BİK'ten, İnternet haberciliği semineri...

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Van'da 'İnternet haberciliğinin geliştirilmesi' konulu seminer düzenlendi. DAKA tarafından desteklenen seminere, Van ve ilçelerden gazeteciler katıldı.

BİK'ten, İnternet haberciliği semineri...

       Van'da Elite World Otel'de BİK tarafından düzenlenen seminerin konuşmacısı İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Özkır, kendisini tanıtarak başladığı eğitimde, Van'daki gazetelerle ilgili bilgiler aldı.


          Basın İlan Kurumu Van Şube çalışanlarının da katıldığı seminerde, gazeteleri etkileyen iç ve dış faktörlere değinen Doç.  Dr. Özkır, "Dış faktörlere bakarsak, siyasi iktidar,  küresel iktidar,  reklam ilan verenler, bürokrasi, anayasal sınırlandırmalar olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

 


         "KAĞIT BASKISI GİDEREK ZORLAŞIYOR"
Son yıllarda özellikle yerel gazetelerde maliyetlerin arttığını söyleyen Özkır, "Kağıt baskısının her geçen gün azaldığına şahit oluyoruz. Türkiye'nin en büyük bazı gazeteleri kağıt baskılarını durdurdu. Maliyetler çok fazla. Yerel gazeteleri etkileyen iç faktörlere baktığımızda ise siyasi ve ideolojik tercihler öne çıkıyor. Yine sermaye grubu,  kültürel sermaye, genel yayın yönetmeni ve editörün kararı,  teknik imkanlar, kadro yeterliliği ve yetenek diğer faktörler arasında sayılır" ifadelerini kullandı.
  Verilen aranın ardından yeniden internet haberciliği konusuna değinen Özkır, dijitalleşme konusunda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

 


           GAZETE VE İNTERNET GAZETECİLİĞİ ORTAK NOKTALAR...
  Kağıda basılı gazete ve internet için haber yazımında ortak noktalara değinen Doç. Dr. Yusuf Özkır, "Bu ortak noktalar arasında;  manşet,  başlık,  spot, habere giriş,  ara başlık,  haber yazma tekniği olarak 5N1K, fotoğraf seçimi, fotoğraf altı yazı, fotoğraftaki kişileri isimlerinin yazılması,  haber kutusu ve infografik olarak karşımıza çıkıyor. İnternet gazeteciliğinde ilave yapılara baktığımızda, haber ve yazıların linki parantez içinde eklenebilir. İnternet haberinde, haberi desteklenen video eklenebilir. İlgili haber bittikten sonra aynı ana başlık mesela gündem başlığı altındaki haberler en alttan akmaya devam eder. Bu özelliğin sağlanabilmesi kullanıcıyı sitede tutmaya katkı sağlar. Mobil cihazlardan haberi yazmak. Sahada bulunan gazeteci artık haberi hemen yapıp yollamak. Taşınabilir olmasının avantajları. Yazıyı kısa tutmak. Bunlar avantajdır. Rakiplerden bir adım önde tutar sizi. Yine fotoğraf seçimi çok önemli. Haber ve fotoğraf kime aitse isim kullanılması etik açıdan doğru bir davranıştır. Şirketlerin dağıttığı promosyon fotoğraflara da mesafeli yaklaşmak gerekir" şeklinde konuştu.

 


        Verilen ikinci bir aranın ardından son oturumda Doç. Dr. Özkır, sosyal medya haberlerine değindi.
Manipüle haberlere de vurgu yapan Özkır, günümüzde manipülasyon içerikli haberlerin arttığına dikkat çekti.
İki gün devam edecek seminerin sonunda BİK Genel Müdürü Rıdvan Düru, katılımcılara sertifikalarını verecek.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2019, 17:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER