenlenmesi noktasında harcadık. Önceliğimiz kent yaşamı. Vatandaşlarımızın çok hızlı görebileceği gerek ulaşım, gerek yaya trafiği, gerek ticari yaşamı etkileyecek dokunuşları yapmaktır. Bizler bu yatırımları başlatanlarız ama bunu koruyacak olan vatandaşlarımızdır. Sadece yaptığımız bir aydınlatma direğinin maliyeti 10 bin TL olduğunu söylemek istiyorum. Vatandaşlarımız bunları korusunlar. Korumak yapmak kadar önemlidir. Hepsini biz onlar için yapıyoruz. Kaldırımından tutun, çöp kovasına, aydınlatma direğine kadar hepsi onlarındır. Umarım çok güzel işler ortaya çıkacak. Herkesin gönül rahatlığıyla kullanmasını temenni ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

VAN BÖLGE GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2020, 12:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER