Kılıçer: Depreme hazırlıklı olmalıyız!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Özel Kalem Müdürü ve aynı zamanda afet yönetimi uzmanı Dr. Ali Kılıçer, her zaman için depreme hazırlıklı olunması gerektiğini belirterek, “Van, 8-9 yıl önce iki büyük deprem yaşadı. Ama hala depreme hazırlıklı değiliz. Bugün bir deprem olursa, bir ailedeki bireyler ne yapacaklarını planlamış değiller” ifadelerini kullandı.

Kılıçer: Depreme hazırlıklı olmalıyız!

           Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Özel Kalem Müdürü ve aynı zamanda afet yönetimi uzmanı Dr. Ali Kılıçer, depremin her zaman için olabileceğini ifade ederek, “Öncelikli konumuz deprem olmalı. Bu sadece bizim şehrimiz veya ülkemiz için değil, dünya için de aynı. Mutlaka afet sakınım planı olmalı ve bu ülkemizdeki şehirlerde hayata geçmeli” diye konuştu.

 


         KILIÇER: “DEPREMİ ÖNEMSEMELİYİZ”
Depreme her zaman için hazırlıklı olmak gerektiğini hatırlatan Ali Kılıçer, “Depremi önemsemeliyiz. Bakın insanlar bazen kilo alınca hemen rejim yapmaya çalışıyor. Aracı bozulmadan sanayiye bakıma götürüyor. Evinde küçük bir eksiklik olunca hemen halletmeye çalışıyor. Ama düşünün belki 20 saniyede bir şehrin ekonomisini çökertecek olan, bir ülkenin birçok kurumunu meydana geldiği şehre kanalize eden deprem gerçeği karşısında aynı hassasiyeti gösteremiyoruz. Bu şehirde 2011 yılında iki büyük deprem oldu, ama hala bu şehirdeki birçok insan depreme karşı hazırlıklı değil. Kurumlarımız da öyle. Bazen depremle ilgili benim yorumlarım karşısında birileri, ‘Ya sen Valinin Özel Kalem Müdürlüğünü yapmış bir akademisyensin. Niye bu kadar cahilce konuşuyorsun’ diyorlar. ‘Dünyanın en önemli önceliği ekonomidir’ diyorlar. Ben de onlara şunu söylüyorum: ‘Sizin ekonomik modellerle yüzyıllardır büyüttüğünüz İstanbul’da gerekli tedbirler alınmazsa, 20 saniyede yerle bir olur’. Kıyaslanmaz ama bakın elimizde bir silah olsa, birini öldürsek, adamın en azından binası çökmez. Sadece adam ölür. Ama deprem olduğunda şehirler mahvoluyor. Alt yapı bitiyor. Binlerce görünmeyen sıkıntı meydana geliyor” dedi.

 


          “YAKLAŞIK 100 YILDA DEPREMDE 95 BİNE YAKIN İNSAN HAYATINI KAYBETMİŞ”
Cumhuriyet tarihi boyunca depremde kaybedilen kişi sayısı konusunda bilgi veren Kılıçer, “Cumhuriyet tarihi boyunca depremde 94 bin 81 kişi kaybetmişiz. Türkiye’de her zaman ne yapmak lazım, resmi rakamları ikiyle çarpmak lazım. Hadi 150 bin diyelim. Düşünün bu rakamlar az değil. Bunları ben söylemiyorum, AFAD’ın 2018 yılı raporlarından biliyoruz bu rakamları. Türkiye’de can ve mal kaybına yol açan deprem sayısı 247’dir. Bunun 89 tanesi Doğu Anadolu Bölgesi’nde meydana gelmiş. Bu depremlerde 50 bin insan hayatını kaybetmiş. TRB 2 Bölgesine baktığımızda önemli bir deprem gerçeği ile karşılaşıyoruz. Sadece bizim Van bölgemizde 10 bin kişi hayatını kaybetmiş. Sınır illerde olan tüm depremler sizi olumsuz etkiler” ifadelerini kullandı.

 


         Türkiye’de yapı stokunun yüzde 76’sının kaçak olduğunu belirten Kılıçer, “Türkiye’de istatistiklere bakıldığında korkunç bir tablo olduğuna şahit oluyoruz. O yüzden depreme yönelik tedbirleri ortaya koymalıyız” dedi.
Türkiye’nin deprem haritasını gösteren Ali Kılıçer, “Ben bu haritaya, korku haritası diyorum. Bakın tam 59 şehir, toplamda 59 milyon insan deprem kuşağında. Öyleyse bu işi önemsemeliyiz” şeklinde konuştu.

 


        “DEPREM KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURULMALI”
Van’da deprem konusunda farkındalık oluşturulması gerektiğini söyleyen Kılıçer, “Daha bizim bir şehirde uyguladığımız afet sakınım planı yok. Kamu kurumları mevcut durumu ortaya koymalı. Kurumlar arası iş birliğiyle mikro bölgeleme haritaları yapılır. Zeminlerde örnekler alınır. İmar planları oluşturulur. Yeni imarlaşacak binalar konusunda gerekli tedbirler alınmalı. Bu konuyu basın olarak gündemden düşürmeyelim. Örneğin bazen okullara soralım, deprem olduğunda nerede toplanılacak. Vatandaşlar için de bu geçerli. İnanın toplanma alanını herkes öğrenmeli. Bana İstanbul’dan bir fotoğraf gönderdiler, altından geçmeye korkacağınız bir binanın önüne ‘toplanma alanı’ yazmışlar. Komedi gibi bir şey. Deprem için herkesin planı olmalı. Yine herkesin deprem çantası olmalı. Geçmiş geleceğin anahtarıysa, mutlaka önümüzdeki süreçte depremler olacaktır” dedi.

 


      Depremin yaşandığı şehirde, ailesi olmayanların önemli bir etkisinin olacağını anlatan Kılıçer, “Düşünün siz AFAD ekibinde olsanız bile, eğer deprem sizin şehirde yaşanmışsa, siz önce ailenizi düşünürsünüz. Şimdi Van’daki askerlerin çoğu, eğer deprem Van’da gerçekleşirse, kafası rahat şekilde depremde kurtarıcı rolü üstlenebilir. O yüzden askerler başta olmak üzere birçok kişiye afet eğitimleri verilmeli” diye konuştu.

 


       Depremde yüzlerce kişinin ölümüne yol açan bazı müteahhitlerin sadece 7 yıl hapis yattığını ifade eden Kılıçer, “Bakın İstanbul’da bir müteahhit tarafından yapılan binalarda 197 kişi öldü. Ama sadece yedi yıl yattı. Başka bir müteahhit, binalarında 80 kişi ölünce kendisine 15 yıl hapis cezası verilecekti, itiraz etti. Dedi, ‘binalarında 197 kişi ölen müteahhit 7 yıl ceza alıyorsa, bana 15 yıl ceza verilemez’. O müteahhit de beş yıl ceza aldı. Şu anda iki müteahhit de Ankara’da yine müteahhitlik yapıyor. O yüzden hukuki anlamda da yenilikler şart” ifadelerini kullandı.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2020, 15:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29