Elmalı halkı 18. madde mağduru…

Van Edremit İlçesinin Elmalı Mahallesi sakinleri arazilerine uygulanan 18. Madde İmar yasasından dolayı kendi mülklerinde söz sahibi olamıyor. Yasa kapsamında arazilerinin yüzde kırkının devlet bünyesine alındığını belirten mahalle halkının tek dileği bölgeye yapılacak olan çevre yolu için arsalarının bir an önce kamulaştırılması.

Elmalı halkı 18. madde mağduru…

          Konuyla ilgili yetkililere çağrıda bulunan Mahalle Muhtarı Seyfettin Gündoğdu, “Yaklaşık on yıldır mahallemizde arsalarımızı satamıyor, devredemiyor, değerlendiremiyoruz. Kendi arsasına ev yapan adama para cezası uygulanıyor. Devletimizin artık sesimize kulak vermesini, mağduriyetimizi gidermesini diliyoruz” dedi.

 


           Van trafiğine ferahlama sağlayacak olan çevre yolu projesi Elmalı Mahallesi sakinlerini ferahlatmıyor aksine günden güne kızıştırıyor.
Mağduriyetlerini bildirmek üzere yetkili mercilere başvurular sağlayan mahalle sakinleri on yılda bir sonuç alamadıklarını ancak uzlaşmanın bir an önce sağlanması gerektiğini önemle belirtti.

 


         MUHTAR GÜNDOĞDU: ÇOK UĞRAŞTIK, SONUÇ ALAMADIK
 Kendinin ve mahallesinin mağduriyetini gidermek üzere Ankara’ya kadar giden Mahalle Muhtarı Seyfettin Gündoğdu, “Milletvekillerimizden yardım istedik bize ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek Çevre Şehircilik Müdürlüğüne yolladılar. Oradan da bir sonuç alamadık. Bakanla görüşüp izin almamız gerektiğini belirttiler. Bakana ulaşamadık, bunun üzerine sağ olsunlar Milletvekili Gülşen Orhan, son seçimde AK Parti Büyükşehir belediye başkan adayı olan Necdet Takva ve Edremit Belediye Başkanı İsmail Say’ın devreye girmesiyle bakanımız mahallemize bizzat geldi. Bakan Murat Kurum seçim öncesi bize yüzde kırkın altına ineceğini söyledi ve kat sayısını dörde çıkardı ama imar listesi geldiğinde beklediğimiz sonucu göremedik” şeklinde konuştu.

 


           Kendi arsasına bir çivi dahi çakamayan ve kendisi gibi mağdur olan bir sürü insan olduğuna değinen Gündoğdu “Oğlum ayrı eve çıkacak çıkamıyor, kendi arazimde ev yapamıyorum bu defa oğlum kiraya giriyor, kirasını ödeyemiyor şehri terk ediyor çalışmak için. Van şehrine bu yapılmamalı mağdurluğumuz göz ardı edilmemeli! Bize yardımcı olsunlar kamulaştırma olsun yüzde kırkın altına düşürüp bu şerhi arazilerimiz üzerinden kaldırsınlar” diyerek ilgili kurumlara çağrıda bulundu.

 


          SEVİMLİ: 18. MADDE KARA BULUT GİBİ ÜZERİMİZDE DURMUŞTUR
Seçim öncesi kendilerine 18. Maddenin kaldırılacağı ve kamulaştırmanın sağlanacağı vaatlerinde bulunan siyasilere arsa sahipleri tepkili.

 


          Yeni imar yasasıyla yüzde kırkı hedef alınan arsaların kardeşi kardeşe düşürdüğünü söyleyen arsa sahibi Mustafa Sevimli “Yıllardır Van halkı bu hasreti çekiyor. Yolumuz makul bir şekilde kamulaştırılsın, fazlasını istemiyoruz; Van halkı deveden kulak istiyor. 18. Madde yağmur yağmaz bir kara bulut gibi üzerimizde durmuştur. İlgililere sesleniyorum bir güneş olsunlar Van’ı aydınlatsınlar, bizi bu karanlık geceden kurtarsınlar. Tarım arazilerimiz arsa oldu vergisi arttı üzerine şerh konuldu, bu şerhin kalkması lazım mağduriyetimizi görün artık ” dedi.

 


          Arsa sahibi İsmet Durmaz ise “On sekizinci maddeye giren okullar, parklar, hastaneler, karakollar bunun haricinde arazilerimizle şu anda çevre yolunu bedava sırtımızdan geçirmek istiyorlar. Onun mutabıkında yüzde kırkını hazineye ayırıyorlar. Ben mecbur değilim bunu yapmaya, mağdur olan biziz. Sayın Vali diyor ki katlarınızı dörde beşe çıkardık, bu katlar bizim yüzde kırk beş arazi kesildikten sonra yirmiye de çıksa bir şey değişmez. Çünkü biz mağdur oluyoruz, bu durumda yer kalmıyor elimizde. Bölgemizde elektrik hattı otuz metre havadan geçti kamulaştırıldı, bedeli ödendi. Su borusu 6 metre yer altından geçti tekrar vatandaş bedelini aldı, ama çevre yolu arazilerimizi götürüyor ve tek bir kuruş ödemiyor ve bu durumda biz mağdur oluyoruz” dedi.

 


           Durmaz’a göre yerleşim alanı olan mahalle içerisine uygulanan on sekizinci madde kapsamında arazi devletin kendi arazisini bir komşusuna verdiğini, kendisine de bir başka komşunun arazisinin verildiği ortamda arazi sahiplerinin arasında zorluklar düşmanlıklar yaşanıyor. Tüm bunların husumetlere yol açacağına da önemle değinen İsmet Durmaz   “Büyüklerimize sesleniyorum bizi mağdur etmesinler bütün illerde kamulaştırılmış burada da uygulansın. Bizde insanız devletimize müzakere yoluyla yardımcı oluruz aksi takdirde dozerinde önüne geçeriz iş makinasının da ve yargıya da gideceğiz itiraz edeceğiz sonuçta bu yapılamaz insanlar birbirine girer biz düşmanlık istemiyoruz. Bir başkasının ceviz bahçesini ötekine veriyor. Bu kez adam diyor senin arazin çevre yolu oldu, sen neden benim arazime giriyorsun? Devlet vermiş dediğimde git devletten al diyor, bahçeme giremezsin diyor bu ne demek?” şeklinde konuşarak konuyla ilgili CİMER’e dilekçe dahi yazdığını ancak karayollarına yönlendirildiğinde kendilerinin parayı Çevre Şehirciliğe ödeyerek bu işe giriştiklerini söylediklerini belirtti.

 


           Konuyla ilgili Yetki sahiplerinden destek bekleyen bir diğer arsa sahibi Necmettin Gündoğdu ise 18. Maddenin bir hezimet olduğunu belirterek devletin kendilerini mağdur etmemesi gerektiğini, maddenin kaldırılarak ödeneklerin yapılmasının tek beklentileri olduğuna değinerek “Bekar oğlum var işsiz güçsüz onu evlendireceğim zaman yerimi satacam.72 bin metre kare arazim var devlet getirmiş 21 bin metrekareye düşürmüş bu durumun düzeltilmesini istirham ediyorum babamdan dedemden kalan bir mal bu sonradan almadım devlet beni mağdur ediyor. Kendi paramla beni mağdur ediyorlar. Çok küskünüm, devletin eli kolu uzundur her şeyi halledebilir bizlerin mağduriyetine de çare bulmasını istiyorum“ dedi.

 


           “Kendimizi üvey evlat gibi görüyoruz”
İlgili mercilere başvuruların sağlandığına önemle değinen İbrahim Ağlak isimli vatandaş ise “Öyle bir izlenim var ki sanki her şeye itiraz ediyoruz çevre yoluna, şehir planına itiraz ediyoruz. Bilmiyormuşuz cahilmişiz gibi davranıyorlar biz çok iyi biliyoruz düzenleme ortaklık paylarını da biliyoruz kamu ortaklık paylarını da biliyoruz sosyal donanım alanlarını da ve bunların hepsinin olmasını istiyoruz” dedi.

 


          Ağlak konuşmasına devamla, “Yalnız sıkıntımız ne bir milyonluk nüfusa götürülen hizmetin yükünü üç yüz beş yüz kişiye yüklenmesi. Biz bu şekilde mağdur oluyoruz bu durum bizi üzüyor her zaman devletimizin yanındaydık sonuna kadarda olacağız ama bize bir çözüm bulunması gerekiyor. On yıl boyunca kullanmadığımız yapı yapamadığımız arazilerin vergisini ödedik ödemeye de devam ediyoruz. Bakanımıza ve yetkililere soruyorum hesabınızda bir milyon lira olsun ama eviniz olmasın arabanız olmasın hiçbir şeyiniz olmasın çocuğunuz rahatsız olsun başka şehre götürmeniz gerekiyor ev almanız gerekiyor ama paranıza dokunamıyorsunuz neye yarar? Benim arazim var satamıyorum, arazim var ev yapamıyorum ne yapacağım ben bu araziyi ne anlamı var?” sözleriyle devam etti. 

 

 
          Ağlak’ın en büyük sitemiyse ekonomik kriz gerekçesiyle geri çevrildiklerinde bir milliyetçi olarak durumu kabullendiği feda olsun dediği bir esnada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Samsun’da çevre yolunun kamulaştırdığı müjdesini verdiği haber.
Konuyla ilgili sitemde bulunan İbrahim Ağlak,  “Bu nasıl bir durum, para yoksa bütün ülkeye olmaması lazım. Biz kendimizi üvey evlat gibi görüyoruz. Siyasileri tek tek aradık ne yapalım ya dediler peki biz ne yapalım?” diye mağduriyetini dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2019, 17:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29